komarček

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Kako preprečiti, da so kumare grenke?
Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Zdravilne rastline: Naravi moramo vrniti, kar smo ji vzeli
Znova smo v obdobju, ko nas lahko hitro ujame sezonski prehlad ali gripa. Zato je pomembno, da skrbimo za dober imunski sistem, če pa nas bolezen ujame, si lahko pomagamo tudi s pripravki, ki rastejo na našem vrtu ali v bližini.

Invazije komarjev: Kako si lahko pomagamo?
V tem obdobju mnogi opažajo povečano število komarjev, ki so zelo nadležni zaradi pikov, ki povzročajo neprijetno srbečico, hkrati pa lahko prenašajo številne mikroorganizme, ki povzročajo raznorazne bolezni. Razlog za pravo invazijo mrčesa naj bi bile visoke temperature in večja količina stoječe vode. Ti sta namreč kot nalašč za razmnoževanje komarjev.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Rastline, ki z vrta pomagajo pregnati škodljivce
Sajenje 'obrobnih rastlin' je tehnika oz. način, ki se zlasti za gojenje zelenjave uporablja že dolga leta. To starodavno vrtnarsko načelo temelji na dejstvu, da nekaterim živalim določene rastline 'dišijo' in drugim ne, kar lahko izkoristimo tako, da ob robu vrta ali na prazne gredice posadimo le tiste, ki bodo odganjale škodljivce in privabljale koristne žuželke. Katere so torej živalice, ki jih na svojem vrtu želimo in katere bomo poskušali pregnati na naraven način, z obrobnim sajenjem zelišč, cvetlic in drugih rastlin?

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben
Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Kako vzgojiti zdrave kumare?
Kumare so izjemno osvežilne, zdrave, nizkokalorične in vsestranske za uporabo. Nič čudnega, da jih je mogoče najti tudi na marsikaterem slovenskem vrtičku. A da bodo plodovi resnično zdravi, je dobro upoštevati nasvete izkušenih vrtnarjev.

Pozor, tigrasti komarji že na delu
Občine slovenske Istre vnovič organizirajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev, ki je namenjena predvsem zmanjševanju možnosti za razmnoževanje komarjev. Ti so nadležni zaradi svojega agresivnega hranjenja podnevi in posledično alergijskih odzivov gostiteljev na pike. Samice se hranijo s krvjo ljudi in toplokrvnih živali, zato lahko prenašajo tudi različne virusne bolezni.

Koristen za odrasle in otroke
Koromač je zelenjava, ki jo prepoznamo po mesnatem belem gomolju, ki ga tvorijo tesno prilegajoči se listi, iz stebel pa poganja izjemno nežno zelenje, ki je, tako kot gomolj, užitno. Zakaj bi si ga sploh omislili?

Poznate to rastlino?
V tretji oddaji četrte sezone Vrtičkanja Tina in Metka med drugim predstavljata fizalis, rastlino, ki zaradi različnih poimenovanj povzroča nekaj zmede, je pa lahko čudovit okras na vrtu in tudi okusen sadež. Jo poznate?

Jih poznate?
Nežni pergamentni lampijončki so eden najzanimivejših okrasov na naših vrtovih in so ponekod že od nekdaj prisotni. Krhke lupine pa skrivajo jagode, ki so včasih rumene, drugič oranžne ali skoraj rdeče in so zelo zanimivega okusa in izjemno koristne za zdravje. Veste, o katerem sadežu govorimo?

To morate vedeti vsi ljubitelji kumar
Kumare so izjemno osvežilne, zdrave, nizkokalorične in vsestranske za uporabo. Nič čudnega, da jih je mogoče najti tudi na marsikaterem slovenskem vrtičku. A da bodo plodovi resnično zdravi, je dobro upoštevati nasvete izkušenih vrtnarjev. V 9. oddaji tretje sezone Vrtičkanje je Tina razkrila, kako pravilno vzgajati kumare.

Raste tudi pri nas! Uganete, kaj je to?
Nežni pergamentni lampijončki so eden najzanimivejših okrasov na naših vrtovih in so ponekod že od nekdaj prisotni. Krhke lupine pa skrivajo jagode, ki so včasih rumene, drugič oranžne ali skoraj rdeče in so zelo zanimivega okusa in izjemno koristne za zdravje. Veste, o katerem sadežu govorimo?

Izberite lokalno pridelano zelenjavo
Ne bi nam smelo biti vseeno, kakšno hrano uživamo. Kadar izbiramo zelenjavo, izberimo svežo zelenjavo, pridelano v naši bližini.

Bogastvo sveže zelenjave
Doma pridelana zelenjava je najboljša, saj vemo katero seme smo uporabili, kako smo jo gnojili in da v njej nismo uporabljali škropiv.

Oktober na zelenjavnem vrtu
Oktober je tu in z njim čas, ko je delo na vrtu odvisno predvsem od vremena. Glavno opravilo na zelenjavnem vrtu v mesecu oktobru je še vedno spravilo pridelkov, rastline in tla pa je potrebno pripraviti tudi na naslednjo sezono. Več v prispevku strokovnjakinje kluba Gaia, Nevenke Breznik.