litoželezna posoda

Litoželezna ponev je ob pravilnem čiščenju praktično neuničljiva
Lito železo je stoletja star material, ki ga zaradi njegove sposobnosti enakomernega prevajanja in zadrževanja toplote obožujejo tako profesionalci kot domači kuharji. To omogoča, da živila kuhamo na nižji temperaturi, pri čemer se ohranijo vitamini, hrana pa ostane navznoter sočna in navzven hrustljava. Pomanjkljivost litoželezne posode je ta, da jo je zaradi njene teže in občutljivosti materiala težje očistiti. V spodnjih vrsticah vam podajamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?
Plinske pečice in plinske kuhalne plošče so priljubljene naprave za kuhanje po vsem svetu zaradi relativno nizkih obratovalnih stroškov in širokih kuhalnih zmogljivosti. Čeprav se v zadnjem času vse več ljudi odloča za steklokeramično ploščo, pa kuhanje na plin še zdaleč ni stvar preteklosti. V naslednjih vrsticah najdete praktične nasvete glede izbire posode, ki jih je dobro upoštevati, če kuhate na plin.

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabljati?
Lonce in ponve iz nekaterih materialov so v sodobni kuhinji zamenjali novi, ki za dolgo življenjsko dobo in za zdravo pripravo hrane zahtevajo posebno skrb. Prav tako ni vsa posoda primerna za vsak način priprave hrane, nekatere med njimi pa so posebej neprimerne za shranjevanje.

Spoznajte vse načine uporabe
Papirnate kuhinjske brisačke so prva pomoč v kuhinji, zato jih je mogoče najti v vsakem gospodinjstvu. Pa vendar niso koristne le za brisanje razlitih tekočin. Med drugim pomagajo pri pripravi okusne hrane, preprečujejo rjavenje litoželezne posode in podaljšujejo svežino sadju in zelenjavi. V nadaljevanju preberite nekaj novih načinov njihove uporabe.