Dominvrt.si

zamrzovanje

Tako preverite, ali so semena še vedno uporabna

Gotovo se vam je kdaj zgodilo, da ste posejali semena, ki pa kljub temu, da ste jim zagotovili kar najboljše pogoje, preprosto niso vzklila. Na srečo obstaja preprost način, s katerim se lahko tej napaki izognete in kalivost semen preverite, še preden se lotite dela na vrtu.

Tako morate shraniti čebulo, da bo ohranila svojo svežino

Čebula je sestavina, ki jo moramo v kuhinji imeti vedno na zalogi. Čeprav je ena najbolj obstojnih vrst zelenjave in jo lahko hranimo še mesece potem, ko jo poberemo z vrta, način shranjevanja močno vpliva na njeno življenjsko dobo in svežino. Poglejmo, kakšen je najbolj idealen način, da bo čebula ohranila svežino čim dlje časa.

To se zgodi, če jajca shranite v zamrzovalniku

Če vam ostajajo jajca, se morda sprašujete, ali jih lahko zamrznete in jim tako podaljšate rok trajanja.

Preprost trik, da banane ne bodo postale rjave

Banane so priljubljeno sadje, polno kalija in drugih koristnih snovi. Toda ko se enkrat obarvajo rjavo, se marsikomu zdi, da niso več užitne. Čeprav to povsem ne drži, pa imamo za vas preprost trik, kako preprečiti, da bi prehitro dozorele.

Samojed: pes z ljubečim značajem in plemenitim videzom

Samojedi izvirajo iz Sibirije, kjer so nekoč veljali za delovne pse, a danes so veliko več kot to. Zaradi svojega prijetnega značaja so priljubljeni hišni ljubljenčki tako za posameznike kot pare, pa tudi družine z otroki. Njihov videz pa po drugi strani izraža, da gre za plemenite, čiste in urejene pse. Poglejmo, kaj še odlikuje samojeda in kakšne so njegove potrebe in zahteve.

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja

Korenje je zahvaljujoč svoji vsestranskosti, sladkemu okusu in razmeroma dobri obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega, ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Kako pripraviti ozimnico?

Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Pet metod za učinkovito odstranjevanje smole

Marsikdo na morju išče čim bolj naravno senco, še posebej, ker je izpostavljanje sončnim žarkom lahko tudi škodljivo. Ni lepšega kot poležavanje v senci dišečih borovcev, a žal se vam lahko kaj hitro pripeti, da boste pri tem imeli tudi nekaj smole. Npr. na svojih najljubših kopalkah, brisači ali ležalnih podlogah.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte

V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!

Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Ni vsa plesniva hrana za v smeti

Plesen, ki se prenaša s hrano, povzroči vrsto težav, od prebavnih motenj do – v najbolj skrajnih situacijah – poškodb ledvic ali na dolgi rok celo raka in drugih obolenj. Ampak ali to pomeni, da moramo vsako živilo, ki začne plesneti, v celoti zavreči?

So se v vašo shrambo naselili žitni žužki?

Kljub vsem prizadevanjem, da bi bila naša kuhinja ves čas bleščeče čista in urejena, včasih to še vedno ni dovolj, da bi preprečili vdor nezaželenim obiskovalcem. Eni izmed bolj nadležnih so žitni žužki (Sitophilus granarius), ki na srečo niso škodljivi, a boste zaradi njih morali zavreči precejšnje količine hrane.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Poznate pravila gobarjenja?

September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Zimska oblačila pred poletjem za nekaj časa shranite v zamrzovalniku

Tega trika za nego perila ne boste našli na nobeni etiketi za vzdrževanje oblačil. A čeprav gre za nekoliko nenavaden pristop, se v nekaterih primerih izkaže za učinkovitega. Ne le zato, ker boste z njim prihranili vodo in elektriko, ki sta sicer potrebna za delovanje pralnega stroja, ta pristop je zanimiv in uporaben tudi z okoljskega vidika.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?

Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

Kako pripraviti breskve za ozimnico?

Sočne in sladke domače breskve so popolna osvežitev sredi poletja, ampak kaj, če si tega okusa zaželimo tudi v hladnejših dneh? Breskve seveda tudi zunaj sezone lahko kupimo v trgovini, vendar te še zdaleč niso tako okusne. Pripravite si ozimnico, ko je svežih breskev še na pretek, in uživajte v sladkem okusu skozi vse leto.

V ozimnici se znajdejo sušene, zamrznjene ali v obliki marmelad

Visoka stara sliva je že od nekdaj prisotna v slovenskih sadovnjakih, njeni majhni modri sadeži pa so se zelo pogosto znašli v domačih cmokih in slastnih marmeladah. In prav je tako, saj gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki jih poznamo.

Kako najbolje organizirati shrambo?

Ker v shrambo skozi vse leto pridno odlagamo dobrote za naše gospodinjstvo, nato pa jih še bolj pridno od tam tudi odnašamo, je prostor vsake toliko potrebno očistiti in police na novo organizirati. Pomagajte si z našimi namigi.

Ali lahko zamrznemo mleko?

Se tudi vi sprašujete, če je pametno oz. če sploh lahko zamrznemo mleko? Ko je govora o kravjem mleku, ne rastlinskih napitkih, ki danes služijo kot nadomestek mleka, je odgovor pritrdilen.

Kdaj ste nazadnje očistili svoj zamrzovalnik?

Medtem ko hladilnik uporabljamo vsak dan in ga tudi sproti čistimo ter odstranjujemo izdelke, ki jim poteče rok, pa na zamrzovalnik pogosto pozabimo. Veste, kako pravilo zamrzniti in odmrzniti živila ter kako pogosto je treba čistiti zamrzovalnik?

Nasveti za pravilno shranjevanje zelenjave

Ste vedeli, da paradižnika ni priporočljivo hraniti v hladilniku, da bo čebula ostala dlje časa sveža, če jo boste shranili v odprti posodi, in da paprike, preden jih pospravite v hladilnik, shranite v plastični vrečki? Pripravili smo vam nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju kakovosti nekaterih živil.

Najlažji način spopadanja z vodnim kamnom

Vodni kamen je vsem poznana nadloga, ki ne le kazi videz kopalnice in kuhinje, ampak lahko za povrh povzroči manjši pritisk vode oziroma hitrejše kvarjenje pralnega in pomivalnega stroja. Kakšen je najlažji način, da se ga znebite?

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!

Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

Brez kompromisov pri dizajnu in skrbi za živila

V prazničnih dneh bo hladilnik gotovo ena tistih naprav v vašem domu, ki bodo v središču pozornosti. Naj zažari tako kot izbrani kos pohištva in poskrbi za svežino vaših živil, kot še noben doslej.

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?

Zagotovo je zamrzovanje eden bolj priljubljenih načinov shranjevanja gob. Zakaj? Odmrznjene lahko uporabimo praktično za kar koli, gobe ohranijo obliko, okus, aromo. Pa jih je pred zamrzovanjem sploh treba blanširati?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 854