meso

Smrekovi vršički so prava zakladnica zdravja
Sezona obiranja vršičkov je med aprilom in začetkom junija. Ko jih nabirate, naj bodo dolgi do približno 2 cm, pazite pa tudi, da niso prekratki. Najbolje je, če jih nabirate, ko se rosa že posuši.

To se zgodi s kuhalnicami v pomivalnem stroju
Leseni pripomočki, kot so kuhalnice in rezalne deske, so v kuhinji nepogrešljivi. Ker je les naravni material, ima svoje posebnosti. Drugače povedano, kako ravnamo z lesenimi pripomočki, vpliva na to, kako bodo izgledali in nenazadnje, kakšna bo njihova življenjska doba.

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite
Odlaganje jajčnih lupin med tem, ko pripravljate jed, je seveda priročen način, da ohranite delovni pult vsaj kolikor toliko urejen in čist, vendar pa takšno početje po mnenju strokovnjakov ni najbolj priporočljivo. Izkaže se, da vstavljanje jajčnih lupin nazaj v škatlo skupaj z ostalimi, še ne razbitimi jajci predstavlja veliko varnostno tveganje. Razlog? Navzkrižna kontaminacija.

Znanstveniki razkrili, katera živila moramo jesti, če želimo rešiti Zemljo
Vsi vemo, da proizvodnja hrane povzroča sproščanje toplogrednih plinov, kar postaja vedno večja težava na globalni ravni. Emisije prihajajo iz najrazličnejših virov, vključno s traktorji in drugimi delovnimi stroji, proizvodnjo gnojil in bakterijami v črevesju krav. Na splošno proizvodnja hrane prispeva četrtino emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek. Se rešitev skriva v pridelavi hrane, ki velja za brezogljično?

To je razlog, da je kuhinjska gobica takšne barve
Kuhinjske gobice so kljub pomivalnim strojem danes še vedno nepogrešljive. Toda pogosto smo pri njihovi izbiri pozorni samo na velikost in obliko, barvo pa kar nekako spregledamo. Izkaže se, da je to velika napaka.

To morate vedeti, če uporabljate vrečke iz blaga
Čeprav se vsi strinjamo, da so vrečke za večkratno uporabo za okolje dosti boljše od plastičnih, strokovnjaki opozarjajo, da lahko v določenih primerih ogrozijo naše zdravje. Preberite, v čem je težava in kako jo lahko rešite, ne da bi jih morali vreči stran.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic
Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Kaki, ki ima okus po čokoladi
Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek
Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

Kdaj je pravi čas za rezljanje buč?
V naslednjih dnevih in tednih se bodo tudi pri nas začele množiti izrezljane buče, ki s strašljivimi izrazi kukajo z oken in vhodov hiš. Tradicija, ki sicer izhaja z Irske, se je v zadnjih desetletjih uveljavila tudi pri nas. Zakaj ravno buče? Katere so prave in kdaj je pravi čas za rezljanje, da bodo zdržale do noči čarovnic?

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico
Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom
Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

Nikar je ne zamenjajte s smrtno strupenim smrdljivim dežničkom
Orjaški dežnik je goba, ki je med izkušenimi gobarji precej poznana. Čeprav se po slovesu nikakor ne more primerjati z jurčki ali lisičkami, pa se zdi, da je včasih po krivici kar nekoliko prezrta. Morda je tako še bolje, saj za nepoznavalce obstaja velika nevarnost, da jo zamenjamo za neko drugo, smrtno strupeno gobo.

Te hrane nikoli ne smete dajati svojemu psu
Psi imajo tako kot drugi hišni ljubljenčki svoje specifične prehranjevalne navade. Čeprav jim pogosto zadiši tudi naša, človeška hrana, pa ta zanje ni najbolj priporočljiva. V mnogih primerih ne bo prav nobenega problema, če boste svojemu pasjemu ljubljenčku ponudili kakšen grižljaj vašega kosila ali malice, vendar pa tega ne počnite preveč pogosto in predvsem bodite pozorni, deljenju katere hrane se morate izogibati.

