kuhanja

Indukcija ali plin – kaj je učinkovitejše?
Nakup novega štedilnika že sam po sebi predstavlja zahtevno nalogo, še posebej, če razmišljate o prehodu s plinskega ali električnega na indukcijsko ploščo. Da bo odločitev lažja in predvsem bolj premišljena, vam v nadaljevanju podamo vse pomembne informacije o indukcijskih ploščah.

6 trikov, s katerimi lahko v kuhinji prihranite energijo
Po nekaterih podatkih naj bi gospodinjstvo, ki šteje tri člane, za kuhanje in pripravo hrane porabilo približno 11 odstotkov vse porabljene energije v gospodinjstvu. Triki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam lahko, v kolikor jih boste dosledno upoštevali, pomagajo prihraniti kar nekaj energije. Tako boste prispevali k varovanju okolja, hkrati pa vam bo ob koncu meseca hvaležna tudi denarnica.

Kako reciklirati jedilno olje?
Ponovna uporaba olja za cvrtje lahko dolgoročno ogrozi vaše zdravje. Namesto da ga ponovno uporabite, se naučite, kako ga reciklirati, ter tako poskrbite za svoje zdravje in planet.

Slike tudi v kuhinji in kopalnici?
Slike in fotografije – drage ali poceni – so izjemno učinkovit okras katerega koli prostora. Od družinskih fotografij do slik pokrajin, morda celo uokvirjenih navdihujočih stavkov – le ne vzemite kladiva in žeblja in slednjega začnite zabijati brez vsakršnega premisleka. To je recept za katastrofo. Jasno si morate predstavljati, kakšen bo končni učinek. Sledi nekaj idej in napotkov.

Sobne rastline, ki odlično uspevajo v vsaki kuhinji
Sobne rastline predstavljajo hiter in enostaven način za popestritev prostora, ko gre za kuhinjo, pa ima zelenje lahko tudi praktično vrednost. Če izberete pravo rastlino, lahko ta pomaga prečistiti zrak, doda nekaj barvitosti in je celo uporaben dodatek k vašim jedem.

Preizkušena tehnika za odstranjevanje prask z indukcijske plošče
Indukcijske kuhalne plošče imajo veliko prednosti, zato v zadnjem času vse pogosteje nadomeščajo plinske štedilnike. So bolj gladke in enostavnejše za čiščenje, vendar pa je njihova slabost ta, da so dosti bolj občutljive na praske.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

7 napak, s katerimi uničujete vašo indukcijsko ploščo
Indukcijska plošča danes vse pogosteje nadomešča klasične plinske štedilnike. Razlogov je kar nekaj, od kratkega časa kuhanja, energijske učinkovitosti in varnosti pri uporabi. Poleg tega omogočajo natančen nadzor temperature kuhanja. Seveda ne moremo mimo dejstva, da indukcijska plošča v moderni kuhinji deluje elegantno in minimalistično. Da bi ta ostala čim dlje v dobrem stanju, je pomembno, kako jo čistimo. V nadaljevanju izveste, katere so najpogostejše napake pri čiščenju, ki nepovratno uničijo indukcijsko ploščo.

Zmagovalec MasterChefa nam je zaupal svojo idejo o kmečkem turizmu
V ekskluzivnem intervjuju smo se pogovarjali z Luko Pangosom, zmagovalcem 10. sezone tekmovanja MasterChef Slovenije. Luka je z nami delil svojo ljubezen do vrtnarjenja in nam pokazal babičin vrt na Primorskem.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo
Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Je uporaba cvrtnika na vroč zrak res bolj varna od mikrovalovne pečice?
V današnjem hitrem tempu življenja, kjer je čas bistvenega pomena, so kuhinjski aparati, ki ponujajo udobje in učinkovitost, postali sestavni del našega življenja. Če je morala biti do nedavnega v praktično vsaki kuhinji mikrovalovna pečica, jo je v zadnjih letih zamenjal cvrtnik na vroč zrak. Polemike glede tega, kako zdrava je hrana, pripravljena v enem ali drugem aparatu, pa kar ne pojenjajo.

Je bolje kuhati na indukcijo ali plin?
Kuhanje na indukcijski plošči postaja pravi hollywoodski trend. Morda ne toliko trend kot zakon, ki ga je sprejel mestni svet Los Angelesa in mu sledijo tudi v nekaterih drugih delih ZDA. Določilo, ki bo začelo veljati s 1. januarjem prihodnjega leta, namreč prepoveduje vgradnjo plinskih štedilnikov v novogradnje.

Top triki za čiščenje indukcijske plošče
Indukcijske kuhalne plošče so v zadnjih letih postale nepogrešljiv del kuhinj in v veliki meri nadomestile štedilnike. Le redki pa se ob nakupu indukcijske plošče pozanimajo, kako jo pravilno čistiti in vzdrževati. Indukcijske kuhalne plošče so zaradi neoprozne steklokeramične površine enostavne za čiščenje, edina težava je doseganje leska brez madežev. V nadaljevanju predstavljamo metodo, s katero boste dosegli odlične rezultate.

