pastinak

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom
Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Tako zelo zdravilno je divje korenje
Divje korenje je rastlina, ki je kljub svoji zdravilni vrednosti še vedno precej nepoznana. Za razliko od navadnega korenja, ki ga najdemo na vrtu, rastlina z latinskim imenom 'Daucus carota' raste na travnikih in neobdelanih področjih. Preberite več o tej izjemno cenjeni kobulnici.

Kako pripraviti ozimnico?
Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Da bo por uspeval, ga posadite zraven te korenovke
Ne dovolite, da napačna izbira mesta sajenja na vašem vrtu slabo vpliva na rast pora in drugih vrtnin. S pravilno postavitvijo ene rastline poleg druge lahko izkoristite najboljši potencial vsake izmed njih in tako poskrbite, da bodo skupaj posajene tiste, ki si delijo enake rastne zahteve in si tudi medsebojno pomagajo pri rasti – največkrat tako, da odganjajo škodljivce.

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Kmetijski inštitut vrtičkarjem: Nikar ne hitite s setvijo
Prehitro presajanje v hladno zemljo ne pospeši zgodnosti pridelka, ravno nasprotno, ker se rastlina več dni muči v hladni zemlji.

Že skoraj pozabljen, a izjemno koristen zdravju
Pastinak je korenovka, sorodna korenčku, njegova posebna odlika pa je vsestranska uporabnost. Po daljšem zatišju si spet utira pot na slovenske vrtove.

Čas je za ozimnico
Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Bogastvo sveže zelenjave
Doma pridelana zelenjava je najboljša, saj vemo katero seme smo uporabili, kako smo jo gnojili in da v njej nismo uporabljali škropiv.

Aprilski zelenjavni vrt
V vremensko muhastem mesecu aprilu pričnemo na prosto sejati vrtnine, ki so manj občutljive na mraz, medtem ko v rastlinjaku posejemo paradižnik, papriko, kumare in jajčevce. April je tudi čas, ko na okenski polici posejemo baziliko, peteršilj, majaron in korinader ...

Aprilski zelenjavni vrt
V mesecu aprilu pričnemo na prosto sejati vrtnine, ki so manj občutljive na mraz, medtem ko v rastlinjaku lahko posejemo paradižnik, papriko, kumare in jajčevce. April je tudi čas, ko lahko na okenski polici posejemo baziliko, peteršilj, majaron in korinader.

April v zelenjavnem vrtu
V mesecu aprilu pričnemo na prosto sejati vrtnine, ki so manj občutljive na mraz, medtem ko v rastlinjaku lahko posejemo paradižnik, papriko, kumare in jajčevce. April je tudi čas, ko lahko na okenski polici posejemo baziliko, peteršilj, majaron in korinader.

Aprilski zelenjavni vrt
V mesecu aprilu pričnemo na prosto sejati vrtnine, ki so manj občutljive na mraz, medtem ko v rastlinjaku lahko posejemo paradižnik, papriko, kumare in jajčevce. April je tudi čas, ko lahko na okenski polici posejemo baziliko, peteršilj, majaron in korinader.