Poznate najpomembnejše pravilo kompostiranja?
Kompostiranje, ki je v osnovi pravzaprav kopičenje biorazgradljivih ostankov hrane, odmrlih rastlin in drugih s hranili bogatih organskih snovi, je enostaven in okolju prijazen način recikliranja. Vsaj tako smo verjeli do nedavnega. V zadnjem času pa pogosto slišimo, da je lahko kompost za vrt tudi škodljiv. Preverili smo, ali to drži in ali pridelava in uporaba komposta zares predstavlja kakršna koli varnostna tveganja za zdravje človeka in rastlin.

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?
Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Podjetje Billa Gatesa trdi, da je ustvarilo prvo sintetično maslo na svetu
Startup podjetje iz Kalifornije, ki ga podpira Bill Gates, trdi, da mu je uspel revolucionarni dosežek na področju pridelave hrane. Izdelali naj bi prvo maslo, ki je povsem brez mlečnih izdelkov, pri čemer ne gre za rastlinski nadomestek, ampak za dejansko sintetično maslo, ki ima vse lastnosti masla, narejenega iz kravjega mleka.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Mačke niso igračke, ki jih po uporabi zavržemo
Danes je svetovni dan mačk. Za ene mačke bo to še en dan v varnem zavetju doma, za nekatere še en dan čakanja v zavetišču na par rok in toplo naročje. Kljub vsem akcijam ozaveščanja in preventivnemu delovanju zavetišč za živali, pa smo dnevno še vedno priča zgodbam o zavrženih in obnemoglih mačkah, ki so bile nekoč 'darilo za pridno šolarko' ali pa 'darilo za ostarela starša', zdaj, ko zanje ni več interesa, pa so nenadoma postale brezdomke.

Resasti bradovec: Goba, ki po okusu prekaša vse druge
Resasti bradovec je goba zanimivega videza in ugodne hranilne vrednosti, ki spominja na levjo grivo. Na trgovskih policah je sicer zelo verjetno ne boste našli, a jo je precej preprosto vzgojiti doma.

Vam letos uspevajo?
O boleznih paradižnika smo že pisali, tokrat pa se posvečamo papriki, ki je tudi ena od plodovk, ki jo pogosto prizadenejo bolezni.

Recept za domače pršilo, ki odganja ose
Prijetne poletne dneve, ki s seboj prinesejo toplo vreme, lahko hitro pokvarijo nadležne žuželke. Medtem ko uživate na terasi ob kozarcu osvežilne pijače, se namreč k vam kaj hitro lahko prikradejo ose. Poglejmo enega najučinkovitejših načinov, kako jih pregnati.

So mačke lahko vegetarijanke ali veganke?
Ljudje se za vegansko ali vegetarijansko prehrano odločajo iz različnih razlogov. A ob tem, ko jih vedno več iz svoje prehrane izloča živila živalskega izvora, se marsikdo sprašuje, če je takšna prehrana primerna tudi za domače mačke.

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada
Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

Opozorilo veterinarja: Nikoli ne delajte tega s svojo mačko
Lastniki mačk vedo, da so mačke zelo samosvoje in da ima vsaka svojo osebnost, toda nekatere stvari bi morali vedeti vsi lastniki hišnih ljubljenčkov.

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika
Kumato paradižnik je eden tistih boljših, lahko bi rekli celo elitnih sadežev svoje vrste, za kar obstajata vsaj dva razloga. Prvi je njegov zanimiv, nekoliko nenavaden videz, drugi pa redkost semen in sadik na trgu. Seveda ne gre zanemariti niti njegovega sočnega in polnega okusa, zato ga, če boste imeli to možnost, le vzgojite in se prepričajte o tem, zakaj je tako cenjen.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

Njen strup lahko človeka ubije v štirih do šestih urah
Slovenski ribič je v Medulinskem zalivu ujel eno od najbolj smrtonosnih živali na svetu - srebrnoprogasto napihovalko, ki vsebuje strup tetrodotoksin. Preverili smo, za kako nevaren toksin gre.