kuha

Največ požarov se začne v tem prostoru
Požari v naših domovih niso tako zelo redki, kot se morda zdi. Čeprav svojega doma pred ognjem nikoli ni mogoče popolnoma zaščititi, lahko storimo marsikaj, da zmanjšamo tveganje ali se vsaj pripravimo tako, da bomo v ključnem trenutku, če do požara res pride, znali ukrepati.

Odprt tloris – da ali ne?
Včasih so gradili domovanja z več manjšimi prostori. Vsak je imel bolj ali manj eno funkcijo. Nato je postal priljubljen odprt tloris – kuhinja, jedilnica in dnevna soba skupaj. Toda v času epidemije, ko so sostanovalci naenkrat skupaj preživeli mnogo več časa, je bolj do izraza prišla ena od njegovih slabosti – pomanjkanje zasebnosti.

Letos ne gre brez marmorja
Kakšna moda se nam na področju notranjega oblikovanja obeta v letošnjem letu?

Vsi ga imamo doma, a se ne zavedamo njegove vsestranske uporabe
Vsak ljubitelj kuhanja, pa tudi tisti, ki kuha bolj iz nuje, si brez masla skoraj ne predstavlja priprave marsikatere jedi. A maslo zelo prav pride tudi zunaj 'kuharije'. Preverite, kako vam še lahko olajša nekatera opravila in odpravi malo morje težav.

Ta trik bo poskrbel, da bodo vaši lonci in ponve videti kot novi
Če imate v kuhinji ponev ali lonec z zažganim dnom, ga ne vrzite v smeti. Morda zanj še vedno obstaja rešitev.

Prenova doma kot v Delovni akciji
Prenavljanje doma je zagotovo ena lepših stvari, ki hkrati zahteva kar nekaj časa, veliko usklajevanja in tudi denarja. Ne glede na to, ali boste prenavljali le en prostor ali celotno stanovanje, je pomembno, da dobro premislite in se na projekt prenove pripravite, da bodo na koncu stvari funkcionalne in v stilu, ki ste si ga želeli.

Veste, zakaj imajo posode luknjo?
Obožujete kuhanje in v kuhinji preživite veliko svojega časa? Verjetno poznate vse majhne in večje trike, ki večini ljudi niso poznani, morda pa še vedno ne veste, zakaj imajo posode za kuhanje in ponve za pečenje na ročaju luknjo? Odgovor je sila preprost.

Nina Savič: 'Ob zbiranju kosov pohištva in luči me vedno zanimajo tudi zgodbe, povezane z njimi'
Mlada umetnica Nina Savič je po izobrazbi arhitektka, ki jo je pot zanesla v oblikovalske vode. Kot pravi sama, jo je k temu med drugim navdahnilo življenje v Istanbulu, ki ga je vzljubila predvsem zaradi kreativnih možnosti, ki jih ta ponuja. Med študijsko izmenjavo je tako prišla v stik z najrazličnejšimi obrtniki ter se nasploh spoznala z oblikovanjem materiala, od tu naprej pa se je 'začelo dogajati samo od sebe'. Nekaj časa je delovala tudi v kolektivu Prostorož, ki snuje nove ideje in išče priložnosti za boljšo in prijaznejšo rabo javnih površin, in tudi to delo je med drugim od nje zahtevalo precejšnjo mero iznajdljivosti na področju uporabe 'odsluženih materialov'. Zdi se, da so jo vse poti vodile do sem, kjer je zdaj in kjer se odlično znajde – v svoj atelje, kjer starim predmetom daje novo priložnost.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?
Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

Brez česa znane Slovenke v kuhinji ne morejo?
Pravijo, da je kuhinja srce vsakega doma, zato so kuhinjski pripomočki zagotovo inštrumenti, ki igrajo jezik ljubezni. Ne pozabite, ljubezen gre skozi želodec in da bo ta vedno prisotna, se je v Ljubljani odprla prva trgovina Home & Cook, ki vam na enem mestu ponuja vse, kar potrebujete za kulinarično ustvarjanje.

