shranjevanje paradižnika

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico
Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Kako pripraviti ozimnico?
Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja
Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!
Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Imate radi paradižnik? Potem morate vedeti ...
Ste vedeli, da sodi paradižnik med deset najbolj priljubljenih zdravih živil? Da so ga Italijani poimenovali ’pomodoro’, kar izvira iz besedne zveze pomi d’oro in v prevodu pomeni zlato jabolko? In da so ga v preteklosti nekateri Evropejci označevali celo za afrodizijak? Kakorkoli, čeprav je splošno priljubljen postal šele ob koncu 19. stoletja, paradižnik dandanes priporočajo nutricionisti širom sveta, prisoten je v vseh kuhinjah sveta in ga zato uvrščamo med najbolj razširjene vrtnine.

Nasveti za pravilno shranjevanje zelenjave
Ste vedeli, da paradižnika ni priporočljivo hraniti v hladilniku, da bo čebula ostala dlje časa sveža, če jo boste shranili v odprti posodi, in da paprike, preden jih pospravite v hladilnik, shranite v plastični vrečki? Pripravili smo vam nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju kakovosti nekaterih živil.

Če želite, da ta hrana ostane dlje časa sveža, naredite to
Dobro je poznati določene 'trike', ki pomagajo pri tem, da hrana, ki jo kupimo ali pa poberemo z vrta, ostane dlje časa sveža. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Kakšno je pravilno shranjevanje živil v hladilniku?
Nekaj pravil, ki jih je dobro poznati in se jih držati, če želite, da se hrana ne pokvari prehitro ter čim dlje ostane sveža in okusna.