mošt

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka
Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo
Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Ko mošt postane vino
11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je takrat praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

Tako bo vino še boljšega okusa
Na slovenskem podeželju velja rek, da nisi pravi Slovenec, če nimaš doma zasajenih vsaj nekaj trsov vinske trte. Dovolj je že domača brajda, ki v poletnih dneh nudi prijetno senco, jeseni sladko grozdje, pozimi pa rujno vino. A čeprav se sliši sila enostavno, je tisto pravo vinarjenje vse prej kot to. Tako nega trte kot tudi predelava in pravilno skladiščenje žlahtne kapljice zahtevajo veliko pozornosti in natančnosti. To pa še ni vse: tudi za ljubitelje vina je pomembno, da steklenice vina hranijo na pravilen način. Le tako bodo namreč lahko zares uživali v njegovih okusih in aromah.

Jabolčni kis - pravi čudež narave
Jabolčni kis, katerega blagodejne vplive na naš organizem so poznali že dolgo tega, je v zadnjih letih, ko se je zavedanje o pomeni zdravega načina življenja in vplivu domačega sadja in zelenjave na naše zdravje močno okrepilo, postal nepogrešljiv v skoraj vsakem gospodinjstvu. Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.

Martinovo pri nas: številke, ob katerih se zvrti!
God svetega Martina praznujemo 11. novembra. Ta dan dandanes obeležujemo kot dan, ko se mošt spremeni v vino in ga običajno povezujemo z debelo obloženimi mizami. Pa sploh poznate zgodbo o svetem Martinu?

Bili smo na trgatvi!
Težko bi našli praznik, ob katerem se na enem mestu zbere toliko članov bližnje in daljne družine, sosedov, dobrih prijateljev in bežnih znancev kot ob trgatvi. Tudi mi smo se pridružili trgačem in za vas prinesli nekaj utrinkov s sončne trgatve v Lendavskih goricah.