Dominvrt.si

nabiranje gob

Če naberete preveč kostanja, vas lahko doleti kazen

Jeseni, ko je gozd poln najrazličnejših dobrot, vreme pa prijetno toplo, je to idealen kraj za aktiven oddih. Četudi ste se pod krošnjami dreves nameravali le sprehoditi, vas bo morda zamikalo, da bi nabrali nekaj kostanja. Le privoščite si ga, a pazite, da ga ne naberete preveč, saj vas v tem primeru lahko doleti kazen.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico

Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Če boste v prihodnjih mesecih nabirali gobe, morate vedeti to

Čeprav na splošno velja prepričanje, da se gobarska sezona zares začne šele jeseni, v resnici gobe rastejo prav skozi vse leto. Bolj kot letni čas je namreč pomembna količina padavin v določenem obdobju – več dežja pomeni boljšo rast. A če predpostavimo, da se vrhunec nabiranja gob vseeno zgodi po koncu poletja, potem je morda na mestu, da opozorimo na nekatere napake, ki se jim velja zavoljo sebe in drugih obiskovalcev gozda raje izogniti.

Preverite, kje rastejo najlepši jurčki

Večina vrst gob je, kar se tiče rastišča, precej zahtevna in jih zato zelo težko najdemo na mestih, kjer pogoji niso prilagojeni zanje. A kljub temu dejstvu se zgodi, da presenetijo. Z Evo Zupan, veliko poznavalko gob, smo se pogovarjali o tem, kdaj in kje moramo iskati, da bomo imeli največ sreče, če želimo domov priti s polno košaro slastnih jurčkov, marel ali pa morda lisičk.

Toliko gob lahko naberete, da vas ne doleti kazen

Čeprav na družbenih omrežjih še ni poplave fotografij 'gobarskih ulovov', pa lahko v naših gozdovih, poleg goznih jagod, borovnic in pa dišečega bezga, najdete tudi prve poletne jurčke, lisičke in druge užitne gobe.

Poznate pravila gobarjenja?

September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Kako prepoznati strupene gobe?

Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?

Zagotovo je zamrzovanje eden bolj priljubljenih načinov shranjevanja gob. Zakaj? Odmrznjene lahko uporabimo praktično za kar koli, gobe ohranijo obliko, okus, aromo. Pa jih je pred zamrzovanjem sploh treba blanširati?

Obožujete kostanj? Potem morate vedeti ...

Letošnje leto nas je razveselilo s sončnim in zelo vročim poletjem, kljub hladu pa ima tudi jesen ima svoje čare. Razveselili smo se gob in dobrot z domačega vrta, sedaj pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji kostanja. Ga imate radi? Potem berite dalje ...

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?

Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

To gobo zagotovo poznate!

Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

V jesenskem času si ga morate privoščiti

Letošnje leto nas je razveselilo s sončnim vremenom in toplimi temperaturami, a tukaj je že jesen z vsemi svojimi čari. V jesenskem času uživamo v različnih dobrotah, od gob do grozdja, ne smemo pa pozabiti niti in predvsem kostanja. Smo v času, ko se bodo ljubitelji lahko naužili kostanja in prišli na svoj račun.

Ena od najokusnejših in najdražjih gob na svetu

Mavrah ali užitni smrček raste spomladi. Spominja na satje različnih velikosti, oblik in barv, posledično pa razlikujemo več vrst užitnega smrčka, nekatere od njih pa določeni avtorji opisujejo tudi kot samostojne vrste. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev o tej gobi.

Tega zagotovo niste vedeli ...

V 5. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili lovor. Ta raste predvsem na Primorskem, kjer si lahko naberemo zalogo. Posušene lovorjeve liste pa seveda lahko kupimo tudi v trgovini.

To mora vedeti vsak gobar

Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Juhuhu, jurčki so tu!

Jurčki z jajci, rižota z jurčki, zrezek v jurčkovi omaki … Se vam že cedijo sline? Nič čudnega, jurčki namreč veljajo za izjemno priljubljeno živilo in po statistikah sodeč naj bi jih ljudje letno zaužili od 20.000 do 100.000 ton. Na srečo je naša lepa zelena dežela bogata z gozdovi, posledično pa seveda poleti in jeseni gobarji uživajo v nabiranju teh izjemno dragocenih gob. Preverite, kaj vse morate vedeti o jurčkih!

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836