trajnostno kmetijstvo

Ste že slišali za prehranski gozd?
Wouter van Eck je nizozemski ekolog, permakulturnik in zagovornik trajnostnega kmetijstva. Leta 2009 se je skupaj s somišljenikom Pietrom Jansnom lotil za tiste čase optimističnega projekta, ki je bil deležen precej kritik in dvomov v uspeh. Danes, 15 let pozneje, pa je prav ta projekt, ki so ga številni zasmehovali, eden najboljših šolskih primerov kmetovanja v skladu z naravo in podnebnimi spremembami.

Ali poznate lufo, buči podobno rastlino?
Lufo najpogosteje najdemo v darilnih paketih, ki ponujajo izdelke za sprostitev in lepotičenje, ampak ali ste kdaj pomislili, od kje lufa izvira? In za kaj vse jo lahko uporabimo? Lufa je namreč buči podobna rastlina, ki pa ima veliko več kot zgolj en namen uporabe.

Ekološki dan Evropske unije bo 23. september
V Bruslju je bila podpisana deklaracija, s katero je bil 23. september razglašen za ekološki dan EU. Tako bodo na ta dan v okviru predstavitvenih dejavnosti potrošnike in najširšo javnost ozaveščali o prednostih ekološko pridelanih oziroma predelanih živil.

Vroči počitniški dnevi nas vabijo tudi v gozdove
Kot obiskovalci pa moramo z gozdom ravnati spoštljivo in skrbno! Preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje so le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno začeli zavedati šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

En ocean. Eno podnebje. Ena prihodnost
Svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo danes, je svetovni dan praznovanja oceanov in vsakoletni poziv za čim večje sodelovanje vseh deležnikov družbe s ciljem ohranitve oceanov.

Pomagajmo opraševalcem
20. maja tako Slovenija kot tudi celoten svet že četrtič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Slovenija z razglasitvijo posebnega dneva, posvečenega čebelam in divjim opraševalcem, na globalni ravni pomembno prispeva k ozaveščanju o pomembnosti čebel in divjih opraševalcev.

2021: mednarodno leto sadja in zelenjave
Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Sečna sezona v gozdu še traja – naj bo delo varno in učinkovito!
Delo v gozdu še vedno velja za eno najzahtevnejših in najnevarnejših, zato je zelo pomembna primerna oprema za delo v gozdu in seveda znanje ter izkušnje. K večji varnosti pri delu v gozdu znatno prispevajo sodobni gozdarski stroji (strojna sečnja, sodobne gozdarske žičnice s procesorsko glavo ipd.). V Sloveniji deluje že kar nekaj izvajalskih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so opremljeni z najsodobnejšimi stroji za varno delo v gozdu.

Izbrani najbolj skrbni lastniki gozda za leto 2020
Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je tudi v letu 2020 izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Prejemnike priznanj za skrbno delo z gozdom, po enega iz vsake od štirinajstih območnih enot ZGS, izpostavljamo zaradi njihovega zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z gozdom, strokovne izvedbe del v gozdu, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za varno delo v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva.

Leto 2021 bo mednarodno leto sadja in zelenjave
Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašajo za mednarodno leto sadja in zelenjave.

Preživimo čas tudi v jesensko obarvanem gozdu
Lepi jesenski dnevi vabijo na obisk gozdov, ki so obarvani v najrazličnejše odtenke jesenskih barv in so prava paša za oči.

Na področju ekološke pridelave hrane ogromne priložnosti
Slovenija ima odlične pogoje za ekološko pridelavo hrane, obenem pa je po takšni hrani veliko povpraševanje kupcev, je na konferenci v Ljubljani dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Velik potencial vidi tudi na področju vinarstva, kjer pa manjkata strategiji razvoja in promocije, je ocenila.

