Dominvrt.si

pečenje

To se zgodi, če med kuhanjem v ponev vržemo košček jabolka

Cvrtje ali pečenje rib v našem domu pogosto povzroči neprijeten vonj, ki se razširi po prostoru in ostane še ure po tem, ko smo že zdavnaj zaključili s pripravo obroka. Toda, ali ste vedeli, da se temu lahko izognete, če pri pečenju v ponev vržete še košček sadja?

Tako lahko ogrejete dom, ne da bi sploh prižgali gretje

Stroški ogrevanja se dražijo, zima pa je vedno hujša. Če ne želite povečevati računa za ogrevanje, hkrati pa seveda želite, da vaš dom ostane prijetno topel, preizkusite katero izmed spodnjih zamisli.

Veste, zakaj se uporablja predal pod pečico?

Ste se kdaj vprašali, čemu je namenjen predal tik pod pečico? Glede na sam model pečice je ta lahko ožji ali širši ter bolj ali manj globok, izkaže pa se, da služi različnim namenom, od katerih je za shranjevanje le eden izmed njih. Morda ima vaša pečica dodatno funkcijo, pa sploh niste vedeli.

Kako varčni so v resnici varčni gospodinjski aparati?

Poraba energije gospodinjskih aparatov je v domačem okoju precej večja, kot navajajo številke na obvezni energijski nalepki, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Na to opozarjamo potrošniške organizacije že dlje časa, enako ugotovitev pa je potrdila tudi študija mednarodnega strokovnega združenja Evropski okoljski biro (eeb.org), ki je preučila porabo pri hladilnikih, televizorjih in pomivalnih strojih. Izmerjena poraba odstopa v večini primerov navzgor, v posameznih primerih tudi do dvakrat.

Je uporaba cvrtnika na vroč zrak res bolj varna od mikrovalovne pečice?

V današnjem hitrem tempu življenja, kjer je čas bistvenega pomena, so kuhinjski aparati, ki ponujajo udobje in učinkovitost, postali sestavni del našega življenja. Če je morala biti do nedavnega v praktično vsaki kuhinji mikrovalovna pečica, jo je v zadnjih letih zamenjal cvrtnik na vroč zrak. Polemike glede tega, kako zdrava je hrana, pripravljena v enem ali drugem aparatu, pa kar ne pojenjajo.

Kupujete pečico? To je dobro vedeti

Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo navdušili

Aluminijasto folijo lahko najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Le kdo vanjo ne zavija živil in jo uporablja za pečenje ter kuhanje? Verjetno pa niste vedeli, da je uporabna še za marsikaj drugega.

Odličen trik za lupljenje kostanja

Kostanj je včasih velik zalogaj, ko ga je treba olupiti. Njihove lupine so veliko mehkejše od drugih drevesnih oreščkov, in to pomeni več dela z njimi. Poleg tega imajo pod lupino dlakavo kožico, ki se neverjetno trmasto oklepa užitnega dela.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?

Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Kislina v kavi se odlično obnese pri čiščenju rešetk žara

Brez kave si marsikdo ne predstavlja začetka dneva, ampak ali ste vedeli, da si lahko z njo pomagate tudi pri čiščenju žara? Ja, res je. Sestavine v močni skodelici prave kave lahko naredijo čudeže na zažgano maščobo ali le rahlo umazane rešetke žara.

Sorta krompirja, ki je pri nas najbolj priljubljena

Bellarosa je ena bolj priljubljenih sort krompirja pri nas. Za to je več razlogov. Poleg nezahtevne pridelave je prednost te sorte tudi, da daje obilen pridelek. Ta je znan po dobrem okusu in širokem načinu uporabe. Primeren je za zimnico, saj se dobro skladišči.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah

Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Kdaj ni dobro uporabiti aluminijaste folije?

Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju ... Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Veste, zakaj imajo posode luknjo?

Obožujete kuhanje in v kuhinji preživite veliko svojega časa? Verjetno poznate vse majhne in večje trike, ki večini ljudi niso poznani, morda pa še vedno ne veste, zakaj imajo posode za kuhanje in ponve za pečenje na ročaju luknjo? Odgovor je sila preprost.

Kako očistiti pladenj za piškote?

Pekači in pladnji za pečico so tako vsestranski, da jih uporabljamo ves čas. Skozi celo leto na njih pečemo krompir, meso, zelenjavo, pico, kruh ali praktično katerokoli drugo jed, katere postopek priprave zahteva pečenje v pečici. V decembru pa v večini domov iz kuhinj zadiši po piškotih, pri čemer je pladenj prav tako nepogrešljiv pripomoček. Toda ali ste kdaj opazili, kako hitro začne čisto nov pekač rjaveti? Ostanki olja in zažgana hrana lahko pustijo sledi, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti. Preden se lotite peke piškotov, vas torej čaka še eno opravilo, ki pa se mu nikar ne izognite, če ne želite, da imajo vaši piškoti okus po nedeljski pečenki.

Brez česa znane Slovenke v kuhinji ne morejo?

