Dominvrt.si

sladkor

Smrekovi vršički so prava zakladnica zdravja

Sezona obiranja vršičkov je med aprilom in začetkom junija. Ko jih nabirate, naj bodo dolgi do približno 2 cm, pazite pa tudi, da niso prekratki. Najbolje je, če jih nabirate, ko se rosa že posuši.

Ena sestavina vas loči do lepe trate

Sladkor ni samo živilo, ampak ima še nešteto drugih možnosti uporabe. Če pustimo ob strani peko tort in vzdrževanje lepega šopka v vazi – ali res lahko celo pomaga trati do lepše rasti? Preverili smo, ali to drži.

Trik, s katerim bo cvetlični šopek ostal svež dlje časa

Sveže cvetje popestri prav vsak prostor v domu, ampak kaj, ko njegova svežina traja le nekaj dni. Kaj lahko storimo, da bo šopek dalj časa ostal svež? Če imate pri roki nekaj alkohola, ste na pravi poti.

Tako morate shraniti čebulo, da bo ohranila svojo svežino

Čebula je sestavina, ki jo moramo v kuhinji imeti vedno na zalogi. Čeprav je ena najbolj obstojnih vrst zelenjave in jo lahko hranimo še mesece potem, ko jo poberemo z vrta, način shranjevanja močno vpliva na njeno življenjsko dobo in svežino. Poglejmo, kakšen je najbolj idealen način, da bo čebula ohranila svežino čim dlje časa.

Zdravilna rastlina, za katero so nekoč verjeli, da daje sposobnost letenja

Rakitovec je vrbi podoben grm, ki nima le okrasne funkcije, ampak tvori tudi okusne plodove, ki so poleg vsega še izjemno zdravilni. Iz njih si lahko pripravimo sok ali sirup, ki še posebno pride prav v jesenskih in zimskih mesecih.

To se zgodi, če jajca shranite v zamrzovalniku

Če vam ostajajo jajca, se morda sprašujete, ali jih lahko zamrznete in jim tako podaljšate rok trajanja.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi

Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu

Kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu, saj je veliko več kot le preliv za solate ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Z njim lahko očistimo številne površine in predmete v stanovanju, še kako koristen pa je tudi na vrtu, saj nam bo pomagal pregnati neželene goste, osvežiti cvetlični šopek in še mnogo več.

Iz mesta se je preselil na podeželje in ustvaril veliko zgodbo

Gregor Slavec, danes uspešen kmet in inovator, je svojo pot začel na povsem praznem zemljišču, ki ga je podedoval pred več kot desetletjem. To zemljišče ni imelo infrastrukture, niti pridelovalnih površin – bil je nepopisan list papirja, pravi Gregor. A ta prazen prostor je v njem zbudil željo po ustvarjanju nečesa velikega. Kljub pomanjkanju izkušenj v kmetijstvu se je odločil, da kmetijo razvije in jo usmeri v nekaj edinstvenega.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Je sobne rastline priporočljivo zalivati s sladkorno vodo?

Ko gre za rastline, obstajajo številni triki, ki naj bi podpirali njihovo rast in pripomogli do boljšega uspevanja. Eden izmed teh je zalivanje s sladkano vodo. Torej, ali je sladkana voda dobra za rastline? In kakšne so koristi tega početja? Obstaja nevarnost, da s tem rastlini celo škodimo? Odgovore na ta vprašanja razkrivamo spodaj.

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja

Korenje je zahvaljujoč svoji vsestranskosti, sladkemu okusu in razmeroma dobri obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega, ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka

Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

To je najlepša sorta grozdja na svetu

Koshu je ena vizualno najbolj privlačnih sort grozdja na svetu, njene značilne rožnate jagode pa na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Ta sorta, iz katere se izdeluje belo vino, raste na Japonskem v pokrajini Koshu.

