kuhana

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Poznate najpomembnejše pravilo kompostiranja?
Kompostiranje, ki je v osnovi pravzaprav kopičenje biorazgradljivih ostankov hrane, odmrlih rastlin in drugih s hranili bogatih organskih snovi, je enostaven in okolju prijazen način recikliranja. Vsaj tako smo verjeli do nedavnega. V zadnjem času pa pogosto slišimo, da je lahko kompost za vrt tudi škodljiv. Preverili smo, ali to drži in ali pridelava in uporaba komposta zares predstavlja kakršna koli varnostna tveganja za zdravje človeka in rastlin.

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico
Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Za barvanje pirhov lahko uporabite povsem naravna barvila
Barvanje velikonočnih pirhov je priljubljena tradicija in ena najbolj zabavnih velikonočnih aktivnosti. Če vas kemikalije v barvilu, kupljenem v trgovini, odvračajo od tega, da bi pobarvali svoje pirhe, preizkusite teh devet naravnih možnosti.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Zdaj je čas, da posejete rukolo
Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku
Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Zelenjava v pasji prehrani - da ali ne?
Zelenjava je bogata z vitamini in drugimi hranili, zato je priporočljivo, da jo vključimo tudi v vsakodnevno prehrano naših štirinožnih kosmatincev. Katera in kako pripravljena zelenjava je za pse najbolj primerna ter v kakšnih količinah jo ponuditi psu, nam je pojasnila svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot..

Najboljši naravni načini barvanja pirhov
Velika noč je pred vrati in v večini gospodinjstev že potekajo mrzlične priprave na ta težko pričakovani družinski praznik. Poleg šunke, hrena, kruha, prate in potice na nobeni mizi ne smejo manjkati pirhi. Barvanje pisanic je nadvse zabavno opravilo, pri katerem z veseljem priskočijo na pomoč tudi najmlajši, a na ZPS svetujejo, da raje izberite naravna in domača kot že kupljena barvila.

Najslabše 'gospodinjske' navade v ljubezenskem razmerju
Najbrž ima vsak svoje navade, tudi ko pride do doma oziroma gospodinjstva. Ko se par odloči, da se bo vselil skupaj, pa kakšna nedolžna navada hitro postane neprijetna za drugo osebo. Poglejte, katere so najpogostejše.

Znate prepoznati, ali je kava sveža?
Preden skuhate novo kavo, imejte v mislih nekaj informacij, ki vam bodo pomagale, da boste vedno imeli kavo najboljšega okusa.

Mnogi se sploh ne zavedajo negativnih posledic
Debelost pri mačkah pravzaprav niti ni tako redek pojav, kot bi marsikdo pomislil, krivi pa so predvsem lastniki. Mnogim se zdijo okrogle mačke celo bolj prikupne, kar je zaskrbljujoče. V nadaljevanju preverite, kaj vse je krivo za kopičenje maščobnih oblog pri mačkah in kako lahko ukrepate.

Vrhunec mraza še sledi
V zadnjih dneh so se jutranje temperature spustile globoko pod ledišče. Ponekod ni bilo takega mraza že leto ali dve. Tudi ob morju so izmerili temperature do okoli minus 3 stopinje Celzija.

9 pogostih težav v kuhinji, ki jih je treba odpraviti čim prej
Kuhinjski aparati lahko povzročijo najrazličnejše težave, zato je dobro vedeti, kaj narediti, če se aparat pokvari. S popravilom pa nikakor ne čakajte, da ne boste imeli še večjih težav, seveda se to pozna tudi na denarnici.

Ukrepi, da jim ne boste škodovali
Pozimi vas bodo prostoživeče ptice v zameno za hrano razveseljevale s svojo družbo. Pri tem morate upoštevati nekaj osnovnih pravil, da jim ne boste škodovali.

Kako veste, ali so jajca res sveža?
Nutricionisti so v zadnjih letih vse bolj naklonjeni jajcu kot živilu. Jajca vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, železa, kalcija, fosforja, selena, cinka ... Kako jih pravilno hranimo? Kako vemo, ali so še užitna? Kako jih lahko uporabimo?

Hrana v zamrzovalniku: Koliko časa jo lahko hranite?
Zamrzovalnik je odlična rešitev za shranjevanje živil, pri čemer se kakovost živil bistveno ne zmanjša. Pa veste, koliko časa je določena živila sploh primerno hraniti v zamrzovalniku?

