Dominvrt.si

začimbe

Visoke grede? Previdno!

Sanje o visokih gredah se hitro razblinijo, ko pri sosedu vidimo že po nekaj letih razpadajoč in trohneč les smreke. Investicijo v visoke grede je gotovo potrebno narediti premišljeno in racionalno. Vsi si želimo čim daljše trajnosti in vzdržljivosti visokih gred, zato si poglejmo nekaj ključnih dejavnikov kaj je potrebno paziti pri nakupu visoke grede.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu

Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena

Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen

V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Mehiška kuhinja je več kot samo čili

Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Pametni načini uporabe plastičnih posodic

Gotovo imate tudi v svojih kuhinjskih predalih kup neuporabljenih plastičnih posod, ki bi se jih najraje znebili. Ne samo, da zasedajo prostor, po vrhu vsega jih je večina najverjeteje še brez pokrova, kar pomeni, da so za shranjevanje hrane precej neuporabni. Predstavljamo vam nekaj presenetljivih načinov za ponovno uporabo s katerimi bo vaš dom veliko bolj urejen.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic

Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino

Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Zanimiv način shranjevanja svežih zelišč

Če ste na svojem vrtu letos pridelali veliko zelišč, potem je čas, da jih nekaj shranite tudi za zimske dni. Del vašega pridelka ste morda posušili, a če vam še vedno ostajajo, lahko iz njih pripravite zeliščno sol.

Trik za shranjevanje peteršilja

Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Zato bi morali v septembru pred vrata položiti palčke cimeta

Cimet je priljubljena sestavina za peko, ki daje občutek topline in domačnosti. Še posebej je priljubljen v hladnejših zimskih mesecih, a staro verovanje pravi, da vam lahko pride prav že v septembru – in to na precej nenavaden način.

To je najboljši način za shranjevanje česna

Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

Preverite, kdaj je najprimernejši čas za pobiranje in sušenje bazilike

Če imate radi okus bazilike in ste jo v poletnih mesecih pridelali dovolj, si s sušenjem njenih listov lahko zagotovite, da vam bo v kuhinji na voljo skozi vse leto. Pri tem upoštevajte najboljši čas za pobiranje, ne spreglejte pa tudi nasvetov, kako jo shraniti, da bo ohranila čim več vonja in okusa.

Kako pripraviti ozimnico?

Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

7 najpogostejših napak pri prenovi kuhinje

Ko začnemo s prenovo kuhinje, smo polni pričakovanj, idej in navdušenja. Vendar je lahko brez skrbnega načrtovanja to projekt, ki v kasnejših obdobjih povzroči nemalo preglavic. A kako se izogniti raznoraznim pastem? To je vprašanje, ki si ga lastniki postavijo, ko se lotijo prenove kuhinje. Ustvariti je treba funkcionalen, učinkovit in estetsko privlačen prostor, ki ustreza potrebam sodobnega gospodinjstva. Ta cilj pa je lahko dosežen le, če ne pride do pogostih napak, o katerih bomo govorili v članku.

Praktične rešitve za majhne kuhinje

Ko gre za kuhinjo, več in večje ni vedno boljše. Najbolj izkušeni notranji oblikovalci vedo, da je mogoče prijetno in več kot funkcionalno kuhinjo ustvariti tudi v manjšem prostoru in da ta ne potrebuje najnovejših naprav in celega kupa nepotrebnih dodatkov. Dejstvo je, da je zaradi omejenega prostora, manjša kuhinja pogosto nekoliko bolj zahtevna za načrtovanje. Mi imamo nekaj praktičnih rešitev, s katerimi prihranite nekaj prostora, a pridobite na uporabnosti.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem

Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina

Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

Imajo začimbe rok uporabe?

Začimbe so po svetu in pri nas izjemno cenjene in oboževane. So tisti del, ki dajo hrani poseben okus in vonj, meso, ribe in ostala hrana pa brez njih preprosto niso več isti. Pa imajo tudi začimbe rok uporabe?

To so najbolj tipične azijske začimbe

Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

To je najbolj umazano mesto v kuhinji

Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

Idealno živilo v zimskih dneh

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Poznate razliko med žafranom in žafraniko?

Žafraniko in žafran med sabo pogosto mešamo, saj gre za začimbi, ki se pravzaprav uporabljata na podoben način. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da gre za dve različni rastlini, med katerima obstaja nekaj ključnih razlik. Poglejmo, kje in kako raste žafran ter kako žafranika in po čem ju ločimo.

Antioksidant, ki mu ni para

Kurkuma (znanstveno ime Curcuma longa) je rastlina, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Se zavedate vseh njenih pozitivnih učinkov?

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let

Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

5 osnovnih načel pri opremljanju kuhinje

Če izvzamemo spalnico, je kuhinja zagotovo najpogosteje uporabljen prostor našega doma. Ne le, da v njej pripravljamo hrano, ampak je tudi mesto, kjer se družimo. Majhna, velika, ozka, odprta ali zaprta – prav vsaka kuhinja je lahko srce doma. Če le poznamo nekaj osnovnih pravil pri načrtovanju.

Zdravilne rastline: Naravi moramo vrniti, kar smo ji vzeli

Znova smo v obdobju, ko nas lahko hitro ujame sezonski prehlad ali gripa. Zato je pomembno, da skrbimo za dober imunski sistem, če pa nas bolezen ujame, si lahko pomagamo tudi s pripravki, ki rastejo na našem vrtu ali v bližini.

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic

Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Triki in nasveti za manj zavržene hrane

Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836