Kako lahko kuhinja postane bolj domačna?
V kuhinji preživimo kar nekaj časa. Tu kuhamo pa tudi použijemo hrano, saj je danes jedilnica pogosto v njenem sklopu. Zaradi obilice hladnejših elementov, kot so ploščice ali aparati iz nerjavečega jekla, kuhinja nemalokrat ne deluje domačno.

Veste, katero hrano lahko uživate plesnivo?
Tudi vas zaboli v srcu zgolj ob misli, da bi zavrgli še tako majhen košček 'užitne' hrane? Veste, katero hrano denimo lahko še uživate plesnivo, katero pa nikakor ne? Berite dalje.

Kuhinjske nape za vsak dom
Večina kuhinj ima koristi od kuhinjskih nap. Ne glede na to, ali gre za nadzor katastrofalnega dima iz ponve ali za ukrotitev pare iz posode za testenine, so kuhinjske nape kuharjev najboljši prijatelj. Ne glede na vaš tip kuhinje, našli boste napo, ki vam bo ustrezala. Izbira kuhinjske nape je odvisna od velikosti vaše kuhinje, postavitve, kuharskih preferenc in želene cene.

Imate radi paradižnik? Potem morate vedeti ...
Ste vedeli, da sodi paradižnik med deset najbolj priljubljenih zdravih živil? Da so ga Italijani poimenovali ’pomodoro’, kar izvira iz besedne zveze pomi d’oro in v prevodu pomeni zlato jabolko? In da so ga v preteklosti nekateri Evropejci označevali celo za afrodizijak? Kakorkoli, čeprav je splošno priljubljen postal šele ob koncu 19. stoletja, paradižnik dandanes priporočajo nutricionisti širom sveta, prisoten je v vseh kuhinjah sveta in ga zato uvrščamo med najbolj razširjene vrtnine.

V življenje žalostne družine posijal žarek upanja
Minuli teden smo v Delovni akciji spoznali žalostno zgodbo družine Perko, a zdaj je čas, da vstopijo v boljši jutri in da se tudi njim nasmehne sreča. Po številnih presenečenjih, ki jih je zanje pripravila voditeljica Ana Praznik, so se zdaj vselili v prenovljen dom, ki jim je znova narisal nasmeh na obraz. Oglejte si ga spodaj.

Na kaj je treba paziti pri vzgoji paradižnikov?
Ni pomembno, kako velik je vaš košček zemlje, na njem ne sme manjkati nekaj sadik paradižnika. Ob pravilni oskrbi vas bodo vse poletje sadike razveseljevale z okusnimi, sočnimi plodovi.

Kakšno kuhalno ploščo naj izberemo?
S starim štedilnikom nekako shajamo, ker smo ga navajeni, vemo, kakšne muhe ima in kako močne gorilnike. Pred menjavo pa nas obhajajo dvomi, če bomo z novim štedilnikom oz. kuhalno ploščo zadovoljni. Kadar menjamo kuhinjo ali se selimo v novo stanovanje, si bomo morda delo v kuhinji organizirali malo drugače. Tisti, ki ne kuhajo veliko ali le občasno, pa morda dajejo več poudarka videzu.

Tako se hrana nikoli več ne bo prijela na dno posode
Posode in ponve s prevleko, ki preprečuje, da bi se hrana med kuhanjem prijela na dno, so nam močno olajšale življenje, a še vedno se skoraj v vsakem gospodinjstvu najde kakšna, na katero se hrana rada prijemlje. Da se to ne bi nikoli več zgodilo, poskusite z naslednjim trikom.

To so kandidati, ki so dobili dovolj pisem
Sinoči smo na POP TV spremljali prvo epizodo šeste sezone priljubljenega slovenskega šova Ljubezen po domače, v kateri si je vstopnico za nadaljevanje v tekmovanju zagotovilo pet tekmovalcev: trije kmetje in dve dami. Spodaj si oglejte, kdo bo ljubezen iskal to pomlad.