Napotki, ki jih upoštevajte ob postavljanju hladilnika v kuhinjo

Funkcionalnost kuhinje se morda najbolj pokaže pri razporeditvi velikih kuhinjskih aparatov, manjših kuhinjskih elementov in pohištva. V večini domačih kuhinj najdemo pomivalno korito, štedilnik in hladilnik postavljene ob steno, vendar je danes vse bolj priljubljen tudi kuhinjski otok, umeščen v središče prostora. Ker je kuhinja prostor, v katerem preživimo veliko časa, po drugi strani pa želimo, da je delo v njej opravljeno čim hitreje in čim bolj učinkovito, je bistveno, da je zasnovana čim bolj praktično. Držimo se torej enega glavnih načel opremljanja, ki pravi, da vedno začnemo z največjim elementom – v kuhinji je to seveda hladilnik.

Pripravite marmelado iz teh izjemno zdravilnih plodov

Dren je rastlina, ki obsega večjo skupino sorodnih cvetočih grmovnic. Gre za hitro rastočo lesnato rastlino, ki pozimi običajno odmre do tal in ponovno zraste iz mladih brstov. Zaradi svojih zdravilnih plodov je izjemno cenjen že vrsto let.

Kako pripraviti ozimnico?

Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Trik, s katerim se boste na naraven način za vedno znebili mravelj

Mravlje so pogosti škodljivci v gospodinjstvu. Zgodi se, da se nenadoma pojavijo v kuhinji in drugih prostorih doma, njihovo število pa je vsak dan večje. Če se jih poskušate znebiti na naraven način in s sestavinami, ki jih že imate pri roki, lahko poskusite s pecilnim praškom in sladkorjem.

Orehovec: recept za domači zeliščni liker

Orehovec se v ljudskem zdravilstvu že več sto let uporablja kot 'zdravilo' za lajšanje težav s prebavo, želodcem in ščitnico. V nadaljevanju razkrivamo 90 let star recept za orehov liker.

Zato morate na svojem vrtu uporabiti sladkor

Ko gre za vrtnarjenje, obstajajo številni triki, ki naj bi pomagali okrepiti korenine rastlin in podpirati zdravo rast. Številni izmed teh vključujejo povsem vsakdanje sestavine, ki jih večina hrani v domači shrambi. Ena izmed teh je tudi sladkor. Ta naj bi spodbujal absorbcijo vode in hranil ter tako prispeval k rasti listov in cvetov. Toda ali to zares drži? Preverite tudi druge načine uporabe sladkorja na vrtu.

Naberite jih zdaj, da vam pozimi ne bo žal

Ste tudi vi med tistimi, ki ob prehladu prisegajo na domač sirup iz smrekovih vršičkov? Če si želite letošnjo jesen lajšati simptome prehlada ali okrepiti imunski sistem z domačim zvarkom, potem je zdaj zadnji čas, da se lotite priprave.

To morate prebrati vsi ljubitelji regrata

Narava nas že razveseljuje s težko pričakovano vitaminsko bombo - regratom. Če se boste tudi vi odpravili na travnik ali na tržnico po regrat, morate poznati nekaj osnovnih lastnosti te dragocene rastline.

Kako varna je alu folija za v mikrovalovko? Odgovor vas bo presenetil.

Kar zadeva kuhinjske pripomočke, je aluminijasta folija presenetljivo uporabna in precej poceni. Kaj pa, ko želite pogreti nekaj ostankov, zavitih v folijo - jih je varno v mikrovalovno pečico dati kar ovite?

Čas je za obiranje kivija

November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Kmetija: Gospodarica Nada izdala svoj skrivni recept za kruh

Na POP TV lahko od ponedeljka do petka ob 21.00 spremljate resničnostni šov Kmetija. V njem je gospodarica Nada ravno spekla in dostavila zalogo različne hrane za tekmovalce, mi pa vam v nadaljevanju razkrivamo, kakšen je njen recept za kruh.

Tako boste odgnali mrčes iz vaše hiše

Škodljivci kaj hitro najdejo pot v vaš dom, zato je dobro, da imate stvari, ki jih privlačijo, stran od njihovega dosega.

Recept za bezgov liker: okrepil bo imunski sistem in dvignil raven železa v krvi

Bezgove jagode zorijo septembra, iz teh zdravih temno modrih sadežev pa lahko pripravimo marmelado, liker, vino in morda najbolj priljubljen pripravek - sirup, recept, za katerega vam v nadaljevanju razkrivamo recept.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836