Dominvrt.si

sadike

Čili najbolje uspeva na sončnem in svetlem balkonu

Obstaja na tisoče vrst čilijev v široki paleti barv, oblik, velikosti in stopenj pekočnosti, od blagih do izjemno pekočih. Dobra novica za vse ljubitelje je, da jih je mogoče zelo enostavno vzgojiti tudi na balkonu. Poleg tega, da jih boste tako imeli vedno pri roki, so namreč že rastline čilija same po sebi čudovita zelena dekoracija.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu

Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Dobri in slabi sosedje na vrtu

Mislite, da je pravilo sajenja vrtnin po principu dobrega in slabega soseda brezpredmetno? Če se z vrtnarjenjem ukvarjate že dlje časa, potem veste, da temu ni tako. Poglejte, zakaj je za vrtnine pomembno, da imajo zraven sebe tisto, kar potrebujejo.

Zimska zelenjadnica, ki jo morate imeti na svojem vrtu

Listnati ohrovt je priljubljena zimska zelenjava, uporabna na mnogo načinov – v solatah, zelenjavnih napitkih, juhah in še marsikje. Je sorodnica zelja, zato po okusu rahlo spominja nanj, vendar njegovi ohlapni, pokončni listi z valovitimi robovi za razliko od zelja ne tvorijo glave. Poglejmo, kakšne pogoje potrebuje za rast.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena

Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?

Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi

Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Lovorikovec je ena najbolj hvaležnih rastlin za živo mejo

Lovorikovec je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin za živo mejo. Poleg tega, da s svojimi velikimi zelenimi listi odlično opravlja svojo funkcijo varovanja zasebnosti in ločevanja meje, je praktična, nezahtevna in prijetna na pogled.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili

Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino

Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Atraktivna grmovnica s čudovitimi zdravilnimi cvetovi

Hibiskus je zagotovo ena izmed bolj atraktivnih grmovnic. Čudovita skozi celo leto, v poletnem in jesenskem času, ko nas razveseli s svojimi cvetovi različnih barv pa še toliko bolj. Njeni cvetovi pa tudi privabljajo čebele, ki so pomemben člen opraševanja in zato vzpodbudno delujejo tudi na rast ostalih rastlin na vrtu.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta

Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Kako izbrati najboljšo toplo gredo za vaš vrt?

Topla greda omogoča vrtnarjenje skozi vse leto, kar pomeni, da boste spomladi s sajenjem lahko začeli prej in nadaljevali tudi pozno v jeseni. Zgodnje sajenje mogoča daljšo rastno dobo, poleg tega pa ustvarja pogoje tudi za uspevanje tropskih rastlin, ki običajno niso vajene našega podnebja. Da boste med vso ponudbo na trgu znali izbrati pravo toplo gredo zase, ponujamo nekaj nasvetov.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

To je skrivnost velikanskih buč

V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?

Jiaogulan: Tradicionalno kitajsko zelišče nesmrtnosti

Jiaogulan je tradicionalno kitajsko zelišče, ki mu zaradi številnih zdravilnih lastnosti pravimo kar zelišče nesmrtnosti. Med drugim kaže potencial za obvladovanje sladkorne bolezni, izkaže pa se tudi kot dobrodošla pomoč pri hujšanju in lajšanju stresa. Dobra novica je, da ga kljub njegovemu azijskemu izvoru lahko gojimo tudi pri nas.

Čudovita grmovnica, ki zakrije pogled radovednim sosedom

Fotinija je širokolistna grmovnica iz družine vrtnic. V naravi se pojavlja približno 60 vrst, vse pa izvirajo iz Azije. Priljubljena je predvsem zaradi svojega čudovitega listja, ki je običajno sprva svetlo rdeče, sčasoma pa postane temno zeleno. Preverite več o tej zanimivi rastlini, ki se odlično obnese tudi kot živa meja in je dobra zamenjava lovorikovca ali ciprese.

Kako zaščititi vrt pred neurjem?

Močan veter, ki ruva korenine, toča, ki uničuje liste in plodove ter nenazadnje dež, zaradi katerega so rastline bolj dovzetne za razvoj plesni in gliv, so vremenski pojavi, ki so v zadnjem času še posebej pogosti. Vreme nam jo lahko precej zagode – in čeprav nanj nimamo vpliva, lahko marsikaj storimo, da vrt kolikor je le mogoče zavarujemo in razdejanje čim bolj omilimo.

Kdaj je najprimernejši čas za pobiranje jajčevcev?

Jajčevec je odlična poletna zelenjava, polna vitaminov in mineralov, marsikdo pa ne ve, da se nekatere sorte uporabljajo celo kot okrasne rastline. Čudoviti cvetovi v vijolični ali beli barvi se spremenijo v bele ali temno vijolične plodove, slednji pa se na naših vrtovih znajdejo najpogosteje.

Trik za pobiranje zrelih paradižnikov

Več mesecev ste se trudili, vzgajali in skrbeli za svoje paradižnike, zdaj pa je končno napočil čas, da poberete sadove svojega trdega dela. Da ta ne bi šel v nič, imamo za vas nekaj nasvetov, kako te delikatne sadeže pravilno pobrati.

To je najboljša poletna solata

Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!

Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Poznate okro ali bamijo?

Ob pogledu na čudovite okrine cvetove marsikdo najprej pomisli na hibiskus, kar ni naključje, saj okra ali bamija, kot jo tudi imenujemo, spada prav v družino hibiskusa! Ta zanimiva rastlina z užitnimi plodovi, ki po obliki spominjajo na feferone, je pri nas še precej nepoznana. Pa veste, kako jo gojimo in zakaj se uporablja?

Zakaj korenje v loncu tako dobro uspeva?

To priljubljeno korenasto zelenjavo je enostavno gojiti v posodah, loncih in cvetličnih koritih, ki jih postavite na balkon. Z malo sreče in pravimi nasveti jo boste lahko pobirali od zgodnjega poletja do pozne jeseni.

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika

Kumato paradižnik je eden tistih boljših, lahko bi rekli celo elitnih sadežev svoje vrste, za kar obstajata vsaj dva razloga. Prvi je njegov zanimiv, nekoliko nenavaden videz, drugi pa redkost semen in sadik na trgu. Seveda ne gre zanemariti niti njegovega sočnega in polnega okusa, zato ga, če boste imeli to možnost, le vzgojite in se prepričajte o tem, zakaj je tako cenjen.

Vrtna opravila, ki nas čakajo v mesecu juniju

Katera vrtna dela nas čaka v prihajajočih tednih?

Skrivni trik, s katerim pridete do večjih in lepših paradižnikov

Paradižnik je eden najbolj priljubljenih pridelkov na domačih vrtovih. Posadimo ga lahko v rastlinjak, na prosto ali pa v korito. Te nežne rastline, ki obožujejo vroče poletje, potrebujejo toplo, sončno in pred vetrom zaščiteno mesto. A to še ni vse, kot bi lahko rekli. Obstaja še en pomemben dejavnik za zdrave, sočne, rdeče, mesnate paradižnike.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem

Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Ali veste, kaj so čajote?

Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Vrtičkarska opravila v maju

Maj predstavlja enega najlepših mesecev. Pomlad je v polnem razmahu, vedno bolj se približuje poletje z visokimi temperaturami, vendar te še niso dosegle svojega vrhunca. Prav zato imamo v maju idealno priložnost za vrtnarjenje. V članek smo strnili, kaj se v tem mesecu na vrtu dogaja in kakšna dela nas pravzaprav čakajo.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 830