Dominvrt.si

sadje

Je to najbolj okusna sorta jagod?

Gozdne jagode predstavljajo najbolj avtohtono vrsto jagod, iz katere so se razvile tudi vse sorte gojenih jagod, ki jih danes sadimo na vrtu. Po videzu se gozdne jagode s svojimi tremi listi in belimi petlistnimi cvetovi na povešenih steblih, pravzaprav ne razlikujejo dosti od svojih gojenih sorodnic. A kljub temu, da gozdne jagode, kot pove že njihovo ime, največkrat najdemo na gozdnih tleh, jih je mogoče vzgojiti tudi na vrtu. Poglejmo, kako.

Kam z vsemi steklenimi kozarci za vlaganje?

Gotovo ste se kdaj med pospravljanjem kuhinje zalotili med razmišljanjem, kaj storiti z vsemi kozarci, ki so vam ostali, potem ko ste pojedli kumarice, marmelado ali kaj tretjega. Ne želite jih zavreči, toda po drugi strani vam zavzamejo veliko prostora. Za vas imamo nekaj idej, kako jih koristno porabiti.

Pripomoček, brez katerega Pamela Anderson nikoli ne obišče svojega vrta

Pamela Anderson ima trenutno – tako kot večina domačih vrtičkarjev – polne roke dela s svojim vrtom, vseeno pa na družbenih omrežjih večkrat rada pokaže kakšen utrinek iz svojega življenja. Čeprav je svoj najljubši vrtni pripomoček objavila že pred meseci, pa bo marsikomu nasvet tudi letos ob začetku nove sezone prišel še kako prav.

Ob ogledu novega doma sta ostala brez besed

Zadnji dve nedelji je ekipa Delovne akcije preživela v Petrovčah, kjer je priskočila na pomoč Marjeti in Mitji. Življenje ju je močno preizkusilo, a kljub vsem oviram sta si ustvarila ljubečo družino. Ker je Mitja pri 17 letih izgubil obe nogi, je bil osrednji cilj prenove ustvariti stanovanje, ki bo prilagojeno njegovim potrebam.

Znanstveniki razkrili, katera živila moramo jesti, če želimo rešiti Zemljo

Vsi vemo, da proizvodnja hrane povzroča sproščanje toplogrednih plinov, kar postaja vedno večja težava na globalni ravni. Emisije prihajajo iz najrazličnejših virov, vključno s traktorji in drugimi delovnimi stroji, proizvodnjo gnojil in bakterijami v črevesju krav. Na splošno proizvodnja hrane prispeva četrtino emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek. Se rešitev skriva v pridelavi hrane, ki velja za brezogljično?

Ta del jabolka je v resnici zelo strupen

Jabolka so izjemno zdrav in hranilen prigrizek. Poleg tega lahko iz njih pripravimo številne sladke in slane jedi. A četudi nihče ne dvomi v to, da bi jih morali uživati na dnevni ravni, marsikdo ne ve, da je en del tega sadeža zelo strupen.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu

Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas

Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Veste, kaj sodi na kompost?

Prav vsak izkušen vrtnar ve, da je bogat, vlažen kompost najljubša hrana vsakega vrta. Kompostno zemljo sicer lahko kupimo, vendar pa je doma narejen gotovo boljša izbira, tako s cenovnega vidika kot tudi zaradi kakovosti, saj tako natančno vemo, kaj ta vsebuje.

Januarja ne pozabite na to vrtno opravilo

Ohrovt, brstični ohrovt, motovilec, por, repa in rumena koleraba so znane kot trdožive vrtnine, zato tudi v tem času 'vztrajajo' na zelenjavnem vrtu, sicer pa ta pozimi počiva. A to ne pomeni, da ljubiteljski vrtičkarji v teh dneh nimajo kaj početi ...

