Dominvrt.si

jesen

Časovnica za pravočasno ureditev vsega na vrtu

Pravočasna opravila na vrtu vse leto – od priprave zemlje in setve do vzdrževanja in obiranja pridelkov. Odkrijte nasvete za urejen in uspešen vrt!

Japandi in Wabi-Sabi: Zgodba o minimalizmu in nepopolnosti

Japandi in Wabi-Sabi sta dva edinstvena sloga, ki izhajata iz japonske estetike in vsak na svoj način izražata odnos do prostora, materialov in življenja. Oba dajeta prednost preprostosti, naravnim materialom in zavračanju odvečnosti, vendar se v filozofiji in izvedbi precej razlikujeta.

5 dejstev o hijacintah, zaradi katerih jih boste želeli na svojem vrtu

Hijacinte so rože nenavadnega videza – močne, toge, težke in tako svetleče, da bi lahko skoraj rekli, da so umetne. Ravno to je najverjetneje razlog, da so v primerjavi s preteklostjo danes veliko manj popularne, saj je njihov videz vse prej kot minimalističen.

Žalosten razlog, zakaj je na naših travnikih vedno manj zvončkov

Zvončki so med prvimi znanilci, ki sporočajo, da se narava prebuja in da pomlad ni več daleč. Toda vedno milejše zime in zelo malo snega so razlog, da imajo te čudovite spomladanske cvetlice nemalo težav. Nabiranje te ogrožene rastline je zato odsvetovano, v večjih količinah pa celo prepovedano.

Grmovnica z okusnimi plodovi in še lepšimi cvetovi

Šmarna hrušica je manjše drevo ali grm, priljubljen zaradi množice zvezdastih spomladanskih cvetov in intenzivne jesenske barve. Njegova dodana vrednost so okusni užitni plodovi, uporabni v najrazličnejših jedeh – surovi, v palačinkah, tortah in kolačih. Ti sadeži, ki jih obožujejo tudi ptice, na pogled spominjajo na borovnice, prav tako pa bi jih zlahka zamenjali zanje tudi po okusu. Zaradi svoje velikosti in uporabnosti skozi večino leta je grm šmarne hrušice odlična izbira za manjše vrtove.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi

Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Solata, ki jo obožujemo pozimi

Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Kamelija: presajanje, svetloba in zalivanje

Kamelija je cvetoč zimzelen grm s temnimi, svetlečimi listi in velikimi, bujnimi cvetovi, ki se pojavljajo v obdobju od konca jeseni do zgodnje pomladi. Ker cveti pozimi, se jo je prijel vzdevek zimska čajna vrtnica. Po videzu nekoliko spominja na potonike, s katerimi si deli še eno lastnost, in sicer dolgoživost. Grm kamelije namreč raste zelo počasi, a ima ob ustreznih pogojih precej dolgo življenjsko dobo.

Zato bi morali z avta redno odstranjevati jesensko listje

Morda se tega ne zavedate, a mokro listje uničuje vaš avto. V jeseni, ko je odpadlega listja z dreves še toliko več, je to lahko problematično. Preberite, zakaj nikoli ne bi smeli dovoliti, da ta dolgo časa leži na vašem avtu.

Zdaj lahko ujamete še zadnji vlak za sejanje te rastline

Vrtnarji smo s sajenjem lahko aktivni tudi jeseni, ne le v spomladanskem času. Tako lahko jeseni posejemo določene rastline, ki nas bodo razveselile spomladi.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic

Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Katera dela vas novembra čakajo na vrtu?

Čeprav se počasi približuje zima, delo na vrtu še zdaleč ni končano. Pravzaprav je sedaj idealen čas, da pripravimo zemljo na nasledno rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa je potrebno tudi zelišča in vrtnine, ki še kar vztrajajo na našem vrtičku.

Oksimel – čudežna naravna mešanica v boju proti zimskemu prehladu

Jesen se počasi izteka, s hladnejšimi dnevi pa prihajajo na plano tudi bacili, virusi in druge bolezenske nadloge. Na poti do dobrega imunskega sistema je zato oksimel nepogrešljiv zeliščni pripravek. Ta vam bo služil celo zimo, pripravite pa si ga lahko kar sami doma.

