Dominvrt.si

mine

Je to najbolj okusna sorta jagod?

Gozdne jagode predstavljajo najbolj avtohtono vrsto jagod, iz katere so se razvile tudi vse sorte gojenih jagod, ki jih danes sadimo na vrtu. Po videzu se gozdne jagode s svojimi tremi listi in belimi petlistnimi cvetovi na povešenih steblih, pravzaprav ne razlikujejo dosti od svojih gojenih sorodnic. A kljub temu, da gozdne jagode, kot pove že njihovo ime, največkrat najdemo na gozdnih tleh, jih je mogoče vzgojiti tudi na vrtu. Poglejmo, kako.

Kako se lotiti barvanja zunanje ograje?

Da bi vaš vrt deloval lično, je treba vsake toliko prepleskati ograjo. Tako dosežete hitro osvežitev okolice hiše, v kateri boste verjetno v toplem delu leta preživljali veliko časa.

Časovnica za pravočasno ureditev vsega na vrtu

Pravočasna opravila na vrtu vse leto – od priprave zemlje in setve do vzdrževanja in obiranja pridelkov. Odkrijte nasvete za urejen in uspešen vrt!

Čudovita cvetoča grmovnica, ki se odlično obnese kot živa meja

Rododendron je cvetoča grmovnica, ki razcvet doživi v spomladanskih mesecih. Njegovi cvetovi različnih barv so v tem času prava paša za oči, listi pa poskrbijo za privlačen videz skozi vse leto. Čeprav bi glede na njegove nežne in krhke cvetove lahko sklepali, da je precej zahteven za vzgojo, pa temu sploh ni tako. Preberite vse, kar morate vedeti o tej čudoviti zunanji rastlini.

7 cvetočih trajnic, ki jih lahko na vrt posadite zdaj

Pomladno vreme je nepredvidljivo, zato mora biti tudi izbira spomladanskega cvetja temu primerna. Četudi so tla, ko rože posadimo, že precej topla, se kaj hitro zgodi, da nas znova preseneti mraz, morda celo sneg. Tukaj je sedem trajnic, ki bodo začele cveteti takoj, ko bodo posijali prvi spomladanski sončni žarki in s katerimi bo vrt poln barv praktično takoj, ko se tla odmrznejo ali še nekoliko prej.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena

Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas

Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Tako lepe vešče še niste videli

V kraljestvu živali najdemo marsikaj, a čeprav so vsa živa bitja po svoje lepa, nekatera s svojim zunanjim videzom še posebej izstopajo. Ena takšnih očarljivih žuželk je Dryocampa rubicunda. Ta drobni in pisani pripadnik metuljev bo zagotovo osvojil vaše srce.

5 razlogov, zakaj bi pred zimo morali odstraniti komarnike

Medtem ko so komarniki v poletnem času nepogrešljivi, saj preprečujejo, da bi se v vaš dom prikradle nadležne žuželke, pa je priporočljivo, da jih pred zimo odstranite. V nadaljevanju preberite, zakaj.

Kako pripraviti bugenvilijo na nižje temperature?

Bugenvilija je priljubljena okrasna rastlina zaradi svojih pisanih cvetov, vendar kot tropska rastlina ni odporna proti mrazu. Da bi ohranili njeno zdravje in lepoto tudi v hladnejših mesecih, jo je treba znati ustrezno negovati in zaščititi. Kako to storiti?

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom

Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Kako shranjujemo gobe?

Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke

Oktober je mesec, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to

Čeprav na splošno velja prepričanje, da se gobarska sezona zares začne šele jeseni, v resnici gobe rastejo prav skozi vse leto. Bolj kot letni čas je namreč pomembna količina padavin v določenem obdobju – več dežja pomeni boljšo rast. A če predpostavimo, da se vrhunec nabiranja gob vseeno zgodi po koncu poletja, potem je morda na mestu, da opozorimo na nekatere napake, ki se jim velja zavoljo sebe in drugih obiskovalcev gozda raje izogniti.