Kompost smrdi? Potem delate to napako!
Kar okoli 90 odstotkov snovi, ki bi jih lahko uporabili za kompostiranje, pristane med odpadki. Po drugi strani številni za gnojenje rastlin na vrtu kupujejo umetna gnojila, namesto, da bi uporabili naravno, doma proizvedeno. Kako se tega sploh lotiti?

11 načinov uporabe, ki jih še ne poznate
Ste mislili, da lahko sodo bikarbono uporabljate zgolj pri peki piškotov, kolačev, tort in peciva? Med drugim je tudi odlično sredstvo za pranje sadja in zelenjave, z njeno uporabo pa boste tudi za kar polovico skrajšali čas kuhanja stročnic.

Je prava zakladnica zdravja
Čeprav so kvinojo poznali in uživali že stari Inki, jo pri nas poznamo šele nekaj let. Ker gre za zelo zdravo, z beljakovinami in rudninami bogato živilo, je priporočljivo, da jo uživamo čim pogosteje. Primerna je tako za sladkorne bolnike in ljudi s celiakijo, kot tudi tiste, ki bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov.

Pravočasno ukrepajte!
Življenje brez hladilnika in zamrzovalnika si težko predstavljamo, kar se zavedamo predvsem v situacijah, ko pride do izpada električne energije. Če izpad traja manj kot dve uri, ni razloga za paniko, v nasprotnem primeru pa je treba pametno ukrepati, če želimo čim več živil 'rešiti'. Preverite, kako ...

DOMAČA PAPRIKA IN PARADIŽNIK NAJBOLJ DIŠITA
Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč.

Živilo, ki je bilo včasih prepovedano, danes velja za eno najbolj zdravih
Super živilo, mati vseh zrn, hrana prihodnosti … Vse to so poimenovanja za živilo, ki je bilo nekoč celo prepovedano, zadnja leta pa ga - tudi pri nas – ne le vse pogosteje uporabljajo, ampak ga že skoraj častijo. Spoznajte prednosti kvinoje.

Začnite kompostirati
Vsak vrtnar oziroma vrtnarka ve, da so lahko travni odkos, odrezane vejice in nagrabljeno listje zelo koristen odpadek. Da bi kompostirali, potrebujemo prostor za odlaganje in kompostiranje organskih odpadkov ter napotke o osnovnih korakih.

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabljati?
Lonce in ponve iz nekaterih materialov so v sodobni kuhinji zamenjali novi, ki za dolgo življenjsko dobo in za zdravo pripravo hrane zahtevajo posebno skrb. Prav tako ni vsa posoda primerna za vsak način priprave hrane, nekatere med njimi pa so posebej neprimerne za shranjevanje.

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji
Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!

Ogabno odkritje inšpektorjev v kitajski restavraciji
Katastrofalne razmere v eni izmed kitajskih restavracij v Londonu so šokirale celo vsega hudega vajene inšpektorje. Ščurki, mišji iztrebki, povsod olje od cvrtja, smeti ...

Trik, s katerim boste navdušili goste!
Mehko kuhana, trdo kuhana, poširana, na oko, vmešana … Jajca lahko pripravimo na več različnih načinov, ki jih pozna vsak še tako amaterski kuhar. V videu pa je prikazan trik, ki ga večina zagotovo ne pozna. Poskusite skuhati jajca tako, kot je prikazano, in presenetite svoje goste!

Tako olupite kuhana jajca v 10 sekundah
Lupljenje trdo kuhanih jajc je na videz čisto preprosto, v resnici pa se nam velikokrat zatakne. Da vam jajca več ne bodo povzročala sivih las, poskusite z naslednjim trikom. Trdo kuhana položite v plastično posodo z malo vode, posodo zaprite in pretresite, kot to lahko vidite v posnetku. Presenečeni boste!

VIDEO: Zdrava hrana za mačke
Zdravje, videz in počutje mačke so odvisni od uravnotežene prehrane, zato smo s strokovnjakom za male živali obiskali našo bralko Nušo Knez, lastnico šestih mačk, ki želi svojim ljubljenkam najboljše. Med njunim pogovorom smo izvedeli, kakšna hrana je za mačke zdrava, česa jim ne smemo ponuditi in kako njihovo prehrano prilagoditi v vročih poletnih mesecih.