uživanje

Zelenjava, ki jo v tem trenutku lahko posejete na balkon
Prihod pomladi v marsikomu vzbudi željo po vrtnarjenju. A nič zato, če nimate svojega vrta. Nekatere vrste zelenjave se odlično obnesejo na balkonu. Pripravili smo seznam tistih, ki jih sadimo v marcu in aprilu.

Časovnica za pravočasno ureditev vsega na vrtu
Pravočasna opravila na vrtu vse leto – od priprave zemlje in setve do vzdrževanja in obiranja pridelkov. Odkrijte nasvete za urejen in uspešen vrt!

Pazljivo, da ne zamenjate teh dveh spomladanskih rastlin
Čemaž je nizkorastoča trajnica z izrazitim in ostrim vonjem po česnu, ki spomladi preplavi gozdna tla. Ljubitelji ga brez težav prepoznajo, toda če ga nabirate prvič, bodite pozorni, da ga ne zamenjate za rastlino, ki utegne biti strupena.

Vse, kar morate vedeti, preden se lotite nabiranja regrata
Marsikdo ob omembi regrata najprej pomisli na nadležne rumene cvetove, ki kazijo podobo čudovitega travnika. Toda kljub vsemu njegove zelene liste spomladi z veseljem nabiramo in iz njih pripravljamo okusno solato. A regrat v resnici raste vse leto, užitni pa niso samo listi, ampak tudi cvetovi in celo korenine.

Zato morate ob postelji vedno imeti limono
Večina nas limone kupuje, kadar smo prehlajeni in potrebujemo večjo dozo C vitamina. Okrepitev imunskega sistema pa ni edini pozitivni učinek, ki ga ima priljubljeni citrus!

Znanstveniki razkrili, katera živila moramo jesti, če želimo rešiti Zemljo
Vsi vemo, da proizvodnja hrane povzroča sproščanje toplogrednih plinov, kar postaja vedno večja težava na globalni ravni. Emisije prihajajo iz najrazličnejših virov, vključno s traktorji in drugimi delovnimi stroji, proizvodnjo gnojil in bakterijami v črevesju krav. Na splošno proizvodnja hrane prispeva četrtino emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek. Se rešitev skriva v pridelavi hrane, ki velja za brezogljično?

Ta del jabolka je v resnici zelo strupen
Jabolka so izjemno zdrav in hranilen prigrizek. Poleg tega lahko iz njih pripravimo številne sladke in slane jedi. A četudi nihče ne dvomi v to, da bi jih morali uživati na dnevni ravni, marsikdo ne ve, da je en del tega sadeža zelo strupen.

Kako reciklirati jedilno olje?
Ponovna uporaba olja za cvrtje lahko dolgoročno ogrozi vaše zdravje. Namesto da ga ponovno uporabite, se naučite, kako ga reciklirati, ter tako poskrbite za svoje zdravje in planet.

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča
Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

To se zgodi, če jajca shranite v zamrzovalniku
Če vam ostajajo jajca, se morda sprašujete, ali jih lahko zamrznete in jim tako podaljšate rok trajanja.

Priljubljena sobna rastlina, ki spada v družino figovcev
Benjamin ali Fikus benjamin, kot je njegovo polno ime, raste kot veliko širokolistno zimzeleno drevo. V naravi ga najdemo na predelih s tropskim in subtropskim podnebjem, pri nas pa velja za izjemno priljubljeno sobno rastlino, ki se pogosto znajde v domovih, pisarnah in drugih notranjih prostorih. Njegovo priljubljenost bi lahko pripisali tudi njegovi dolgoživosti, v ustreznih pogojih se namreč lahko obdrži tudi do 70 let.

Sadje in zelenjavo ste doslej prali narobe
Čeprav je mamljivo jesti sveže izdelke naravnost iz vrečke z živili, tega nikar ne počnite. Sadje in zelenjavo, ki ste ju vzeli s trgovske police, je namreč pred vami prijelo že veliko rok – da ne govorimo o pesticidih, ki jih je uporabil proizvajalec za boljšo obstojnost. Preberite, kako oprati kupljeno sadje in zelenjavo, da bosta zares varna za uživanje.

Zdravilna rastlina, o kateri so nam pripovedovale že babice
Trpotec je rastlina iz družine Plantaginaceae, ki obsega približno 265 vrst zdravilnih zeli. Gre za nižje rastočo rastlino, ki jo pogosto tretiramo kot plevel, a je v resnici zelo zdravilna. Kljub temu, da je v naravi precej pogosta, pa jo nekateri zaradi njene uporabne vrednosti tudi gojijo. Preberite več o tej rastlini.

