Dominvrt.si

peteršilj

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu

Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Tako preverite, ali so semena še vedno uporabna

Gotovo se vam je kdaj zgodilo, da ste posejali semena, ki pa kljub temu, da ste jim zagotovili kar najboljše pogoje, preprosto niso vzklila. Na srečo obstaja preprost način, s katerim se lahko tej napaki izognete in kalivost semen preverite, še preden se lotite dela na vrtu.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen

V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Sobne rastline, ki odlično uspevajo v vsaki kuhinji

Sobne rastline predstavljajo hiter in enostaven način za popestritev prostora, ko gre za kuhinjo, pa ima zelenje lahko tudi praktično vrednost. Če izberete pravo rastlino, lahko ta pomaga prečistiti zrak, doda nekaj barvitosti in je celo uporaben dodatek k vašim jedem.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino

Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Naredite svojo zelenjavno mešanico

Domača zelenjavna mešanica je izjemno uporabna in ko jo boste enkrat naredili, si brez nje sploh več ne boste predstavljali priprave nekaterih jedi. Seveda so podobne mešanice na voljo v skoraj vsaki trgovini, a imajo številne primesi, zato si je vsekakor bolje vzeti čas in jo pripraviti doma.

Tako zelo zdravilno je divje korenje

Divje korenje je rastlina, ki je kljub svoji zdravilni vrednosti še vedno precej nepoznana. Za razliko od navadnega korenja, ki ga najdemo na vrtu, rastlina z latinskim imenom 'Daucus carota' raste na travnikih in neobdelanih področjih. Preberite več o tej izjemno cenjeni kobulnici.

Zanimiv način shranjevanja svežih zelišč

Če ste na svojem vrtu letos pridelali veliko zelišč, potem je čas, da jih nekaj shranite tudi za zimske dni. Del vašega pridelka ste morda posušili, a če vam še vedno ostajajo, lahko iz njih pripravite zeliščno sol.

Trik za shranjevanje peteršilja

Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?

S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

Kako pripraviti ozimnico?

Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte

V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Kako preprečiti, da so kumare grenke?

Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja

Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.

Vrtičkarska opravila, ki se jih lotimo v aprilu

Mnogi so, glede na pretekle sončne dni, že v marcu pričeli z vrtnimi opravili. Še vseeno pa velja, da se prava dela na vrtu začnejo v aprilu, ko je zemlja že dobro osušena in se ozračje že nekoliko otopli.

Kaj lahko za svoj vrt postorimo pozimi?

S svojimi kratkimi dnevi in nizkimi temperaturami zima ljubiteljem vrtnarjenja ne ponuja prav veliko. A kako lahko navdušeni vrtnar ne izgubi stika z zemljo, tudi ko je ta zmrznjena in tako povsem neprimerna za delo?

Zelišča, ki jih lahko gojimo tudi pozimi

Zelišča so precej trpežne rastline, ki ne uspevajo le na vrtu, ampak se odlično obnesejo tudi v cvetličnih koritih. Od timijana do aromatičnega žajblja v loncih, posodah in okenskih koritih. Poglejte, katera zelišča lahko gojimo tudi pozimi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?

Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Sanji Sirk tast v novem domu uresničil veliko željo

Najboljša tekmovalka pete sezone priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija Sanja Sirk, ki je leta 2019 prišla vse do superfinala, svojo kuharsko pravljico živi še zdaj. Pred kratkim pa se je tudi preselila v dom, ki sta ga z možem opremila z ljubeznijo, a vendar se njen najljubši kotiček skriva zunaj: to je visoka greda, ki jo je zanjo ustvaril njen tast Drago.

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?

Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Kaj posaditi na vrt zraven paprike?

Medtem ko so se tehnike spremljevalnega sajenja v preteklosti bolj zanašale na ljudsko izročilo kot na znanost, se sodobne metode, po katerih se ocenjuje učinkovitost različnih rastlinskih partnerstev, danes veliko bolj učinkovite in znanstvene. Poglejmo, kateri sosedje na vrtu lahko pripomorejo k lepši rasti paprike in obratno, katerim rastlinam lahko boljše rastno okolje nudi paprika.

Kaj vse lahko gojimo na svojem balkonu?

Pred nami so vse toplejši dnevi, ko radi sanjarimo tudi o svojem vrtu, ki bi nam pomagal, da bi se sprostili, odmislili vsakdanje tegobe in uživali v plodovih svojega dela. In priznajmo si, da bi bilo lepo imeti svoj lasten kotiček, kamor bi se lahko odmaknili, ustvarjali in si postregli s svežim paradižnikom, listom bazilike, sladkimi jagodami in tako naprej. In zakaj ga tudi ne bi imeli na svojem balkonu?

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic

Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

6 bistvenih korakov za dober začetek vašega prvega zelenjavnega vrta

Razmišljate, da bi tudi vi na pomlad začeli vrtnariti oziroma imeli lastno zelenjavo? Uporabite ta vodnik za pomoč pri načrtovanju, pripravi in zasaditvi uspešnega zelenjavnega vrta.

Pred novim letom poskrbite za to

Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Katera zelišča je treba prestaviti na toplo?

Ko na vrata potrka jesen, z njo pa nizke temperature, je čas, da nekatera zelišča prestavite na toplo. Le tako vas bodo lahko razveseljevala tudi čez zimo. Za nekatera izmed njih pa je to nujno potrebno, v nasprotnem primeru ne bodo preživela.

Posadite ta tri zelišča. Ne bo vam žal!

Bazilika, lovor in koper, obogatijo jedi z edinstveno aromo in svojevrstnim okusom. Vsa tri zelišča so primerna za gojenje v posodah, če so le te dobro odcedne.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836