rezanje zelenjave

Element, ki v zadnjih letih postaja središče kuhinje
Večina modernih kuhinj je zasnovanih po principu odprtega tlorisa, kjer dnevni prostor, jedilnica in kuhinja sestavljajo središčni prostor dogajanja v hiši. Kuhinjski otoki so postali zvezde sodobnih kuhinj, ki s svojo funkcionalnostjo in estetsko privlačnostjo kradejo pozornost. Ta vsestranski element lahko vašo kuhinjo spremeni v kulinarični raj, vendar pa ni univerzalna rešitev za vse.

Stvari, ki jih nikoli ne bi smeli čistiti s papirnatimi brisačami
Večino stvari je mogoče očistiti z gobo za večkratno uporabo ali s krpo. S temi nasveti strokovnjakov boste tako prihranili papir in očistili stvari veliko bolj učinkovito.

Veste, čemu služi ta stran strgalnika?
Le kdo ne pozna najbolj klasične oblike strgalnika ali 'ribežna', kot mu pravimo po domače? Ste se kdaj spraševali, čemu so namenjene različne oblike rezal in strgal na tem ne tako zelo sofisticiranem kuhinjskem pripomočku? Kljub njegovi izjemno razširjeni uporabi v preteklosti in še danes marsikdo sploh ne pomisli, čemu služi vsaka izmed stranic. Navadno so v uporabi le trije njegovi deli. Pa vi, veste čemu služi stranica z majhnimi luknjicami in ostrimi robovi, obrnjenimi navzven?

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti
Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

Nož lahko nabrusite tudi tako
Gotovo ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste morali narezati čebulo, meso ali pa katero koli drugo sestavino, in ugotovili, da vaš nož potrebuje brušenje – in ravno v tistem trenutku brusilnika niste imeli pri roki. V tem primeru si lahko pomagate s skodelico. Tako je, povsem običajna keramična skodelica vam lahko pomaga do ostrega noža, s katerim rezanje ni le bolj enostavno, ampak tudi bolj varno.

Zato jih morate imeti vedno na zalogi
Nič novega ni, da je limona pravi eliksir zdravja in vitalnosti, zaradi česar jo je dobro uživati bodisi v napitkih in smoothijih, bodisi jo dodajati solatam in drugim jedem. A načinov uporabe limone je pravzaprav malo morje in tokrat vam predstavljamo nekaj neklasičnih.

To so najbolj umazane površine v stanovanju
Že ničkolikokrat smo slišali, da je na straniščni školjki bistveno manj bakterij in ostale umazanije kot na številnih drugih površinah in predmetih v gospodinjstvu. Za družinske člane največjo nevarnost za zdravje predstavljajo kuhinjske krpe in vlažne brisače, pa pomivalno korito, kuhinjski pult ...

Ne delajte osnovnih napak!
'Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni' – rek, ki še kako drži pri vsaki stvari, sploh pa v povezavi z domom. Preverite, za katere stvari v domu je bolje odšteti kakšen evro več, saj lahko z nakupom cenejših različic dolgoročno zapravite veliko več.

8 načinov uporabe sode bikarbone
Ste med tistimi, ki imajo doma vedno sodo bikarbono? Poleg tega, da jo je mogoče uporabiti pri kuhanju in peki, lahko zelo prav pride pri čiščenju in odstranjevanju neprijetnih vonjav.

Da vam bodo vedno pri roki ...
Tudi v hladnih mesecih imamo lahko doma sveže začimbe. Ker marsikdo nima prostora, so razne posode, korita ali modularni vrtovi odlična rešitev za gojenje zelišč. V nadaljevanju preverite, katera so najpogostejša zelišča, ki jih je pametno gojiti doma.

Preverite rok uporabe
Nimajo le živila omejenega roka uporabe, tudi predmete v gospodinjstvu, na katere ne bi niti pomislili, je treba vsake toliko zamenjati. V nadaljevanju preverite rok trajanja nekaterih kuhinjskih pripomočkov.

Veste, kakšne nože potrebujete v kuhinji?
Noži so nujno zlo v vsaki kuhinji in ponavadi jih imamo cel kup, celo takšne samo za rezanje sira, pice … V nadaljevanju preverite, kakšne bi pravzaprav sploh morali imeti, četudi ne kuhamo ravno pogosto.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Ne boste verjeli, kako zelo so koristni
Med pripravo okusnih obrokov marsikatera gospodinja, pa tudi kakšen ljubitelj kuhanja močnejšega spola, zavrže olupke, stebla in liste nekaterih vrst sadja in zelenjave, kar je velika napaka. Mnogi tako imenovani odpadki namreč vsebujejo veliko več vitaminov in drugih koristnih snovi kot sami plodovi in jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi obrokov ali drugje v gospodinjstvu.

Kako temeljito očistiti desko za rezanje?
Naj bo lesena ali plastična, deska za rezanje je pravo gojišče bakterij, zato je še kako pomembno, da jo redno in temeljito čistimo. A za razliko od plastične, ki jo lahko z ostalo posodo operemo v pomivalnem stroju pri visoki temperaturi in tako nekoliko omilimo gojišče bakterij, moramo biti pri čiščenju in vzdrževanju lesene deske še posebej temeljiti.

Opremite dom kot v Provansi
Provansa je dežela, kjer se Sredozemsko morje sreča z Alpami, hipnotična polja sivke, dišeči nasadi rož, palm in borovcev pa se pomešajo s prijetnim hladom smrek. Majhne, brezčasne vasice in hiške s svojevrstnim slogom opremljanja, ki ga posnemajo številni domovi po vsem svetu.

Je boljša plastična ali lesena deska za rezanje?
Dandanes je tržišču malo morje različnih desk za rezanje zelenjave, kruha in mesa iz različnih materialov, a večinoma so bodisi lesene bodisi plastične. Eni prisegajo na prve, ker so bolj naravne, spet drugi na slednje, ker naj bi se na njih nabralo manj bakterij in so tudi dlje obstojne. A še vedno se mnogokrat poraja vprašanje, katere so boljše oziroma našemu zdravju prijaznejše.

Vsi čari domače kuhinje
Od prvega vonja po jutranji kavi do hitrega kosila, gurmanske večerje, polnočnih prigrizkov, pa seveda kuhanja za vso družino ob koncih tedna ... Ko govorimo o kuhinji, je težko določiti, katera je tista prava. Zato vam v članku predstavljamo tri različne tipe.