Slovenska sorta krompirja, ki jo sadimo zdaj
Kar veliko sort krompirja je mogoče pri nas tako gojiti kot kupiti, ena od slovenskih pa se imenuje KIS slavnik ali samo slavnik. Je zelo zgodnja sorta, saj je mogoče pridelek v ugodnih pogojih pobrati že po 60 dneh, torej približno dveh mesecih. Slavnik se srednje dobro skladišči, tako da ga je mogoče uživati nekje do novega leta.

Najlepši božični pogrinjki te sezone
Včasih se zdi, da priprave na božič obsegajo neskončno dolg seznam opravil, od katerih so nam ena ljubša, druga manj. A priprava božične večerje je eno tistih opravil, ki se ga navadno vsi veselimo, če že ne kuhanja, pa vsaj dekoracije praznične mize in pogrinjkov. Za nekaj navdiha smo na enem mestu zbrali tri teme za božično pogostitev, ki zajemajo letošnje najlepše trende.

Vsi ga imamo doma, a se ne zavedamo njegove vsestranske uporabe
Vsak ljubitelj kuhanja, pa tudi tisti, ki kuha bolj iz nuje, si brez masla skoraj ne predstavlja priprave marsikatere jedi. A maslo zelo prav pride tudi zunaj 'kuharije'. Preverite, kako vam še lahko olajša nekatera opravila in odpravi malo morje težav.

Kljub ljubezni do pokojnika tega ne počnite
Prižiganje sveč na grobovih je naša tradicija. Pogled na številne plamenčke, ki razsvetljujejo pokopališča, je lep. Toda žal so nagrobne sveče izredno velik ekološki problem. Lahko spomin na tiste, ki smo jih izgubili, počastimo drugače? Morda tako, da ne mislimo samo na pretekle generacije ampak predvsem na prihodnje?

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Kako varna je uporaba alu folije v air fryerju?
Aluminijasta folija je v kuhinji vsestransko uporabna že od nekdaj. Po drugi strani pa si je air fryer ali cvrtnik na vroč zrak svojo priljubljenost v zadnjem času šele izboril. A če se sprašujete, kako dober par sta pri pripravi hrane ta dva pripomočka, potem berite dalje.

Ali res potrebujete mikrovalovno pečico?
Morda se zdi, da so mikrovalovne pečice v kuhinjah nekaj običajnega, toda ali brez njih res ne moremo? So tako zelo nujne, da se jim kljub opozorilom o njihovi škodljivosti ne bomo odpovedali niti v prihodnosti, ali jih bodo morda v prihodnosti zamenjali cvrtniki na vroč zrak, ki v zadnjem času prav tako pridobivajo na popularnosti?

Zeliščni vrt in Magical Butter Machine
Zeliščni vrtovi predstavljajo posebno strast mnogih domačih vrtnarjev. Aromatična zelišča in začimbe povezujemo z zdravjem, vitalnostjo in seveda okusnimi jedmi. Pogosto se zgodi, da vzgojimo preveč zelišč, da bi jih lahko uporabili zgolj za čaje, ali pa si preprosto želimo novih domačih pripravkov, ki so nastali iz neoporečnih sestavin, ki nam jih daje vrt. Pri takšnih izzivih vam bo v pomoč najsodobnejša naprava, botanični ekstraktor Magical Butter Machine.

Tekmovalec MasterChefa iskreno o tem, ali bi se raje odpovedal kuhanju ali vrtnarjenju
Nika Marolta je širna Slovenija spoznala po tem, ko je v kuharskem tekmovanju Masterchef pokazal in dokazal, da kuhanje zanj ni le sprostitev in hobi, ampak gre za način življenja, pri katerem se trudi delovati čim bolj trajnostno. In prav na tak okolju in denarnici prijazen način obdeluje tudi svoj vrt. Še več, Niku posebno veselje predstavlja uporaba tistih delov pridelka, ki jih sicer navadno zavržemo – ali ste na primer vedeli, da redkvica tvori tudi plodove v obliki strokov, ki so prav tako užitni in zdravi kot gomolji?

Zdaj je čas, da na vrt posadite jagode
Sveže jagode niso samo dobrega okusa, temveč so tudi osvežujoče, pomirjajo in čistijo kri, njihov sok pa nekateri uporabljajo celo za zniževanje telesne temperature. V Franciji veljajo za naravni afrodiziak, za mnoge pa so jagode absolutne kraljice poletja!

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas
Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Kdaj ni dobro uporabiti aluminijaste folije?
Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju ... Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

Veste, zakaj imajo posode luknjo?
Obožujete kuhanje in v kuhinji preživite veliko svojega časa? Verjetno poznate vse majhne in večje trike, ki večini ljudi niso poznani, morda pa še vedno ne veste, zakaj imajo posode za kuhanje in ponve za pečenje na ročaju luknjo? Odgovor je sila preprost.

Pred novim letom poskrbite za to
Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Že veste, s katerimi prazničnimi jedmi boste v decembru postregli vašim gostom?
Decembra bo v naših domovih zadišalo po najrazličnejših dobrotah. Še posebej prijetne so praznične večerje. Ob njih se zbere cela družina, na mizi pa se znajdejo vrhunsko pripravljene jedi.

Hitreje do svežega in opranega perila
Skorajda ni družine, ki bi se vsak teden z veseljem lotevala opravljanja hišnih opravil. Prav okoli slednjih se običajno vrstijo najrazličnejši prepiri.