volovsko srce

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Imate radi paradižnik? Potem morate vedeti ...
Ste vedeli, da sodi paradižnik med deset najbolj priljubljenih zdravih živil? Da so ga Italijani poimenovali ’pomodoro’, kar izvira iz besedne zveze pomi d’oro in v prevodu pomeni zlato jabolko? In da so ga v preteklosti nekateri Evropejci označevali celo za afrodizijak? Kakorkoli, čeprav je splošno priljubljen postal šele ob koncu 19. stoletja, paradižnik dandanes priporočajo nutricionisti širom sveta, prisoten je v vseh kuhinjah sveta in ga zato uvrščamo med najbolj razširjene vrtnine.

Na kaj je treba paziti pri vzgoji paradižnikov?
Ni pomembno, kako velik je vaš košček zemlje, na njem ne sme manjkati nekaj sadik paradižnika. Ob pravilni oskrbi vas bodo vse poletje sadike razveseljevale z okusnimi, sočnimi plodovi.

To pa je orjak!
Paradižnik, sorte volovsko srce, sodi med najbolj priljubljene in okusne sorte pri nas, pa tudi med največje. To med drugim dokazujejo številni orjaški paradižniki, katerih fotografije nam pridno pošiljate tudi bralci. Tokrat si lahko ogledate pridelek bralca Vincenca.

Kako vzgojiti zdrave paradižnike?
Ni pomembno, kako velik je vaš košček zemlje, na njem ne sme manjkati nekaj sadik paradižnika. Ob pravilni oskrbi vas bodo vse poletje sadike razveseljevale z okusnimi, sočnimi plodovi.