Dominvrt.si

kapusnice

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom

Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta

Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Nikoli ne boste verjeli, kaj počne polfinalist MasterChefa s paradižnikovimi listi

Splošno prepričanje je, da so listi paradižnika strupeni, zato se jim pogosto izogibamo in jih preprosto zavržemo. Toda ali je to res ali gre le za prepričanje, ki se ga tudi z znanstvenimi dokazi še vedno nismo mogli otresti? Ali morda zapravljamo popolnoma užitni del te rastline?

So vaš vrt napadli bolhači?

Bolhači so precej pogosta vrtna bitja. Najdemo jih na vrtnih gredicah, v kompostnem kupu in celo v cvetličnih loncih in koritih. Gre za majhne, le nekaj milimetrov velike, a zelo uničujoče škodljivce. Na vrtu za seboj pustijo pravo razdejanje, saj v zelene dele vrtajo drobne luknjice, zaradi katerih je uničena praktično cela rastlina.

Česen posadite zraven teh rastlin

Sajenje česna je dober način, da preprečite, da bi se na drugih rastlinah na vrtu naselili škodljivci, poleg tega pa lahko pomaga preprečiti razvoj nekaterih bolezni. Kot spremljevalna rastlina je učinkovit tako pri zelenjavi, nekaterih vrstah sadja in celo rožah, vključno z vrtnicami.

Te gosenice se pogosto pojavijo spomladi

Nihče ne želi vložiti več tednov truda v pridelavo lastne zelenjave, da nato škodljivec uniči pridelek, preden ga sam sploh poskusi. Poskrbite, da bodo vaše zelje in druge kapusnice zrasle, tako da preprečite napade kapusovega belina.

Vrtičkarska opravila, ki se jih lotimo v aprilu

Mnogi so, glede na pretekle sončne dni, že v marcu pričeli z vrtnimi opravili. Še vseeno pa velja, da se prava dela na vrtu začnejo v aprilu, ko je zemlja že dobro osušena in se ozračje že nekoliko otopli.

Je že čas, da se lotimo vzgoje lastnih sadik?

Če vas že rahlo srbijo prsti in prav težko pogledujete proti vašim vrtnim gredicam, ki so trenutno na zimskem počitku, je vzgoja lastnih sadik odličen način, da si čakanje nekoliko skrajšate. Z ustrezno svetlobo, nekaj osnovnimi pripomočki, pravimi nasveti ter seveda kakovostnimi semeni boste lahko spomladi, ko bo zemlja že primerno ogreta za delo na vrtu, tako posadili čisto svoje sadike najrazličnejših vrst zelenjave. Kako se tega lotiti, nam je zaupala Brigita Šušteršič, predavateljica, specializirana prav za vzgojo sadik in v prvi vrsti zagovornica naravnega načina življenja.

To morate v februarju postoriti na vrtu

Februar je za vrtičkarje lahko precej čuden mesec. Tisti v nekoliko bolj toplem podnebju ste morda že razmišljali, da bi začeli s sajenjem, medtem ko je v hladnejših predelih smiselno še nekoliko počakati, saj nas muhasto spomladansko vreme lahko vedno preseneti. Vendar pa lahko v februarju kljub nestanovitnim razmeram na svojem vrtu že marsikaj postorimo in se tako pripravimo na še eno uspešno sezono.

Idealno živilo v zimskih dneh

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Ali veste, kaj je romanesco?

Romanesco je lepa in nenavadna zelenjava, ki postaja vse bolj priljubljena. Po okusu je podoben cvetači, vendar je aroma romanesca blažja, bolj oreščkasta in z bolj hrustljavo teksturo.

Kaj delamo na vrtu oktobra?

Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Opozorilo: Ne nabirajte zelenjave, če je bil vaš vrt namočen

Uničujoče poplave v preteklih dneh niso povzročile le ogromno materialne škode znotraj domov, ampak so marsikomu zradirale tudi vse, kar je raslo na vrtu. Reševanje rastlin in sanacija vrtov ob takšni razsežnosti sta izjemno težavna, previdni pa moramo biti tudi pri pobiranju pridelkov in nenazadnje pri nadaljnjem obdelovanju vrta na onesnaženih območjih.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav

Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Vse kar morate vedeti o česnu

Česen je izjemno priljubljen v kulinariki, hkrati pa je izjemno zdravilen. Ravno v drugi polovici oktobra je čas za setev ozimnih vrst česna, zato le zavihajte rokave in poskrbite za zdravo in okusno zalogo. V kolikor ste skladiščili pomladanske sorte česna, pa boste imeli zalogo vse do spomladi.

