začimba

Kako estetsko urediti police v kuhinji?
Kuhinjske police morajo biti urejene uporabno, a hkrati estetsko, kajti vse je postavljeno na ogled. Tega ni enostavno doseči, a ko uspe, je rezultat lahko tak, da boste v kuhinji želeli preživeti veliko več časa. Police temu pogosto zapostavljenemu, posledično celo dolgočasnemu prostoru podelijo več karakterja.

To se zgodi, če v svoji denarnici hranite lovorjev list
Lovor že tisočletja velja za sveto rastlino. Tega morda niste vedeli, a lovorov list naj bi bil močan talisman, ki v vaše življenje lahko prinese dobro energijo. Preberite, za katero področje je še posebej pomemben in predvsem, kam ga morate pospraviti, da bo vam bo dobro služil.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena
Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Skuhajte si praznično dišavo za vaš dom
Le kaj je prijetnejšega kot v zimskem času vstopiti v dom, ki diši po smrekovih iglicah, pomarančah, cimetu in drugih prazničnih začimbah. Eden izmed načinov je seveda tudi peka piškotov ali prižiganje dišeče svečke, toda če želite, da se vonj obdrži dlje časa, si lahko kar na štedilniku pripravite domačo dišavo.

Kje bi morali živeti glede na vaše astrološko znamenje?
Verjamete, da je vse v vašem življenju zapisano v zvezdah? Svoje astrološko znamenje lahko uporabite kot vodilo v ljubezni, delu in življenju – zakaj ga torej ne bi uporabili pri izbiri vrste domovanja, v katerem naj bi živeli?

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Sestavina iz kuhinje, ki lahko reši vašo orhidejo
Občutljive orhideje so v neugodnih razmerah pogosto na udaru za razvoj glivičnih bolezni. K temu dodatno pripomore predvsem pretiran mraz ali vlaga. Ta sestavina, ki jo gotovo imate v kuhinji, lahko reši vašo cvetočo rastlino.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Zeliščni čaj za tiste dni, ko potrebujemo pomiritev
Materina dušica ali poljski timijan je aromatično zelišče kot nalašč za tiste dni, ko potrebujemo nekaj pomirjujočega. Naberite ga sedaj in v njem uživajte celo zimo.

Proti plesni na rastlinah se lahko borite s cimetom
Ste vedeli, da je omamno dišeča začimba, ki nas spomni na december, vsestransko uporabna tudi na vrtu? Njena prednost je zagotovo dostopnost, saj jo lahko kupimo prav v vsaki živilski trgovini, poleg tega pa je povsem naravna in z njeno uporabo nikakor ne škodimo rastlinam na vrtu. Preverite, katerih nadlog vas cimet lahko reši in katera opravila si lahko z njim olajšate.

To je najboljši način za shranjevanje česna
Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

Trik, da iz sesalnika ne bo več smrdelo
Sesalniki so nadvse priročni za pobiranje las, dlake hišnih ljubljenčkov, prahu in druge umazanije, a se lahko zato sčasoma iz njih začnejo širiti neprijetne vonjave. Smradu se najlažje znebite tako, da izpraznite zbiralno vrečko ali posodo, vendar to ni vedno dovolj. V nadaljevanju razkrivamo trik, kako bo vaš dom prav po vsakem sesanju prijetno odišavljen.

Zelišče, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu
Meta je zelo trpežna trajnica, ki jo je enostavno prepoznati ne samo zaradi njenega svežega, rahlo ostrega vonja, temveč tudi po specifični obliki listov in stebel. Vsi predstavniki rodu 'mint' imajo namreč nekoliko zaobljena stebla in zelo značilno razporeditev listov. Dolga stebla, ki rastejo v višino in se hitro razraščajo, rastlini omogočajo precej agresivno širjenje. Poleti meta razvije majhne bele ali vijolične cvetove, ki privabljajo čebele, metulje in številne druge opraševalce.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo
Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem
Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina
Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Poznate razliko med žafranom in žafraniko?
Žafraniko in žafran med sabo pogosto mešamo, saj gre za začimbi, ki se pravzaprav uporabljata na podoben način. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da gre za dve različni rastlini, med katerima obstaja nekaj ključnih razlik. Poglejmo, kje in kako raste žafran ter kako žafranika in po čem ju ločimo.

Antioksidant, ki mu ni para
Kurkuma (znanstveno ime Curcuma longa) je rastlina, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Se zavedate vseh njenih pozitivnih učinkov?

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!
Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?
Limonske trave še pred nekaj desetletji ni poznal skoraj nihče, danes pa se vedno več ljudi zaveda njenih dobrobitnih lastnosti. Njena priljubljenost je narasla predvsem zaradi tajske kuhinje, kot tropska sadika pa je izredno učinkovita tudi za lajšanje marsikatere zdravstvene tegobe.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji
Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?
Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Teh 7 rastlin bo mravlje zanesljivo pregnalo iz vaše kuhinje
Ko gre za škodljivce, so mravlje eden pogostih nezaželenih gostov. Te majhne, a vzdržljive žuželke se kaj hitro naselijo v našem domu in v nekaj dneh zelo razmnožijo. Čeprav nimajo neposrednega škodljivega učinka, jih v svojem domu seveda ne želimo. Če jih opazite, zato ne čakajte, ampak ukrepajte takoj. Da pa mravlje zavetja sploh ne bi iskale v vašem domu, lahko dosežete s sajenjem nekaterih rastlin.

Nasveti in triki za gojenje bazilike
Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

Kakšna notranja oprema je moderna?
Kaj to sploh pomeni? Kakšna notranja oprema velja za moderno? Razumljivo je, da se je ta koncept skozi desetletja oz. stoletja spreminjal, a dandanes označuje stil notranje opreme, ki se je pojavil nekje v začetku prejšnjega stoletja.

Cimet: kako ga uporabiti in za kaj je koristen?
Vonj po cimetu je tisti, ki ga v decembru ne sme manjkati. Kako vse ga lahko uporabite in za kaj vse je koristen?