To so najbolj izvirne buče za letošnjo noč čarovnic

Noč čarovnic je pred vrati in čas je da prav zares pred vrata svojega doma postavimo kakšno bučo ali dve. Predstavljamo vam nekaj idej, ki so letos osvojile splet in navdušujejo s svojo izvirnostjo in preprosto izdelavo – vse od prikupnih pa do neverjetno strašljivih.

Tako shranite česen, da ga boste imeli vedno pri roki

Česen je nepogrešljiva vrtnina, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Ne glede na to, ali ste ga pridelali sami ali pa ste ga kupili na tržnici, pomembno je, da veste, kako ga pravilno shraniti. Z vami delimo trik, s katerim bo ostal svež tudi več mesecev.

Ta sestavina bo z vašega zelja pregnala gosenice

Lesni pepel ni le odpadni produkt v kaminu ali peči – ampak je dragocen vir hranil za vaš vrt. Jeseni in pozimi ga lahko uporabite celo za vzgojo zdravega zelja. Pravzaprav lahko pepel z vrta prežene najpogostejšega škodljivca te vrtnine.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Takšna je idealna temperatura doma

Jesen je tu, in to je idealen čas, da razmislimo o ogrevanju. Če sodite med tiste, ki pravijo, da sploh ni težava, če je doma hladno, saj se vedno lahko oblečemo, vam predstavljamo nekaj razlogov, zakaj ta odločitev ni najboljša.

Če naberete preveč kostanja, vas lahko doleti kazen

Jeseni, ko je gozd poln najrazličnejših dobrot, vreme pa prijetno toplo, je to idealen kraj za aktiven oddih. Četudi ste se pod krošnjami dreves nameravali le sprehoditi, vas bo morda zamikalo, da bi nabrali nekaj kostanja. Le privoščite si ga, a pazite, da ga ne naberete preveč, saj vas v tem primeru lahko doleti kazen.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta

Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Zlata pravila sajenja jesenskega česna in čebule

Česen in čebula sta dve izmed izjemno aromatičnih vrtnin, ki spadata v družino narcisovk. Poleg tega, da sta obe bogati z eteričnimi olji in zato značilnega ostrega vonja in okusa, imata še eno skupno lastnost – sta namreč izredno močna naravna antibiotika, ki nam lahko pomagata dvigniti imunski sistem in nas rešita pred marsikatero zdravstveno nevšečnostjo, še posebej v hladnejšem času. Če ste v tem trenutku ugotovili, da ga nujno morate imeti na svojem vrtu, na srečo še niste prepozni. Tako česen kot čebulo namreč lahko sadimo v spomladanski sezoni in tudi pozno v jeseni.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Nasveti za lepši in bolj zdrav vrt jeseni

Vsak letni čas ima svoje čare, a če mene vprašate, je jesen čas, ko vrt zasije v najtoplejših barvah in nam ponudi tisti prav poseben občutek miru, ko narava počasi prehaja v zimski počitek. A kot vrtičkarji vemo, da to še zdaleč ne pomeni počitka za nas! Jesen je ključni čas, ko lahko z nekaj pametnimi potezami poskrbimo, da bo naš vrt spomladi še lepši in bolj zdrav. Pa poglejmo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom

Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Kdaj je najprimernejši čas v letu, da nehamo s košnjo trave?

Ko gre za zadnjo košnjo v sezoni, velja – seveda, če je vaš cilj na dolgi rok vzdrževati kar se da lepo trato – nekaj strogih pravil. Če ste doslej poznali le tistega, da travo kosimo do prve zmrzali, potem je morda čas, da svoje znanje nadgradite.

Kako v dom vnesti več udobja in topline?

Jesen prinaša hladnejše temperature, ki nas spodbujajo, da poiščemo zavetje v toplini svojih domov. Hladni in deževni dnevi pa nas vabijo, da svoje bivalne prostore uredimo toplo in udobno.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta

Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke

Oktober je mesec, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom

Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

Meteorolog 24ur o tem, kakšna jesen je pred nami

Jesen je čas, ko se vroči poletni dnevi umaknejo svežim večerom, zeleni listi postanejo živahnih pisanih odtenkov, dnevi so vse krajši, temperature pa vedno nižje. A zdi se, da smo letos praktično čez noč iz vročega in suhega poletja vstopili v hladno in mokro jesen. Kaj nam prinaša ta letni čas v nadaljevanju, smo preverili pri hišnem meteorologu 24ur Roku Nosanu.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 830