Dominvrt.si

sadež

Ta sadež se odlično obnese pri čiščenju doma

Z uporabo pravih sestavin je lahko domače čistilo prav tako učinkovito kot trgovinsko. Če pri tem uporabimo še sadež, po katerem bo dišalo celo stanovanje, izbira sploh ni težka. Njegova prednost, da ne vsebuje škodljivih in nevarnih kemikalij, pa bi nas morala dokončno prepričati v njegovo uporabo.

Eno samo peško potrebujemo za vzgojo tega dišečega drevesa

Limonovec je čudovito drevo s temno zelenimi, sijočimi listi, neverjetno dišečimi cvetovi in svetlo rumenimi zrelimi sadeži. Če želite vzgojiti čisto svojega iz ene same peške, v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov.

To se zgodi, če med kuhanjem v ponev vržemo košček jabolka

Cvrtje ali pečenje rib v našem domu pogosto povzroči neprijeten vonj, ki se razširi po prostoru in ostane še ure po tem, ko smo že zdavnaj zaključili s pripravo obroka. Toda, ali ste vedeli, da se temu lahko izognete, če pri pečenju v ponev vržete še košček sadja?

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas

Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Zato nekateri pod tušem lupijo pomaranče

Sodobni splet je poln nenavadnih idej in trikov. Eden takšnih je tuširanje s pomarančo. Da, prav ste slišali. Pravzaprav je ideja ta, da ko odidete pod tuš, s seboj vzamete pomarančo.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili

Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Kaki, ki ima okus po čokoladi

Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Kdaj je pravi čas za rezljanje buč?

V naslednjih dnevih in tednih se bodo tudi pri nas začele množiti izrezljane buče, ki s strašljivimi izrazi kukajo z oken in vhodov hiš. Tradicija, ki sicer izhaja z Irske, se je v zadnjih desetletjih uveljavila tudi pri nas. Zakaj ravno buče? Katere so prave in kdaj je pravi čas za rezljanje, da bodo zdržale do noči čarovnic?

Jesenski plodovi, za katere niste vedeli, da so užitni

Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.

Limonin sok: nikoli ne bi pomislili, da ga lahko uporabite tudi tako

Limono je dobro imeti vedno pri roki, saj je njena uporaba vsestranska. Če ste žejni, si lahko hitro naredite osvežilno limonado ali limonino lupino uporabite pri peki peciva. Pa ste vedeli, da jo lahko uporabite tudi za čiščenje?

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom

Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava

Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?

Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?

S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Ali veste, kaj je kivano?

Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Kako vemo, da je lubenica zrela in je čas, da jo poberemo?

Lubenica je enoletno sadje, ki potrebuje razmeroma dolgo rastno sezono z veliko sonca in toplimi temperaturami, seveda, če je naš cilj velik, sočen in sladek sadež. Je sorodnica kumar in buč, a zaradi nekoliko zahtevnejše pridelave in predvsem potrebe po vročem in dolgem poletju, ni tako zelo pogosta na naših njivah in vrtovih. Mnogim pa težavo nenazadnje povzroča tudi izbira najustreznejšega časa za pobiranje.

Ste že naleteli na 'kosmato' jagodo?

Ste kdaj že naleteli na takšno 'kosmato' jagodo? Če ste, potem ste imeli veliko sreče, saj gre za precej redek naravni pojav – vsaj pri jagodah.V posebnih pogojih lahko iz semen zrele jagode poženejo majhni zeleni lističi, ki prekrijejo celotni sadež.

Pozor! To niso jagode

Obožujete gozdne jagode in ko jih opazite, si hitro postrežete z njimi? A na gozdnih robovih lahko najdete tudi sadež, ki ni jagoda.

Skrivnostni sadež, ki po okusu spominja na grozdje in kivi

Josta je razmeroma nov hibrid jagodičastega sadja, ki po okusu spominja na nekakšno mešanico grozdja, borovnic in kivija. Dobro se obnese v toplejših podnebjih, sicer pa je razmeroma nezahteven za vzgojo. Preberite vse, kar morate vedeti o tem zanimivem sadežu!

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada

Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

Limona, kot je še niste videli

Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Ali veste, kaj so čajote?

Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?

Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

S tem preprostim trikom boste prepodili pajka iz stanovanja

Zadnja stvar, ki jo želite videti, ko sredi noči prižgete luč v kopalnici, je pajek, ki leze po steni. Ali še huje, da ga opazite, kako visi nad vašo posteljo.

Zato bi morali na pipo občasno pritrditi limono

Potrebuje vaša pipa temeljito čiščenje, s katerim se boste znebili tudi vodnega kamna, ki moti pretok vode? Potrebujete le eno limono in nekaj minut časa. Zaradi vsebnosti kisline se ta sadež odlično obnese pri čiščenju vodnega kamna. Kombinacija močne kisline in svežega vonja delata čudeže v gospodinjstvu. Ko očistite vodni kamen, lahko z lupino limone pipi dodate še dodaten sijaj. Preberite, kako lahko vaša pipa na umivalniku postane kot nova s preprostim in naravnim čistilnim sredstvom, kot je limona.

Zato bi morali v pečico dati polovico limone

Tudi pečica občasno zahteva temeljito čiščenje, ki pa bo, ko boste spoznali ta trik, precej bolj enostavno. Zanj potrebujete le eno limono, ki jo zagotovo najdete v kakšnem kotu ali predalu vaše kuhinje, in posodo, ki je primerna za v pečico. Kako se torej lotiti čiščenja s pomočjo limone, preberite v nadaljevanju, končni rezultat pa si oglejte na posnetku.

Trik za lupljenje granatnega jabolka

Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Je bil ta sadež usoden za Matthewa Perryja?

Sadež z latinskim imenom Actaea rubra, ki ga pri nas poznamo pod izrazom črnoga, po videzu močno spominja na brusnice ali ribez. A pozor, medtem ko sta ta dva sadeža okusen in zdrav prigrizek, so plodovi črnoge izjemno strupeni, zato jih nikar ne zamenjajte!

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836