kvasovke

Ne le pri peki kruha, droži lahko uporabite tudi tako
Če ste se tudi vi v zadnjem času navdušili nad pripravo kruha iz droži in vam te ostajajo, ponujamo zanimivo rešitev, kako jih lahko porabite. Preostanek, ki ga ne boste porabili pri peki, tako namesto v smeti raje zlijte na vrt. Verjemite, rastline vam bodo hvaležne.

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Ali kvas res lahko reši vaše težave z greznico?
Greznica je v bistvu vodotesen rezervoar, ki je zakopan pod zemljo. Zasnovan je za sprejem in delno obdelavo odplak, pri čemer se težke trdne snovi usedejo na dno rezervoarja, medtem ko maščobe in druge lahke snovi plavajo na vrhu. Težava nastane, ko se ta napolni in zamaši. Po nekaterih nasvetih naj bi v ta namen učinkovito deloval kvas, pa je to res?

Veste, kaj je bokaši?
Vsak vrtičkar ve, da je kompostiranje dobro za vrt in za okolje, vendar ne vedo vsi, da obstaja veliko načinov kompostiranja. Ste že kdaj slišali za bokaši?

Kako se znebiti polžev s pomočjo piva?
Vse topleje je in rastline na našem vrtu pospešeno rastejo. Toda to je tudi čas, ko polži in lazarji prilezejo na plano in se začnejo mastiti z našimi rastlinami. Na spletu je veliko nasvetov, kako se jih znebiti - pasti s pivom, lupine jajc, sol in bakreni trak ... Ste že poskusili past s pivom?

Zgrozili se boste
Mobilni telefoni, pa naj bodo tisti najnovejše generacije ali najstarejši, so pravo leglo bakterij, saj jih odlagamo na najrazličnejše površine, se jih dotikamo z umazanimi rokami, po možnosti še komu posodimo ... Neka raziskava je pokazala, da se na njih najpogosteje pojavlja 10 snovi in bakterij, ki škodijo zdravju.