Dominvrt.si

ptujski

Zlata pravila sajenja jesenskega česna in čebule

Česen in čebula sta dve izmed izjemno aromatičnih vrtnin, ki spadata v družino narcisovk. Poleg tega, da sta obe bogati z eteričnimi olji in zato značilnega ostrega vonja in okusa, imata še eno skupno lastnost – sta namreč izredno močna naravna antibiotika, ki nam lahko pomagata dvigniti imunski sistem in nas rešita pred marsikatero zdravstveno nevšečnostjo, še posebej v hladnejšem času. Če ste v tem trenutku ugotovili, da ga nujno morate imeti na svojem vrtu, na srečo še niste prepozni. Tako česen kot čebulo namreč lahko sadimo v spomladanski sezoni in tudi pozno v jeseni.

Jesenska saditev čebule in česna – nasveti, prednosti in napake!

Če ste mislili, da se s prihodom jeseni vrtnarska sezona zaključuje, ste se motili. V jesenskem času vrtnarji ne počivajo, saj je to idealen čas za sajenje čebulnic, predvsem česna in čebule.

Vse kar morate vedeti o česnu

Česen je izjemno priljubljen v kulinariki, hkrati pa je izjemno zdravilen. Ravno v drugi polovici oktobra je čas za setev ozimnih vrst česna, zato le zavihajte rokave in poskrbite za zdravo in okusno zalogo. V kolikor ste skladiščili pomladanske sorte česna, pa boste imeli zalogo vse do spomladi.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Leto 2021 bo mednarodno leto sadja in zelenjave

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašajo za mednarodno leto sadja in zelenjave.

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Dragocene stare sorte se vračajo

Ptujska rdeča čebula, belokranjka, ljubljanska ledenka, posavka in ljubljansko rumeno korenje, žličar, češnjevec, maslenec, maslena koleraba ... Naše stare sorte zelenjave spet osvajajo slovenske vrtove.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu

Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Juhuhu, čas martinovanja je tu!

Praznovanje Sv. Martina je slovenska folklora, s katero že tradicionalno obeležimo praznik mladih vin, je povedal uveljavljeni slovenski enolog Bojan Kobal. Kot je poudaril, gre za obdobje, ko se vinarji zahvalijo za pridelek, vino pa ljudi ob tem običaju še dodatno poveže.

Dan domačega česna

Samooskrba je postala trend, zato vse bolj cenimo hrano, ki jo pridelamo doma. Semenarna Ljubljana je leta 2010 uvedla žlahtniteljski program, s katerim želijo izboljšati kakovost obstoječih sort česna, hkrati pa razširiti izbiro. Slovenskim proizvajalcem bi tako pomagali do večje konkurenčnosti v primerjavi s tujci.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 860