Baker poživi prostor in ga naredi zanimivega

Kovine so imele vedno pomembno mesto v notranjem opremljanju, toda dolgo so prevladovale hladnejše, denimo nerjaveče jeklo ali krom. Pred nekaj leti pa sta trendovski postali dve toplejši, baker in medenina. Prav nič ne kaže, da bosta odšli iz mode. Sploh baker je celo vse bolj priljubljen.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih

Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko ostale zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanjo ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da jo lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Kuhinjska gobica ni namenjena samo pomivanju posode

Zaradi svoje vpojnosti so gobice nadvse uporabne pri pomivanju posode, toda morda niste vedeli, da vam lahko pridejo prav tudi pri nekaterih drugih gospodinjskih opravilih.

Preprost trik, da banane ne bodo postale rjave

Banane so priljubljeno sadje, polno kalija in drugih koristnih snovi. Toda ko se enkrat obarvajo rjavo, se marsikomu zdi, da niso več užitne. Čeprav to povsem ne drži, pa imamo za vas preprost trik, kako preprečiti, da bi prehitro dozorele.

Sadje in zelenjavo ste doslej prali narobe

Čeprav je mamljivo jesti sveže izdelke naravnost iz vrečke z živili, tega nikar ne počnite. Sadje in zelenjavo, ki ste ju vzeli s trgovske police, je namreč pred vami prijelo že veliko rok – da ne govorimo o pesticidih, ki jih je uporabil proizvajalec za boljšo obstojnost. Preberite, kako oprati kupljeno sadje in zelenjavo, da bosta zares varna za uživanje.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi

Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Top trendi letošnje božične dekoracije

Praznična sezona je tik pred vrati in čas je, da iz kleti privlečemo lučke, figurice, okraske za smreko in vse, kar sodi zraven. Če se tudi vi želite pravočasno pripraviti na ta čaroben čas, preberite, kateri trendi bodo letos v ospredju.

Prerežite kaki in ugotovite, kakšna zima nas čaka

Ljudsko izročilo pravi, da lahko po obliki koščice kakija napovemo, kakšna zima je pred nami. Četudi smo do starih prepričanj, ki nimajo nobene znanstvene osnove, lahko upravičeno malo skeptični, je zanimivo pogledati v notranjost tega sadeža.

Kaki, ki ima okus po čokoladi

Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek

Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

Pazite se tega tihega ubijalca vaših sobnih rastlin

Čeprav so lahko težavne, verjetno ni doma, ki ga ne bi krasil vsaj en lonček s sobno rastlino. Če tudi vi poskušate ugotoviti, zakaj vaša lončnica nikakor ne uspeva tako, kot bi si želeli, je za to morda kriv etilen. V spodnjih vrsticah preberite, za kaj pravzaprav gre.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt

V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Znana igralka v prostem času daleč od blišča in glamurja

Jennifer Garner se na družbenih omrežjih rada pohvali z bujnim vrtom, ki ga kljub razgibanemu tempu življenja skrbno neguje. Kakšne vrtnarske nasvete je delila s svojimi oboževalci?

Te hrane nikoli ne smete dajati svojemu psu

Psi imajo tako kot drugi hišni ljubljenčki svoje specifične prehranjevalne navade. Čeprav jim pogosto zadiši tudi naša, človeška hrana, pa ta zanje ni najbolj priporočljiva. V mnogih primerih ne bo prav nobenega problema, če boste svojemu pasjemu ljubljenčku ponudili kakšen grižljaj vašega kosila ali malice, vendar pa tega ne počnite preveč pogosto in predvsem bodite pozorni, deljenju katere hrane se morate izogibati.

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši

Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava

Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?

Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?

S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

Jesensko sadje, ki je nekakšna mešanica jabolka in hruške

Azijska hruška z latinskim imenom Pyrus pyrifolia spada v družino rožnic tako kot slive in breskve. Gre za vrsto sadnega drevesa, ki v ugodnih pogojih ob koncu poletja obrodi okusne, hruškam podobne sadeže. Drevo obiramo v jeseni, sadeže pa lahko skladiščimo tudi do pol leta. Drevesa so odporna proti škodljivcem, preprosta za nego in obrodijo že nekaj let po sajenju.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 830