strok

Teh 7 rastlin bo mravlje zanesljivo pregnalo iz vaše kuhinje
Ko gre za škodljivce, so mravlje eden pogostih nezaželenih gostov. Te majhne, a vzdržljive žuželke se kaj hitro naselijo v našem domu in v nekaj dneh zelo razmnožijo. Čeprav nimajo neposrednega škodljivega učinka, jih v svojem domu seveda ne želimo. Če jih opazite, zato ne čakajte, ampak ukrepajte takoj. Da pa mravlje zavetja sploh ne bi iskale v vašem domu, lahko dosežete s sajenjem nekaterih rastlin.

To je najboljši način za shranjevanje česna
Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

Orehovec: recept za domači zeliščni liker
Orehovec se v ljudskem zdravilstvu že več sto let uporablja kot 'zdravilo' za lajšanje težav s prebavo, želodcem in ščitnico. V nadaljevanju razkrivamo 90 let star recept za orehov liker.

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina
Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Zakaj na vrtu posaditi bob?
Ena izmed najstarejših gojenih rastlin na svetu, ki je prisotna že med najdbami iz kamene dobe, je bob. Nekoč je bil pomembna prehrana naših prednikov, danes pa so ga v slovenskih vrtovih zmenjale druge stročnice. A kot veliko starih sort, ki se vračajo v naše sadovnjake, in avtohtonih slovenskih sort zelenjave, ki znova preraščajo zelenjavne grede, si tudi bob spet utira pot na naše vrtove.

Grahar je najpogostejši škodljivec na grahu
Se vam zdi, da se z grahom na vašem vrtu dogaja nekaj čudnega? Morda ste opazili žuželke, ki se hranijo s cvetovi ali drobnimi jajčeci na grahovih strokih. Če je tako, je krivec najverjetneje tako imenovani hrošč grahar. Grahar predstavlja veliko grožnjo za pridelavo graha. Kdo sploh je ter kakšno škodo povzroča? Ne veste, kako se ga znebiti? Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti.

Ali veste, kaj je tamarind?
Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Recept za domači liker iz aronije
Aronijo uvrščamo med superživila. Je prava vitaminska bomba, saj ima pestro paleto koristnih snovi. Vitamina C ima na primer desetkrat več kot agrumi, vsebuje pa tudi vitamine A, B in P, tanin, flavonoide, folno kislino, biofenole in minerale, med katerimi izstopajo kalcij, kalij, železo in mangan.

Česna nikoli več ne boste lupili enako!
Česen je začimba, ki je praktično nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Do sedaj je obstajalo veliko 'trikov', bolje rečeno receptov, kako ga pravilno olupiti, a noben od njih se ne more kosati s tem.

Rastline, najboljše pri zdravljenju manjših okužb
Zelišča so odlični antibiotiki, sredstva za razkuževanje, celjenje, blažitev bolečin … Preverite, katera zelišča in rastline, ki rastejo na našem vrtu, so najboljše pri nudenju prve pomoči in lajšanju težav.

Arhitektura - kaj je in zakaj je pomembna?
Današnji moderni človek izjemno rad potuje. Nekateri jemljejo potovanja kot dodatne počitnice, drugi se temu bolj posvetijo, skoraj vsem pa nam je skupno to, da radi hodimo novim dogodivščinam in znanju naproti. Zanima nas dinamika življenja v tujih mestih, navade in običaji ljudi, navsezadnje tudi kultura naroda, k kateri pa spada tudi arhitektura in sama zgodovina mesta. Skoraj vsak med nami tako občuduje stara mesta, le malokdo pa se resnično zaveda, kakšen pomen ima arhitektura.

Podjetje, ki ni inovativno, nima možnosti za obstanek
Letos se je odvil že 52. MOS. Celjski sejem je poslovno-sejemska prireditev, ki vsako leto privabi več kot 800 neposrednih in 1400 zastopanih razstavljavcev ter več kot 100.000 obiskovalcev. Dogodek spremljajo različna predavanja, dogodki in delavnice s številnih področij, od vsega začetka pa z njimi sodeluje tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Z direktorjem, Danijelom Lampergerjem, in z višjo strokovno sodelavko Obrtno-podjetniške zbornice, Edino Zejnić, smo govorili o prednosti tovrstnih sejmov, trendih, ki se pojavljajo na področju podjetništva in same obrti, ter o drugih zanimivostih, ki si jih lahko preberete v nadaljevanju.

Kako enostavno olupiti česen?
Tudi vam lupljenje česna povzroča sive lase? Brez skrbi, obstaja namreč kar nekaj trikov, s katerimi si lahko pomagate, da boste lahko olupili večje količine tega naravnega antibiotika in ga še z večjim veseljem uvrstili v svojo prehrano.

Tako so se lotili obnove stare kmečke hiše
Kar dve stoletji že stoji stara logaška kmečka hiša. Pri projektu obnove s hišo Pr' Petrov sodelujejo tudi študenti kamnoseštva s sežanske višje strokovne šole, ki so se stebrov lotili kar na star način – ročno. In rezultat?

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Agra 2016, strok radoživega druženja, posla in stroke
Agra s 1798 razstavljavci iz 30 držav na 70.800 m2 razstavnih površin namenja posebno pozornost mednarodnemu letu stročnic in 25 obletnici zamejstva. Država partnerica je Madžarska, z državnimi in pokrajinskimi predstavitvami nastopajo Belorusija, Poljska, Srbija z AP Vojvodino ter Hrvaška.

1 2 3 olupite česen
Česen je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Njegova kulinarična vrednost je v začimbni moči, saj v majhnih količinah poudarja druge arome. A lupljenje česna, še zlasti drobnega domačega, zna biti zelo nadležno in dolgotrajno opravilo. In če ga včasih v jed ne dodate samo zato, ker sovražite zamudno lupljenje, lepljive prste in neprijeten vonj na prstih, imamo za vas rešitev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj hitrih in zanimivih načinov lupljenja česna.

Mladi arhitekti vam brezplačno svetujejo
Po izredno uspešni vseslovenski septembrski turneji se mladi arhitekti in krajinski arhitekti vračajo na teren. V sklopu tedna brezplačnih svetovalnic bodo med 23. in 27. novembrom obiskali 30 mest, v katerih bodo obiskovalcem nudili pomoč pri reševanju vseh vrst prostorskih zagat.

Arhitekti vam bodo pomagali pri prostorskih zagatah
Ta teden se skupina mladih arhitektov in krajinskih arhitektov odpravlja na turnejo brezplačnih svetovalnic po Sloveniji. V dveh tednih bodo obiskali 20 krajev, kjer želijo pomagati vsaj stotim ljudem pri njihovi prostorskih zagatah, ob tem pa se bodo zvrstila še praktična predavanja.