Jesensko sadje, ki je nekakšna mešanica jabolka in hruške

Azijska hruška z latinskim imenom Pyrus pyrifolia spada v družino rožnic tako kot slive in breskve. Gre za vrsto sadnega drevesa, ki v ugodnih pogojih ob koncu poletja obrodi okusne, hruškam podobne sadeže. Drevo obiramo v jeseni, sadeže pa lahko skladiščimo tudi do pol leta. Drevesa so odporna proti škodljivcem, preprosta za nego in obrodijo že nekaj let po sajenju.

To je skrivnost velikanskih buč

V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?

Kdaj je najprimernejši čas za pobiranje jajčevcev?

Jajčevec je odlična poletna zelenjava, polna vitaminov in mineralov, marsikdo pa ne ve, da se nekatere sorte uporabljajo celo kot okrasne rastline. Čudoviti cvetovi v vijolični ali beli barvi se spremenijo v bele ali temno vijolične plodove, slednji pa se na naših vrtovih znajdejo najpogosteje.

Zelišče, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu

Meta je zelo trpežna trajnica, ki jo je enostavno prepoznati ne samo zaradi njenega svežega, rahlo ostrega vonja, temveč tudi po specifični obliki listov in stebel. Vsi predstavniki rodu 'mint' imajo namreč nekoliko zaobljena stebla in zelo značilno razporeditev listov. Dolga stebla, ki rastejo v višino in se hitro razraščajo, rastlini omogočajo precej agresivno širjenje. Poleti meta razvije majhne bele ali vijolične cvetove, ki privabljajo čebele, metulje in številne druge opraševalce.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo

Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem

Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Ali veste, kaj je oka?

Poznate to majhno korenasto zelenjavo, ki izhaja iz Peruja in spominja na krompir? Gre za oko ali andski krompir, kot mu tudi pravimo pri nas. Najbolj pogosto ga zasledimo v Boliviji in Peruju, precej znan pa je tudi na Novi Zelandiji. Ker ima pred krompirjem resne prednosti – nima namreč znanih škodljivcev ali bolezni – pa postaja vedno bolj poznan tudi v drugih delih sveta.

Mehiška 'kumara', ki sploh ni kumara

Kaj dobiš, če združiš kumaro in lubenico? Odgovor se skriva na dlani – dobesedno, saj so ti, ravno dovolj, da jih ujamemo v dlan, veliki sadeži na las podobni svojim sorodnicam lubenicam. Kljub temu da v imenu namigujejo na kumaro, pa tehnično gledano to niso. Rod 'Cucumis' vsebuje veliko znanih poljščin, vključno z bučami, vendar le ena vrsta, to je 'Cucumis sativus', velja za pravo kumaro. Mehiška kisla kumarica pripada povsem drugemu rodu 'Melothria'.

Balkonsko cvetje, brez katerega to pomlad ne gre

Prihod pomladi s sabo prinese tudi prebujanje narave – od žvrgolenja ptic do cvetočih rastlin, ki okrasijo pokrajino in napolnijo zrak s čudovitimi vonjavami. Cvetoče pomladne rože lahko prebudijo tudi vaš balkon in okenske police. Možnosti je veliko, izberite pa tiste, ki so najbolj všeč vam.

Zunanje rastline, ki bodo v toplih dneh prijetno odišavile vaš vrt

Le kaj je prijetnejše kot stopiti na svojo teraso in vdihniti svež, pomirjujoč vonj najljubših rož, obsijanih s toplim spomladanskim soncem? Za vse, ki iščete rastline, ki bodo vaš vrt prijetno odišavile, smo zbrali osem najbolj dišečih.

V času ogrevanja morate biti previdni

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga ... Za preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom so zato pomembni reden pregled, vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevanje bivalnih prostorov.

Čopasta celozija: Rastlina, katere cvetovi spominjajo na možgane

Celozija je ime za toplo podnebno enoletno rastlino, ki je del družine ščirovk. Od približno 60 vrst te rastline na vrtovih najpogosteje najdemo čopasto celzijo in petelinovo rožo, ki je prav tako ena od sort prej omenjene rože.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Poznate pravila gobarjenja?

September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Zakaj parket škripa in kako ukrepati?

Škripanje je lahko posebej nadležno zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko morate izjemno paziti, kako hodite, da ne bi zbudili družinskih članov oziroma ljudi, ki bivajo z vami. A da bi lahko popravili škripanje, morate najprej poznati vzrok. Možnosti je več.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 860