Glede na vse njene koristi bi jo morali pogosteje gojiti

Stročnice že od nekdaj veljajo za zelo pomemben del prehrane, zato jih je na slovenskih vrtovih veliko. To pa ne velja za čičeriko, čeprav je ta med najbolj zdravimi in je primerna za prehrano otrok, vegetarijancev in v makrobiotični prehrani. Glede na vse njene koristi in na dejstvo, da zelo dobro prenaša vročino in sušo, bi jo morali pogosteje gojiti. Poglejte, kako se tega lotiti.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic

V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Delo na vrtu še ni končano

Oktobra se na zelenjavnem vrtu dela počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vinogradniki in gobarji. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo in poskrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato rodil.

Nevarnosti, ki vplivajo na vaš pridelek

Medtem ko se je večina poletja razveselila predvsem zaradi sonca in dopustov, se tisti, ki radi vrtnarimo, veselimo tudi pridelka, s katerim nam je postregel naš zelenjavni vrt. A kljub temu, da ga že od zgodnje pomladi z vso vnemo in ljubeznijo pridno obdelujemo, nam nasmeh z obraza lahko izbrišejo nehvaležne vremenske razmere in vrtni škodljivci. V nadaljevanju preverite, katere so največje nevarnosti, ki v poletnih mesecih negativno vplivajo na naš pridelek.

Kako se znebiti polžev na vrtu?

Polži, predvsem tisti brez hišic, so prava nadloga na vrtu, saj nam uničujejo pridelek, v vzgojo katerega smo vložili veliko truda, časa in ljubezni. Obstaja več načinov, kako jih pregnati z vrta ali jih uničiti, a večinoma gre le za kratkoročne rešitve. Da bi se končno rešili teh nepridipravov, moramo za začetek vedeti, s kom imamo opravka, in se reševanja težav rešiti celovito.

Preden se lotite dela na vrtu, morate vedeti ...

Topli sončni žarki, ki smo se jih razveselili po mrzli zimi, nas opominjajo, da v deželo prihaja pomlad, kar pomeni, da nas čaka tudi ogromno dela na vrtu. Za začetek je potrebno vrt pripraviti, si narediti načrt zasaditve, nekatere zeljenjadnice pa že lahko zasejemo v posode, da vzgojimo lepe in zdrave sadike. Zavihajte rokave in veselo na delo!

Kako vzgojiti zdrave sadike?

Pomlad je že skoraj tu in s tem tudi čas za delo na naših vrtičkih. Včasih je na naši zemlji raslo veliko zelja, ohrovta, cvetače, kolerabe, v zadnjih letih pa smo postali nekakšen 'solatni' narod.

Spoznajte osnovna pravila kolobarjenja

S kolobarjenjem upoštevamo različno porabo hranil pri rastlinah in preprečujemo bolezni. V profesionalnem kolobarjenju je načrt vrta malce bolj zapleten, za vrtičkarje pa enostavna različica popolnoma zadostuje.

Čas je za domače sadike

Razlogov, zakaj je dobro vzgojiti domače sadike, je več, verjetno najbolj pomembna pa sta, da bodo rastline bolj odporne in zdrave, vi pa se boste prej razveselili pridelka. Če torej presaditev na vrt načrtujete v prvi polovici marca, je zdaj pravi čas za prvo setev.

Zatišje pred vrtičkarsko nevihto

Februar je mesec, ko se začnemo pripravljati na novo vrtičkarsko sezono. Začetnike bo morda presenetil podatek, da je med opravili tudi že setev.

Cvetača

Izvor cvetače ni znan, znano je le, da so pred več kot 300 let v Angliji gojili neko slabšo vrsto cvetače.

Tega o redkvici zagotovo niste vedeli!

Mesečna redkvica ima tako ime z namenom, saj od žetve do setve potrebuje le mesec dni. Gospodarica Nada, ki je na letošnji Kmetiji sajenje redkvice v drugem tednu zaupala glavi družine Francu, bo torej lahko kmalu uživala v sadovih njihovega dela.

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate

Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836