lupina

Zakaj surovih jajc ni priporočljivo spirati z vodo?
Jajca veljajo za občutljivo živilo, ki se hitro pokvari, in moramo zato z njimi ravnati nadvse previdno. Krhka lupina je razlog, da se že ob manjšem udarcu lahko razbijejo, prav tako pa k občutljivosti dodatno prispeva poroznost le-te. Mnogi se zato upravičeno sprašujejo, ali je jajce pred uporabo sploh priporočljivo umivati.

Zato je ognjemet tako škodljiv za okolje
Brez ognjemetov si danes skoraj ne znamo predstavljati novega leta, a okoljevarstveniki svarijo, da so za okolje izjemno obremenjujoči. Poglejmo, zakaj, in ali obstaja kakšna alternativa tej pirotehniki.

Trik, ki je navdušil mnoge
Le kdo ne obožuje vonja po pomarančah?! Če želite, da tudi vaše stanovanje zadiši po omamnih citrusih, si sami izdelajte dišešo svečko, kot je prikazano v videu! Potrebujete le pomarančo, nož in olivno olje.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja
Korenje je zahvaljujoč svoji vsestranskosti, sladkemu okusu in razmeroma dobri obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega, ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka
Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

Te hrane nikoli ne smete dajati svojemu psu
Psi imajo tako kot drugi hišni ljubljenčki svoje specifične prehranjevalne navade. Čeprav jim pogosto zadiši tudi naša, človeška hrana, pa ta zanje ni najbolj priporočljiva. V mnogih primerih ne bo prav nobenega problema, če boste svojemu pasjemu ljubljenčku ponudili kakšen grižljaj vašega kosila ali malice, vendar pa tega ne počnite preveč pogosto in predvsem bodite pozorni, deljenju katere hrane se morate izogibati.

To je najlepša sorta grozdja na svetu
Koshu je ena vizualno najbolj privlačnih sort grozdja na svetu, njene značilne rožnate jagode pa na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Ta sorta, iz katere se izdeluje belo vino, raste na Japonskem v pokrajini Koshu.

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?
Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Kako vemo, da je lubenica zrela in je čas, da jo poberemo?
Lubenica je enoletno sadje, ki potrebuje razmeroma dolgo rastno sezono z veliko sonca in toplimi temperaturami, seveda, če je naš cilj velik, sočen in sladek sadež. Je sorodnica kumar in buč, a zaradi nekoliko zahtevnejše pridelave in predvsem potrebe po vročem in dolgem poletju, ni tako zelo pogosta na naših njivah in vrtovih. Mnogim pa težavo nenazadnje povzroča tudi izbira najustreznejšega časa za pobiranje.

Trije koraki do naravnega gnojila za vrt in cvetlice
Ko boste naslednjič razbili nekaj jajc za zajtrk ali peko, lupin nikar ne zavrzite, saj so lahko odličen organski dodatek za vaš vrt. Zdrobljene jajčne lupine namreč lahko zemlji priskrbijo dragocena hranila zaradi česar bo vaš vrt lepše rasel ter obrodil več plodov.

Limona, kot je še niste videli
Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Limone nikoli več ne boste metali v smeti
Gotovo veste, da je limona v gospodinjstvu nenadomestljiva. A če ste do sedaj vedno uporabili le njen sok, lupino pa zavrgli, vas morda naslednji nasveti prepričajo, da je tudi slednja še kako uporabna. Tukaj je pet načinov, s katerimi boste zagotovili, da limona tudi potem, ko ste iz nje iztisnili ves sok, ne bo romala v koš za smeti.

