Dominvrt.si

jurčki

Posnetek, ki razkriva, kako hitro rastejo jurčki

Ste se kdaj vprašali, kako hitro rastejo gobe? Je res, da zrastejo 'čez noč'? Čeprav se zdi, da se gobe pojavijo nenadoma, njihova rast dejansko poteka postopoma, zgolj bolj intenzivno kot pri nekaterih drugih rastlinah.

Kako shranjujemo gobe?

Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Nikar je ne zamenjajte s smrtno strupenim smrdljivim dežničkom

Orjaški dežnik je goba, ki je med izkušenimi gobarji precej poznana. Čeprav se po slovesu nikakor ne more primerjati z jurčki ali lisičkami, pa se zdi, da je včasih po krivici kar nekoliko prezrta. Morda je tako še bolje, saj za nepoznavalce obstaja velika nevarnost, da jo zamenjamo za neko drugo, smrtno strupeno gobo.

Preverite, kje rastejo najlepši jurčki

Večina vrst gob je, kar se tiče rastišča, precej zahtevna in jih zato zelo težko najdemo na mestih, kjer pogoji niso prilagojeni zanje. A kljub temu dejstvu se zgodi, da presenetijo. Z Evo Zupan, veliko poznavalko gob, smo se pogovarjali o tem, kdaj in kje moramo iskati, da bomo imeli največ sreče, če želimo domov priti s polno košaro slastnih jurčkov, marel ali pa morda lisičk.

Toliko gob lahko naberete, da vas ne doleti kazen

Čeprav na družbenih omrežjih še ni poplave fotografij 'gobarskih ulovov', pa lahko v naših gozdovih, poleg goznih jagod, borovnic in pa dišečega bezga, najdete tudi prve poletne jurčke, lisičke in druge užitne gobe.

Poznate pravila gobarjenja?

September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Za sveže in okusne gobe ni treba več v gozd

Slovenci smo zagotovo narod, ki rad nabira gobe. Zagotovo je kralj gob jurček oziroma jesenski goban, zelo priljubljene so tudi lisičke, brez marele oziroma orjaškega dežnika tudi ne gre. Seveda pa to niso edine gobe, ki se najdejo v naših košarah. Kaj pa narediti, če je sezona gob slaba, ali pa bi poskusili kaj bolj eksotičnega?

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?

Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

To gobo zagotovo poznate!

Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Z razlogom so izjemno priljubljene

Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker bodo te dni pogosta sestavina naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

To mora vedeti vsak gobar

Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Za ljubitelje 'marel' ...

Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker so torej te dni pogosta sestavila naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

Juhuhu, jurčki so tu!

Jurčki z jajci, rižota z jurčki, zrezek v jurčkovi omaki … Se vam že cedijo sline? Nič čudnega, jurčki namreč veljajo za izjemno priljubljeno živilo in po statistikah sodeč naj bi jih ljudje letno zaužili od 20.000 do 100.000 ton. Na srečo je naša lepa zelena dežela bogata z gozdovi, posledično pa seveda poleti in jeseni gobarji uživajo v nabiranju teh izjemno dragocenih gob. Preverite, kaj vse morate vedeti o jurčkih!

So želje Urške Čepin res prevelike?

S starleto Urško Hočevar Čepin smo poklepetali o njenem letošnjem novoletnem drevesu in o tem, kako bo preživela najlepše praznike v letu. Zaupala pa nam je tudi svoje želje za prihodnje leto.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854