Kmetijsko ministrstvo izpostavlja pomen poklicev s svojega področja
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob začetku novega šolskega leta izpostavilo pomen poklicev s področja, ki ga pokriva. Ob tem si želijo, da bi bilo mladih, ki se odločajo za poklice, povezane s kmetijstvom, podeželjem, proizvodnjo hrane, hortikulturo, naravovarstvom, gozdarstvom in živinorejo, še več.

Veste, kakšen je bonton v gozdu?
Verjetno bi se pomena gozdov zavedli šele, ko jih v našem okolju nenadoma ne bi bilo več. Kot obiskovalci moramo z gozdom ravnati spoštljivo. V njem se namreč prepletata gozdna in kmetijska krajina, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst, izjemnost posameznih dreves, gozd je vir obnovljivih virov energije in surovin ter blagodejno vpliva na celotno okolje.

Danes praznujemo svetovni dan okolja
Generalna skupščina Združenih narodov (UNEP) je leta 1972 5. junij razglasila za Svetovni dan okolja. Njegov namen je ozaveščati ljudi o pomembnosti varstva okolja.

Mednarodni teden gozdov
Včeraj se je začel Teden gozdov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije poudarja nujnost spoštovanja Gozdnega bontona. Ta obiskovalcem gozdov posebej izpostavlja, da smo v gozdu gostje tako gozda kot tudi njegovega lastnika.

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti
Letos pod geslom "Rešitve so v naravi!"

Covid-19 kot povod za večjo prehransko samooskrbo
Novi koronavirus je osvetlil mnoge probleme sodobne družbe in postavil varnost na prvo mesto, med katerimi je ena ključnih prehranska varnost. Zaradi zaprtja meja in omejitev gibanja so se namreč zelo hitro pokazale pomanjkljivosti v prehranski verigi. Številne države po svetu so zato začele na različne načine spodbujati lokalna kmetijstva, saj so se bolj kot kdajkoli prej zavedle pomena prehranske samooskrbe. Pa se tega zavedamo tudi pri nas?

Mednarodni dan gozdov
Generalna skupščina Združenih narodov je 21. marec razglasila za mednarodni dan gozdov, dan promocije gozdov in osveščanja o pomenu ter nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pravi, da se letošnje geslo glasi: Gozdovi in biotska raznovrstnost – predragoceni, da bi jih izgubili.

Dobrodošli v svet zdravega blagostanja!
AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v tem delu Evrope. Digitalizacijo v kmetijstvu in agroživilstvu, novosti, praktične nasvete ter pester program dogajanja ponuja 1850 razstavljavcev iz 32 držav na skupaj 71.800 m2 razstavnih in predstavitvenih površin. Dežela partnerica je avstrijska Štajerska. Kot veleva tradicija, bo druženje na Agri poslovno uspešno, strokovno in koristno, na več kot 150-ih dogodkih pa tudi družabno, veselo, prijateljsko, okusno in zabavno. Za vsakogar, ki prisega na okusno in zdravo hrano, pridelano s spoštovanjem do človeka in okolja.

AGRA, mednarodni kmetijsko-živilski sejem nove generacije
AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na mladih pridelovalcih, na digitalizaciji, prikazano bo tudi delo z roboti in droni. Kot veleva tradicija, bo na Agri družabno, veselo, prijateljsko, okusno, zabavno in koristno. Za vsakogar, ki prisega na okusno in zdravo hrano, pridelano s spoštovanjem do človeka, živali in okolja.

Izjemno priznanje slovenskemu mestu
Tolmin je za dosedanja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja prejel naziv Alpsko mesto leta 2016. S trajnostno politiko pa namerava mesto, ki leži med Sočo in Tolminko ter na stiku Soške doline, Baške grape in Idrijske doline, nadaljevati tudi prihodnje leto.

Vse kar morate vedeti o permakulturi
Permakultura naj bi po mnenju mnogih vse bolj postajala tudi način našega življenja in razmišljanja. Vse, kar morate vedeti o permakulturi, si lahko preberete v nadaljevanju.