Dominvrt.si

kislo

Čudovita cvetoča grmovnica, ki se odlično obnese kot živa meja

Rododendron je cvetoča grmovnica, ki razcvet doživi v spomladanskih mesecih. Njegovi cvetovi različnih barv so v tem času prava paša za oči, listi pa poskrbijo za privlačen videz skozi vse leto. Čeprav bi glede na njegove nežne in krhke cvetove lahko sklepali, da je precej zahteven za vzgojo, pa temu sploh ni tako. Preberite vse, kar morate vedeti o tej čudoviti zunanji rastlini.

Ne le pri peki kruha, droži lahko uporabite tudi tako

Če ste se tudi vi v zadnjem času navdušili nad pripravo kruha iz droži in vam te ostajajo, ponujamo zanimivo rešitev, kako jih lahko porabite. Preostanek, ki ga ne boste porabili pri peki, tako namesto v smeti raje zlijte na vrt. Verjemite, rastline vam bodo hvaležne.

Mnogi mislijo, da je plevel, a v resnici je še kako zdravilen

Koliko med vami vas je slabe volje, ko na lično urejenih gredicah zagledate plevel? Med njimi je tudi tolščak, toda četudi je plevel, je ta rastlina zelo okusna ter celo zdravilna. Mogoče mu zato na svojem vrtu namenite svoj košček zemlje.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Japonski javor je priljubljena izbira za manjše okrasne vrtove

Kot že ime pove, japonski javor izvira iz vzhodne Azije in je pogosto del tradicionalne japonske krajine in oblikovanja vrtov. Listopadno drevo, ki spada v družino sapindovk, sicer pri nas imenujemo tudi pahljačasti javor. Znotraj te skupine najdemo številne sorte, ki se med seboj ne razlikujejo prav dosti, prepoznamo pa jih glede na velikost samega drevesa, obliko in barvo listov ter nekatere druge značilnosti. Poglejmo si, zakaj je japonski javor tako priljubljen in kaj je razlog, da ga tudi pri nas najdemo na številnih manjših in večjih okrasnih vrtovih.

To se zgodi, ko sobno rastlino zalijemo z limoninim sokom

Obstaja veliko nenavadnih načinov za ohranjanje zdravja sobnih rastlin in eden od njih je uporaba citrusnega soka. Preberite, kako varno je zalivanje lončnic z limono in kakšne so prednosti in slabosti le-tega.

To je najlepša sorta grozdja na svetu

Koshu je ena vizualno najbolj privlačnih sort grozdja na svetu, njene značilne rožnate jagode pa na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Ta sorta, iz katere se izdeluje belo vino, raste na Japonskem v pokrajini Koshu.

Pripravite marmelado iz teh izjemno zdravilnih plodov

Dren je rastlina, ki obsega večjo skupino sorodnih cvetočih grmovnic. Gre za hitro rastočo lesnato rastlino, ki pozimi običajno odmre do tal in ponovno zraste iz mladih brstov. Zaradi svojih zdravilnih plodov je izjemno cenjen že vrsto let.

To se zgodi, ko v pijačo pade mušica

Prav nihče si v kozarcu poletne osvežilne pijače ne želi najti mušice ali druge nadležne žuželke. Ne samo, da lahko pokvari okusno pijačo, nekatere so tudi nevarne za zdravje.

Ta posoda se bo v stroju uničila in ga lahko celo poškodovala

Pomivalni stroj je gospodinjski aparat, ki nam prihrani veliko časa in energije. Kljub dejstvu, da je zelo uporaben in si brez njega ne znamo več predstavljati vsakdana, pa čisto vse tudi ne sodi vanj. Preberite, katere vrste posode je bolje oprati na roke, da ne poškodujete svojega stroja – ter seveda posode.

Razmišljate, da bi posadili ameriške borovnice? To je vse, kar morate vedeti

Ameriške borovnice ne potrebujejo veliko pozornosti, po tem, ko jim enkrat zagotovimo ugodne pogoje za rast. Glavna stvar, ki si jo moramo zapomniti, je, da uspevajo v kislih tleh in ob zalivanju z deževnico. Če naša tla niso ustrezna, pa nimajo težav niti z rastjo v lončku.

Idealno živilo v zimskih dneh

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Poznate resnico o bučnem olju?

Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Teh rastlin ne sadite v bližino sivke

Sivko s svojimi aromatičnimi listi in sladko dišečimi cvetovi pogosto štejemo med zelišča ali začimbe, a je v resnici zelnata trajnica. Če iščete ideje in nasvete, kaj posaditi zraven nje, in še bolj pomembno, česa ne, ste na pravem mestu.

Ledeni možje so tu. Kaj prinašajo?

Pankracij, Servacij, Bonifacij, Zofka. Lahko bi se potegovali za vloge v filmih o superjunakih – zakaj pa ne, namesto Supermana, Iron Mana in Batmana, Zofka pa kot Wonder Woman? No, šalo na stran. Kdo sploh so omenjeni liki oziroma svetniki?

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas

Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Po čem ločimo ameriške borovnice od evropskih?

Za borovnice lahko z gotovostjo rečemo, da sodijo med bolj priljubljene gozdne sadeže. Za razliko od ameriških, ki izhajajo iz hibridnih sort, evropske ali gozdne borovnice bolj pogosto rastejo divje, vendar pa jih je kljub temu mogoče vzgojiti tudi na vrtu.

Vam ostaja pepel? Tako ga lahko porabite

Ste tudi vi med tistimi, ki svoj dom ogrevajo s pečjo na drva oziroma s pomočjo kamina? Če uporabljate le les (ne tudi kartona ali celo lakiranih odpadnih kosov lesa), lahko lesni pepel uporabite v različne namene.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Preverite, kako lahko koristno uporabite odpadlo listje

Ste tudi vi eni tistih, ki v jesenskih dneh pograbite odpadlo listje ter ga nato zažigate ali odpeljete na odpad? Nikar ne počnite tega, saj ga lahko zelo koristno uporabite.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Simptomi pomanjkanja kalija

V nadaljevanju si preberite, kakšni so opozorilni znaki, ki kažejo, da vaša rastlina potrebuje več kalija.

Tako bodo vedno čiste in dišeče

Športni copati vseh barv so zadnja leta spet zelo priljubljeni, letos pa so enostavno ’must have’. Vse lepo in prav, a če prisegate na platnene in tiste svetlih barv, sploh bele, boste dobili kar nekaj sivih las, če jih boste hoteli ohraniti čiste in dišeče. A z malce potrpljenja bo šlo, brez skrbi!

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem

Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Z razlogom ga častijo

Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

Naredite doma več za bolj zdravo okolje

Dobra stran prizadevanja za bolj zdravo okolje je nemalokrat še prihranek denarja. Velikokrat bi se pred nakupom morali vprašati, ali to res potrebujete. Boste stvar uporabljali dolgo časa ali bo hitro končala v smeteh? Bi si kakšno orodje lahko denimo od koga izposodili? Boste komu kupili darilo, ki ga morda ne bo nikoli uporabil? Treba je začeti razmišljati drugače.

Privoščite si jo brez slabe vesti

Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter vremensko manj občutljiva.

Kako lahko prezrelo sadje uporabite v kuhinji?

Ste pri zadnjem večjem nakupu vzeli veliko sadja ali je vaše sadno drevje nadvse dobro delalo? In zdaj, po nekaj dneh, opazite, da je to sadje skoraj gnilo? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako prezrelo sadje dobro izkoristiti.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 860