kalčki

Tako preverite, ali so semena še vedno uporabna
Gotovo se vam je kdaj zgodilo, da ste posejali semena, ki pa kljub temu, da ste jim zagotovili kar najboljše pogoje, preprosto niso vzklila. Na srečo obstaja preprost način, s katerim se lahko tej napaki izognete in kalivost semen preverite, še preden se lotite dela na vrtu.

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča
Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

Je že čas, da se lotimo vzgoje lastnih sadik?
Če vas že rahlo srbijo prsti in prav težko pogledujete proti vašim vrtnim gredicam, ki so trenutno na zimskem počitku, je vzgoja lastnih sadik odličen način, da si čakanje nekoliko skrajšate. Z ustrezno svetlobo, nekaj osnovnimi pripomočki, pravimi nasveti ter seveda kakovostnimi semeni boste lahko spomladi, ko bo zemlja že primerno ogreta za delo na vrtu, tako posadili čisto svoje sadike najrazličnejših vrst zelenjave. Kako se tega lotiti, nam je zaupala Brigita Šušteršič, predavateljica, specializirana prav za vzgojo sadik in v prvi vrsti zagovornica naravnega načina življenja.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

Sorta krompirja, ki je pri nas najbolj priljubljena
Bellarosa je ena bolj priljubljenih sort krompirja pri nas. Za to je več razlogov. Poleg nezahtevne pridelave je prednost te sorte tudi, da daje obilen pridelek. Ta je znan po dobrem okusu in širokem načinu uporabe. Primeren je za zimnico, saj se dobro skladišči.

Kako gojimo bob?
Bob je hitro rastoča enoletna stročnica, ki jo sadimo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Gojimo ga zaradi velikih ploščatih užitnih semen, ki zrastejo v strokih, čeprav so užitni vsi deli rastline. Sorte boba se razlikujejo glede na velikost in barvo semen, ki je lahko vse od bele, bež ali rjave do vijolične in črne.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem
Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Gojenje božične pšenice v sedmih korakih
Ena od decembrskih tradicij je tudi sajenje božične pšenice, ki s prijetno zeleno barvo popestri sivino zime, poleg tega pa jo lahko uporabite tudi v kuhinji. Poglejte, kako v lončku vzgojiti košato in zdravo božično pšenico.

Privoščite si jo brez slabe vesti
Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter vremensko manj občutljiva.

Kako vzgojiti kalčke?
Čeprav v tem času na našem vrtu ni veliko sveže zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogate kalčke, ki so vsestransko uporabni in izjemno zdravi. Nasveti Tine in Metke vam bodo prišli še kako prav ...

Umestite jo v svojo prehrano
Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter je vremensko manj občutljiva.

Ljubitelji vrtnarjenja boste navdušeni
V nedeljo 19. februarja ob 17.45 na POP TV prihaja nova sezoda priljubljene oddaje Vrtičkanje. Tina in Metka sta celo leto pridno snemali, obiskali kar nekaj različnih krajev in zanimivih ljudi ter seveda pridno skrbeli za svoj razkošni vrt, tako da že komaj čakata, da bosta z nami delili izkušnje, nasvete in tudi recepte. In kaj nam pripravljata?

Nasveti za postavitev tople grede
Ker smo navajeni vse leto kupovati sadje in zelenjavo v trgovini, so tople grede na naših vrtovih vse redkejše. Pa vendar so te lahko na vrtu zelo uporabne, zato se preizkusimo v pridelovanju zelenjave v njih!

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Pol kozarčka vsebuje več vitamina C kot 6 kozarcev pomarančnega soka
Če želite svoj jedilnik popestriti z nečim okusnim in zares zdravim, so idealna izbira kalčki. Veljajo namreč za pravo vitaminsko bombo, hkrati pa so zelo enostavni za vzgojo. Več o nakaljevanju si lahko ogledate tudi v četrti oddaji tretje sezone Vrtičkanje.

Vzgojite kalčke kar v kuhinji
Ko bo pozimi naš vrt počival in nam bo začelo primanjkovati z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Preberite, o kateri zakladnici zdravja govorimo!

Se spomnite tople grede?
Ker smo navajeni vse leto kupovati sadje in zelenjavo v trgovini, so tople grede na naših vrtovih vse redkejše. Pa vendar so te lahko na vrtu zelo uporabne, zato se preizkusimo v pridelovanju zelenjave v njih! O topli gredi, njeni postavitvi in o tem, katere vrtnine sodijo vanjo, smo povprašali Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjavni vrt.

Klitje in bolezni krompirja
Ker pri skladiščenju krompirja nekatere sorte hitro kalijo, ali pokažejo nekatere znake bolezni, nam strokovnjak Kluba Gaia, prijaznega kluba ljubiteljev vrtnarjenja, Davor Špehar, svetuje, kako in kdaj krompir skladiščiti, da bomo v pridelku čim dlje uživali.