Načini, kako se znebiti strun na vrtu
Strune so ena izmed največjih nadlog, ki se naseli v zemlji in pošteno prizadene pridelek na vrtu. Tako kot pri mnogih drugih škodljivcih škode ne povzroča odrasla žival, ampak njene ličinke. Iz te ličinke se kasneje razvije hrošč pokalica, ki je ime dobil po značilnem zvoku, ki ga proizvaja in se sliši kot rahel pok.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Znana vplivnica razburila s posnetkom, kako svojemu psu daje surovo jajce
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in marsikdo si za ta obrok privošči jajca, ker so poceni, hranljiva in zagotavljajo dovolj energije za celo dopoldne. Kot velja za ljudi, pa si kot priboljšek jajce radi privoščijo tudi psi. Ampak kako varno je to zanje? In v kakšni obliki jim ga je najbolje ponuditi? Debato o tem ali in kako pogosto psu ponuditi jajce, je na družbenem omrežju sprožila znana vplivnica, potem ko je delila prikupen posnetek, kako svojemu kužku ponudi kar celo surovo jajce.

Recept za bezgov liker: okrepil bo imunski sistem in dvignil raven železa v krvi
Bezgove jagode zorijo septembra, iz teh zdravih temno modrih sadežev pa lahko pripravimo marmelado, liker, vino in morda najbolj priljubljen pripravek - sirup, recept, za katerega vam v nadaljevanju razkrivamo recept.

Sorta krompirja, ki je pri nas najbolj priljubljena
Bellarosa je ena bolj priljubljenih sort krompirja pri nas. Za to je več razlogov. Poleg nezahtevne pridelave je prednost te sorte tudi, da daje obilen pridelek. Ta je znan po dobrem okusu in širokem načinu uporabe. Primeren je za zimnico, saj se dobro skladišči.

Zakopljite k rastlini eno jajce in poglejte, kaj se bo zgodilo
Če bi radi spodbudili rast nedavno presajenih rastlin, potem ob sajenju v prst zakopljite eno celo jajce. Gre za nenavaden trik, ki pa se je izkazal za zelo učinkovitega, saj jajce pospeši proces mineralizacije organskih hranil za rast in razvoj rastline.

Pirhe lahko pobarvate tudi z borovnicami
Od rdečega zelja do kurkume, borovnic in še naprej narava ponuja vrsto barvil, s katerimi je mogoče ustvariti čudovite pirhe v nežnih pastelnih barvah. Priprava je precej preprosta, večino sestavin pa zelo verjetno najdete v vaši kuhinji.

Belih jajc vam ni treba kupovati, ampak jih preprosto ustvarite sami
Medtem ko med belimi in rjavimi jajci ni praktično nobene razlike v hranilni vrednosti, pa barve predstavljajo večji izziv, ko želimo iz njih narediti čudovite velikonočne pirhe. Jedilna barva pogosto ni dovolj prekrivna in tako na rjavi jajčni lupini ne učinkuje, kot bi si želeli. Predstavljamo vam preprost in naraven način, s katerim pobelite rjava jajca in tako ustvarite čudovite pirhe v pastelnih barvah.

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?
Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Po čem ločimo ameriške borovnice od evropskih?
Za borovnice lahko z gotovostjo rečemo, da sodijo med bolj priljubljene gozdne sadeže. Za razliko od ameriških, ki izhajajo iz hibridnih sort, evropske ali gozdne borovnice bolj pogosto rastejo divje, vendar pa jih je kljub temu mogoče vzgojiti tudi na vrtu.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Kraljica med hruškami, hruška viljamovka
Voditeljica oddaje Kuhinja na kolesih Tara Zupančič bo tokrat obiskala domačijo Firbas, ki je znana predvsem po prav posebni hruški – Firbasovi viljamovki. Gre za sadež, ki vabi, da ga okusite in se mu popolnoma prepustite. Vaše brbončice vam bodo hvaležne!

Odlični triki proti suhemu zraku v prostoru
Jesen in zima prinašata s seboj številne prehlade, kihanje, kašljanje in suho kožo. Vam je znano, kajne? Od teh tegob pa se lahko poslovite s pomočjo ustrezne vlažnosti v prostoru. Kako? Vlažilci zraka olajšajo bivanje v prostoru in preprečujejo nastanek številnih bolezni, lahko pa si pomagate tudi s posodico vode na radiatorju, ki ste ji dodali eterično olje.