pridelava zelenjave

Ali poznate vrtnarjenje po luninih fazah?
Vzgoja najrazličnejših vrtnin in skrb za urejen in uspešen vrt sta lahko pravi izziv, če upoštevamo, da rastline za rast potrebujejo kakovostna tla, ustrezno temperaturo, dovolj, a ne preveč sonca ter zadostno količino vlage. Potem pa so tu še bolezni in škodljivci, ki jih moramo, vsaj kolikor je to mogoče, nadzirati. Tem dejavnikom pa mnogi dodajo še en element – vrtnarjenje v skladu s fazami lune.

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši
Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Ideje in nasveti za popolno ustvarjanje na vrtu
Ali ste strastni vrtnar in sanjarite o bogatem vrtnem pridelku skozi celo leto? Ali si želite vrtnega kotička, ki bo bogat z okusnimi ter zdravimi pridelki? Ste ljubitelj vrtnarjenja in si želite še dodatno nadgraditi svoj vrt in čas preživet v naravi? Potem sta za vas idealna rešitev vrtni rastlinjak ali toplotna greda, ki vam zagotavlja popolno vremensko neodvisnost ter daljšo pridelovalno sezono.

To je najboljša poletna solata
Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Neemovo olje: naravni insekticid, pesticid in fungicid, ki ne škoduje okolju
Izziv vsakega pridelovalca je, kako povečati donos, vendar brez škode za okolje in predvsem brez negativnega vpliva na zdravje ljudi. V sedanji praksi se zatiranje škodljivcev večinoma izvaja z uporabo kemikalij, pogosto v presežku. Posledice, ki se kažejo v onesnaženju, razvoju vedno večje odpornosti škodljivcev in strupov polnemu sadju in zelenjavi, tako marsikoga spodbujajo, da bi se jim odpovedal. In tu se kot dobra rešitev pokaže neemovo olje.

Jani Jugovic (Cool fotr): Zelo rad delam z zemljo in navdušen sem nad tem
Jani Jugovic, ki ga večina pozna pod nazivom Cool fotr, se je slabo leto dni nazaj skupaj z družino preselil v hišo, kjer je njegovo življenje dobilo nove dimenzije. Med drugim je našel tudi kotiček zase in začel vrtnariti. Z nami je delil svojo izkušnjo z visokimi gredami, katero zelenjavo vse prideluje, vmes pa je razkril tudi recept, tokrat ne kuharskega, ampak kako se lahko znebimo polžev, ki nam jejo korenje ali solato.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev
Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Hrana se draži, kljub temu pa Slovenci v povprečju zavržemo 68 kg na prebivalca
V Sloveniji so se v letu 2020 v primerjavi z letom prej podražila mnoga živila. Cene osnovnih živilskih izdelkov se torej višajo, vendar na drugi strani nastaja več odpadne hrane. Potem pa obstaja tudi vse več ljudi, ki potrebujejo pomoč v obliki hrane. Kaj se dogaja, kakšna je rešitev?

Kako začeti s samooskrbo?
"Če pogledamo v preteklost, so preživela ljudstva, ki so bila samooskrbna, pomembne so bile voda, hrana in energija. Tisti, ki so zaradi različnih razlogov izgubili samooskrbo, so izumrli, tako da je povezava med samooskrbo in preživetjem zelo močna, bolj, kot si mislimo danes v tem globalnem svetu, ko je prav globalizem za ceno kapitala odvzel priložnosti samooskrbe," mi v pogovoru o tem, kako je samooskrba pomembna, razloži doktorica znanosti Ana Vovk Korže.

Izstopajo jabolka in paradižnik
Jabolka so bila sadje, paradižnik pa zelenjava, ki so ga v EU lani pridelali največ. Med proizvajalkami sadja in zelenjave so izstopale Španija, Italija in Poljska, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.

Februar v Ljubljani mineva v znamenju lokalne samooskrbe
Ljubljana je drugi mesec leta, v katerem se mesto ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope, posvetila lokalni samooskrbi. V ta namen so za meščane pripravili vrsto delavnic, na katerih bodo predstavili pot od pridelave do nakupa lokalno pridelanih izdelkov. Eden izmed večjih projektov občine na področju samooskrbe so sicer ljubljanski vrtički.

Pomembno opozorilo za kmete
Globalno spreminjanje podnebja pridelovalce zelenjave vse bolj silijo v to, da bodo morali v prihodnje bolj upoštevati in razumeti tudi agrometeorološke napovedi, poudarjajo v Agenciji za okolje. Kot poudarja agrometeorologinja Andreja Sušnik, se ozračje v Sloveniji segreva, zmanjšuje pa se količina padavin.

Zakaj si ga ne bi omislili?!
Ni ga slajšega sadeža zemlje od tistega, ki je zrasel pod delom naših rok. Takšni so tudi najbolj zdravi, njihova pridelava je ekološko najbolj prijazna in so najcenejši. Da boste imeli na svojih krožnikih pozimi poleg kislega zelja in repe še kakšno domačo zelenjavo, si omislite rastlinjak.

Ljubitelji vrtnarjenja boste navdušeni
Preprosti, simpatični in polni pozitivne energije, predvsem pa polni znanja o vrtnarjenju, ki ga z največjim veseljem delita z drugimi – to sta Metka in Tina, mati in hči, strokovno podkovani voditeljici, ki ju boste lahko od 20. septembra naprej spremljali v novi oddaji Vrtičkanje na POP TV.

Spodbudni premiki v lokalni samooskrbi
»Pridelano doma« je program, ki mestno prebivalstvo oskrbuje s pridelki iz kmetijskega zaledja mesta. V program se vključujejo male in srednje velike domače kmetije in tudi drugi domači pridelovalci hrane (čebelarji, zeliščni vrtovi … ).