Pravijo, da je kuhinja srce vsakega doma, zato so kuhinjski pripomočki zagotovo inštrumenti, ki igrajo jezik ljubezni. Ne pozabite, ljubezen gre skozi želodec in da bo ta vedno prisotna, se je v Ljubljani odprla prva trgovina Home & Cook, ki vam na enem mestu ponuja vse, kar potrebujete za kulinarično ustvarjanje.

Tega o oljčnem olju verjetno še ne veste

Oljčno olje je svetovno znano kot eno najbolj zdravih olj. Lahko ga uživamo, uporabljamo v kozmetične in gospodinjske namene, vsekakor pa je dobro, da ga imamo vedno pri roki. Poglejmo si nekaj dejstev o njem, ki vas bodo morda presenetila.

Vas zanima, kje vas čaka najbogatejša ponudba vrtnega pohištva?

Premo sorazmerno se z lepim in toplim vremenom veča tudi naša želja, da bi to čudovito vreme izkoristili za druženje s prijatelji. Verjetno se strinjate, da je piknik z vrtno zabavo idealna rešitev za prijetno in osvežilno druženje. Če vas zanima, kje boste lahko našli najboljšo ponudbo vrtnega pohištva, nadaljujte z branjem članka.

Tako se hrana nikoli več ne bo prijela na dno posode

Posode in ponve s prevleko, ki preprečuje, da bi se hrana med kuhanjem prijela na dno, so nam močno olajšale življenje, a še vedno se skoraj v vsakem gospodinjstvu najde kakšna, na katero se hrana rada prijemlje. Da se to ne bi nikoli več zgodilo, poskusite z naslednjim trikom.

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!

Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

5 stvari na terasi, ki so to poletje nujne

To poletje poskrbite, da bo vaše dvorišče, terasa ali balkon vroča in priljubljena točka. Preberite, kaj morate letos nujno imeti v svojem zunanjem kotičku.

Tako lahko zmanjšate račun za elektriko

Čeprav nam je električna energija močno olajšala življenje na vsakem koraku, pa ima tudi negativno stran – visoke račune. Sploh v tem času, ko je ogrevalna sezona na višku in nam sive lase povzročajo tudi računi za ogrevanje. Poglejte, kako lahko zmanjšate račun za elektriko.

Nikar ne delajte teh napak!

O blagodejnih učinkih olivnega olja nima smisla izgubljati besed, saj jih je malo morje in tudi okus je tako božanski, da se vsaj ena steklenica nahaja skoraj v vsakem gospodinjstvu. Pa ste prepričani, da kupujete ustrezno olivno olje in ga tudi pravilno shranjujete? Preverite, ali tudi vi delate katero od najpogostejših napak!

Izjemno priročno živilo v našem gospodinjstvu

Če rastlinsko olje uporabljate zgolj za kuho in pečenje, je čas, da ga začnete uporabljati še za druge izjemne namene.

Kakšna mora biti funkcionalna kuhinja?

Na tržišču so danes na voljo najrazličnejše kuhinje, ki se med seboj lahko razlikujejo po samih materialih, barvi in dizajnu, za vse pa je pomembno, da ponujajo prilagoditve tlorisni zasnovi našega prostora. S prvim možem Delovne akcije Bojanom Žlebnikom smo spregovorili o kuhinji, njenih elementih, in navsezadnje, kaj je tisto, na kar moramo paziti pri samem opremljanju osrednjega prostora doma?

Intervju z Josefom Asboeckom: "Ključni so odnosi"

Miele je podjetje, ki ima za seboj eno najdaljših in najbogatejših tradicij v svetovnem trgu za proizvodnjo aparatov za gospodinjstvo. Nedolgo nazaj so svetu predstavili novo vrhunsko pečico Dialog, ki odkriva nove plati kuhanja. Glede na to, da so eni izmed najboljših v svoji panogi, smo spregovorili z generalnim direktorjem podjetja Miele, Josefom Asboeckom. Preberite, kaj nam je zaupal.

Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo kuhinjo?

Ste vedeli, da je premišljeno oblikovana kuhinja, ki se prilagaja potrebam posameznika in upošteva kar se da širok spekter njegovih želja, lahko tudi prostor navdiha, kjer lahko neobremenjeno izražamo svojo kreativnost – tudi s pripravo raznolike hrane? Kuhinja po meri človeka je lahko tudi prostor, ki nas bo kar sam od sebe vabil h kulinaričnemu ustvarjanju, pa tudi če sami sebe ne smatramo ravno za vrhunskega chefa. Kako si takšen prostor lahko ustvarimo in na kaj moramo biti pozorni, preverite v nadaljevanju.

Aluminijaste folije ne uporabljajte v te namene!

Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju … Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

Tudi vi delate te napake?

Dejstvo je, da je posoda s prevleko proti prijemanju več kot uporabna in brez nje si praktično ne predstavljamo več kuhanja. Od pečenih jajčk do pečenja mesa in priprave omak, pripravimo lahko prav vse, ključno pa je, da za posodo primerno skrbimo. Preverite, če to počnete prav.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836