sladice

Takšen je danes dom Maruše in Roka
Delovna akcija se je zadnja dva tedna mudila v okolici Škofje Loke, kjer je prenavljala dom mladi štiričlanski družini Pogačnik Brezer, ki je zaradi neprimernih bivalnih razmer zadnja leta živela ločeno.

Kako reciklirati jedilno olje?
Ponovna uporaba olja za cvrtje lahko dolgoročno ogrozi vaše zdravje. Namesto da ga ponovno uporabite, se naučite, kako ga reciklirati, ter tako poskrbite za svoje zdravje in planet.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas
Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek
Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Zdravilne rastline: Naravi moramo vrniti, kar smo ji vzeli
Znova smo v obdobju, ko nas lahko hitro ujame sezonski prehlad ali gripa. Zato je pomembno, da skrbimo za dober imunski sistem, če pa nas bolezen ujame, si lahko pomagamo tudi s pripravki, ki rastejo na našem vrtu ali v bližini.

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Najnovejši trend pri izbiri jedilnih krožnikov
Zdi se, da so minimalizem, funkcionalnost in odstranjevanje nepotrebne navlake iz naših domov trendi, proti katerim gremo in ki vedno bolj prevzemajo naše bivanje. Če minimalizem vključuje predvsem stil, ki je brezčasen in izčiščen, pa sta funkcionalnost in odločitev za manj stvari povezani tudi s tem, da enemu predmetu podelimo širšo uporabno vrednost. Vaše kuhinjske omare in jedilni krožniki so lahko, kot kaže, naslednja tarča tega minimalizma.

Cimet: kako ga uporabiti in za kaj je koristen?
Vonj po cimetu je tisti, ki ga v decembru ne sme manjkati. Kako vse ga lahko uporabite in za kaj vse je koristen?

Začinite si veseli december
Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

Obožujete kostanj? Potem morate vedeti ...
Letošnje leto nas je razveselilo s sončnim in zelo vročim poletjem, kljub hladu pa ima tudi jesen ima svoje čare. Razveselili smo se gob in dobrot z domačega vrta, sedaj pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji kostanja. Ga imate radi? Potem berite dalje ...

Razmišljate o letni kuhinji?
Letna kuhinja je več kot dobrodošla za pripravo hrane, če smo radi zunaj na vrtu in tam lahko tudi pripravljamo hrano. Gotovo so na boljšem tisti v toplejšem podnebju, ker je prijetno toplih dni za uživanje na prostem več. Ostali, ki nas je še v maju močil dež in hlad odvračal od vsakega posedanja na prostem, pa komaj čakamo, da bomo lahko zunaj. Priprava hrane na prostem ima namreč nedvomno svoj čar.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

Kako lahko otroci spodbujajo starše pri skrbi za čisto okolje?
'Kar se Janezek nauči, to Janez zna,' je zelo znan in priljubljen pregovor, ki zagotovo velja. To velja tudi, ko pride do skrbi za okolje, zato skupaj s svojimi malčki poskrbimo, da bomo živeli v čistem okolju.

Se mučite s čiščenjem pekača za mafine?
Ste doma z malčki pekli okusne mafine, nato pa vas je čakalo mukotrpno čiščenje umazanega pekača? Poglejte, kako si lahko olajšate delo – ključni sta toplota in vlaga.

Počasi spet prihaja njegov čas
’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.

V jesenskem času si ga morate privoščiti
Letošnje leto nas je razveselilo s sončnim vremenom in toplimi temperaturami, a tukaj je že jesen z vsemi svojimi čari. V jesenskem času uživamo v različnih dobrotah, od gob do grozdja, ne smemo pa pozabiti niti in predvsem kostanja. Smo v času, ko se bodo ljubitelji lahko naužili kostanja in prišli na svoj račun.

Tako boste očistili kopalnico v 10 minutah
So se vam nepričakovano napovedali obiski, vaša kopalnica pa ni ravno v najboljšem stanju? Uporabite te profesionalne strategije, da bo vaša kopalnica videti čista (in še vedno boste imeli čas za hitro pripravo sladice za goste).

Ste pripravljeni na božič?
Prihaja najbolj čudovit čas v letu. Božične in novoletne praznike veliko ljudi med nami dojema kot najpomembnejše praznike v letu, ko čas posvetimo predvsem družini. Kaj pa je pravzaprav tisto, kar božiču resnično doda tisto piko na i? Vonjave seveda!

Ste že slišali za babji prstanec?
Ognjiču so ime nadeli stari Rimljani, ko so opazili, da rastlina cveti na prvega dne v mesecu. Cvet ognjiča je predstavljal simbol sreče in veselja, Rimljani pa so ga pričeli gojiti na svojih vrtovih za njihovo veselje. Verjetno ga vsi poznamo, pa vendar, se zavemo koliko dobrobitnih lastnosti ima ta rastlina?

Poznate razliko med sadjem in zelenjavo?
Ob tem vprašanju verjetno polovica ljudi zavije z očmi in reče, seveda. Le kdo ne ve, katero živilo spada med sadje in katero med zelenjavo? Toda pomislimo le na paradižnik, ki je sadje, a se ob njem lahko s skoraj vsakim drugim človekom skregamo, ker trdi, da je zelenjava. Vsi tudi vemo, da je jabolko sadje, kumara pa spada med zelenjavo. Pa je temu res tako?

Kako veste, ali so jajca res sveža?
Nutricionisti so v zadnjih letih vse bolj naklonjeni jajcu kot živilu. Jajca vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, železa, kalcija, fosforja, selena, cinka ... Kako jih pravilno hranimo? Kako vemo, ali so še užitna? Kako jih lahko uporabimo?

Pravočasno ukrepajte!
Življenje brez hladilnika in zamrzovalnika si težko predstavljamo, kar se zavedamo predvsem v situacijah, ko pride do izpada električne energije. Če izpad traja manj kot dve uri, ni razloga za paniko, v nasprotnem primeru pa je treba pametno ukrepati, če želimo čim več živil 'rešiti'. Preverite, kako ...

Omamno dišeča začimba, ki je lahko tudi dekoracija ali zdravilo
Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december, ki je pred vrati, diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

Za ljubitelje kakijev ...
’Ko kakiji začnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.

Presenečeni boste nad pozitivnimi učinki
V zadnji oddaji tretje sezone Vrtičkanje sta se Tina in Metka med drugim lotili sajenja malin, Metka pa nam je zaupala tudi recept za slastno in zdravo malinino dobroto. Ste vedeli, da so maline prava vitaminska bomba, ki pomagajo tudi pri izgubi kilogramov in so odlična ’hrana’ za kožo?

Sibirska borovnica ali majska jagoda
Zaradi hitrejše letošnje vegetacije so v drugi dekadi letošnjega aprila, ravno v času letošnjih pozeb začele kot prvo sadje v naših vrtovih zoreti sibirske borovnice. Izvor sibirske borovnice je Sibirija, rastišča kamčatk pa so prav tako v Rusiji, Japonski, Kitajski, Kanadi in Poljski.

Nikar ne delajte teh napak
Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Ga obožujete? Potem morate vedeti ...
’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno. Več o kakijih si lahko ogledate v prvi oddaji tretje sezone Vrtičkanje, ki je že na VOYO!

Jo poznate? Nekoč je bila prepovedana, danes pa ...
Ste že slišali za stevijo? Gre za rastlino z izjemnimi zdravilnimi učinki, ki je bila še do nedavnega pri nas prepovedana, sedaj pa jo brez slabe vesti lahko gojite tudi doma.