Kaj se lahko mladi naučijo od starejših?
Vsaka generacija se lahko od predhodnih veliko nauči. In tudi starejši se lahko od mladih marsikaj naučijo, predvsem na področju uporabe modernih tehnologij. Kaj pa se lahko mladi glede gospodinjenja naučijo od svojih staršev in starih staršev?

Ustvaril si je raj med oljkami, išče še ljubezen
Ljubezen po domače je v preteklosti združila že mnogo osamljenih src. In to lepo misijo nadaljuje tudi v novi sezoni. Tanja Postružnik Koren je tako našla devet novih podeželskih junakov, ki že čakajo na vaša pisma. Spoznajte Draga, ki uživa med svojimi oljkami.

Kuharski mojstri prisegajo na plin
Večina kuharjev svetovnega slovesa se od plina nikakor ne more posloviti, saj plinski žari omogočajo hitro in specifično obdelavo hrane s pridihom vonja po ognju.

To so kandidati nove sezone šova Ljubezen po domače
Letos bo svoje srčne partnerje iskalo sedem kmetov in dve kmetici, ki verjamejo, da je življenje v dvoje lepše. Da so nedelje in prazniki z nekom pod roko veliko zabavnejši, čudoviti izleti pa dobijo srčno patino šele takrat, ko jih lahko z nekom deliš.

Reza: Slabih dni ni, tako kot ni slabega vremena
POP TV v prihodnjem mesecu slavi 25. obletnico začetka delovanja. V teh letih je omenjena TV-postaja nanizala številne priljubljene serije in šove, ki jih radi spremljamo vsi, 25-letnico pa slavi tudi informativna oddaja 24 ur. Še v devetdesetih letih je bila del te oddaje tudi Alenka Resinovič - Reza, ki je skrbela, da na deževni dan nismo nikoli pozabili dežnika. Z njo smo tik pred obletnico obujali spomine, kot pravi zase sama, pa slabih dni ni, tako kot ni slabega vremena.

Majhna kuhinja in starostnik
V preveliki kuhinji nimamo težav, tudi če jo uporabljamo sami, če imamo zelo majhno kuhinjo, pa včasih res ne vemo, kako bi se spopadli s pomanjkanjem prostora. Še težje je, ko smo starejši, se morda težko gibljemo, iztegujemo in slabo vidimo.

Pregrada je lahko tudi dekoracija
Že nekaj desetletij so trendni veliki odprti tlorisi, torej čim manj sten in vrat. In z dobrim razlogom – to pomeni več svetlobe, zračnosti in prostornosti. Družinski člani niso vsak v svoji sobici, temveč imajo več medsebojnega stika.

Zakaj nekateri moški po službi ne želijo domov?
Dom naj bi bil tisto varno zatočišče, oaza miru, kjer naj bi se sprostili po napornem delavniku. A kot kaže raziskava, veliko ljudi doma ne dojema na tak način.

S tem vrhunskim trikom za čiščenje zažgane posode ne boste več izgubljali živcev
Kulinarične dogodivščine so za marsikoga odličen način sprostitve, včasih pa kuha ne gre ravno po načrtu. Zažgana ponev sicer ni nekaj dobrega, vendar zanjo obstaja tudi ‘zdravilo’. V svoji kuhinji imate zagotovo sestavine za zelo preprost in zagotovljen način, kako rešiti ponev ali lonec.

Kako pripraviti ozimnico?
Če ste tudi vi ponosno pobrali svoj letošnji pridelek, je zdaj čas, da ga shranite tako, da boste v njem lahko uživali še prihodnje mesece. Kako si pripraviti ozimnico?

Tako bo vaš dom resnično čudovit
Vsak od nas sanjari o čudovitem domu, v katerem bi se dobro počutil, saj je dom nekaj, kar nam ogromno pomeni. Ste vedeli, da lahko že z majhnimi koraki dosežemo spremembo prostorov, ki bodo poskrbeli za vzdušje, kot si ga želimo.