koprc

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

So med desetimi najmočnejšimi antioksidanti na planetu
Če pogledamo v slovar, vidimo, da obstaja beseda naravno in njeno nasprotje nenaravno, umetno. To, da moramo danes razlagati, zakaj je nekaj naravnega pomembno, je le dokaz, do kam je prišlo izumetničeno življenje, ki ga danes živi večina ljudi, začne pogovor Sanja Lončar, ki že 15 let vodi projekt za zdravje človeka in narave.

Kaj vse lahko storimo s svežimi zelišči?
Sveža zelišča so vsestransko uporabna. Lahko jih dodajamo v najrazličnejše jedi ali pa iz njih pripravimo okusne pripravke, ki nam bodo še kako prav prišli v hladnih mesecih, ko izbira svežih zelišč navadno ni tako zelo pestra. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj receptov, trikov in nasvetov.

Bogastvo sveže zelenjave
Doma pridelana zelenjava je najboljša, saj vemo katero seme smo uporabili, kako smo jo gnojili in da v njej nismo uporabljali škropiv.