Napaka, ki jo marsikdo počne pri pomivanju posode
Detergent za pomivanje posode je v kuhinji nepogrešljiv. Toda ne glede na to, ali posodo pomivate ročno ali pa uporabljate pomivalni stroj, obstaja velika verjetnost, da pretiravate s količino detergenta. To je seveda škodljivo tako za vašo denarnico kot za okolje, nenazadnje pa tudi za vaše zdravje, kadar čistilno sredstvo ostaja na vaši posodi.

Poznate konjak, osupljivo rastlino s številnimi učinki?
Voodoo lilija, vražji jezik ali tako imenovana konjak rastlina je prav zares osupljiva. Čeprav je v azijskih državah že dolgo poznana in priljubljena kot del prehrane, pa je zanimanje zanjo pri nas v zadnjem času naraslo zato, ker naj bi uživanje izdelkov iz konjak moke učinkovito pomagalo pri hujšanju. Ampak kaj sploh je konjak ali glukomanan?

Zato nekateri pod tušem lupijo pomaranče
Sodobni splet je poln nenavadnih idej in trikov. Eden takšnih je tuširanje s pomarančo. Da, prav ste slišali. Pravzaprav je ideja ta, da ko odidete pod tuš, s seboj vzamete pomarančo.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi
Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Zakaj cvetača postane vijoličasta?
Vijoličasta cvetača se, razen po barvi, od nam bolj poznane in priljubljene bele različice pravzaprav ne razlikuje. Vendar pa mnoge njena živa barva prestraši in se ji raje izognejo. Ko se glavice cvetače na vašem vrtu po zunanjem robu obarvajo vijoličasto, vam ni treba skrbeti. Četudi ne gre za sorto, ki je že v osnovi take barve, obarvanje ni posledica plesni, škodljivcev ali drugih bolezni, takšna cvetača pa je še vedno povsem varna za uživanje.

Kako varno je za psa uživanje buč?
Kot ljubečemu lastniku psa vam je gotovo zelo pomembno, da je vaš ljubljenček zdrav in zadovoljen. Veste, torej, in ste zelo pozorni med drugim tudi na to, kaj lahko poje in česa ne. V jesenskem času, ko je na voljo veliko buč, se zato morda sprašujete, kako dober prigrizek so te zanj.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek
Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

Zunanje talno gretje - udobje za brezskrbno zimo
Zima je lahko čudovita, toda prinaša tudi svoje izzive – ledene dovozne poti, spolzke terase in vsakodnevno kidanje snega. Zunanje talno gretje, bolj poznano kot grelna mreža, je rešitev, ki lahko povsem spremeni vašo zimsko izkušnjo. Predstavljajte si, da stopite iz hiše in dvorišče ali terasa nista prekrita z ledom ali snegom, ne glede na to, koliko snega pade ponoči.

Jesenski plodovi, za katere niste vedeli, da so užitni
Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico
Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Nasveti za lepši in bolj zdrav vrt jeseni
Vsak letni čas ima svoje čare, a če mene vprašate, je jesen čas, ko vrt zasije v najtoplejših barvah in nam ponudi tisti prav poseben občutek miru, ko narava počasi prehaja v zimski počitek. A kot vrtičkarji vemo, da to še zdaleč ne pomeni počitka za nas! Jesen je ključni čas, ko lahko z nekaj pametnimi potezami poskrbimo, da bo naš vrt spomladi še lepši in bolj zdrav. Pa poglejmo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem.

Kava – čarobni ali pogubni napoj?
Kava je v Evropo prišla iz Azije, natančneje iz arabskega sveta. Kavo naj bi za poživitev pil že Mohamed, kot zdravilo se jo omenja v arabskih medicinskih knjigah že v 10. stoletju. V 15. stoletju je v islamskem svetu kava postala splošno razširjena in priljubljena. Imenovali so jo vino islamskega sveta. V arabskem svetu so kaj kmalu ugotovili, da kava prinaša veliko dobička in so na vse načine preprečevali širjenje kave po svetu. To so počeli zelo prefinjeno. Nobeno zrno ni prečkalo meje, če ni bilo namočeno v vodi ali pa ožgano. Taka zrna namreč ne obrodijo.

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt
V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Kako shranjujemo gobe?
Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?
Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

Obmetavanje s paradižniki - tradicija ali umazan kaos?
Mesto Bunol na vzhodu Španije so zadnjo avgustovsko sredo preplavile množice obiskovalcev, ki so se udeležili tradicionalnega festivala obmetavanja s paradižniki. Po podatkih organizatorjev se je letošnje 77. izvedbe festivala udeležilo okoli 22.000 oseb, ki jim je bilo na voljo za obmetavanje več kot 120 ton prezrele povrtnine.