Dominvrt.si

kisanje

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom

Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Še sanja se vam ne, kako zelo je koristen

V vsakem gospodinjstvu sodi kis med osnovna živila, aroma in kislost ter njegove druge sestavine dajejo jedem posebno svežino. A kis je veliko več kot le preliv za solato ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Iz kuhinjske omarice ga lahko vzamete tudi za čiščenje nekaterih trdovratnih madežev, z njim očistite kopalnico, odstranite vodni kamen, osvežite svoj hladilnik in z njegovo pomočjo odstranite trdovratne madeže na perilu.

Vonj in okus Mediterana

Mediteranska kuhinja velja za eno najbolj zdravih. Poleg rib in oljčnega olja potrebujemo sredozemsko zelenjavo in začimbe, ki si jih lahko vzgojimo v domačem vrtu.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836