zelišča

Dom bo družini omogočil življenje brez omejitev
V prvi oddaji Delovne akcije smo spoznali Marjeto Planinšek in Mitja Senožetnika, ki skupaj z dvema sinovoma živita v Petrovčah. Njihov dom je nujno potreboval prenovo, saj ni bil prilagojen Mitju, ki je odvisen od invalidskega vozička.

Škodljivci na vrtu ne počivajo niti pozimi
Pozimi so na vrtovih in njivah prisotni različni organizmi, ki takoj, še posebej pa pozneje, če se prerazmnožijo, povzročajo škodo na gojenih rastlinah. Če jih razvrstimo od manjšega k večjemu, so to povzročitelji glivičnih bolezni, različne vrste polžev, glodavcev ter divjih toplokrvnih živali.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu
Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena
Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

Trend okraševanja hladilnikov – neumnost ali vrhunska domislica?
Na spletu najdemo vse polno nasvetov, kako čim bolje organizirati hladilnik, da bo v njem več prostora, da bodo živila zdržala čim dlje in nenazadnje tudi, da bo ta pospravljen in urejen. Sedaj pa se je pojavil nov trend, ki nam narekuje, da bi moral biti hladilnik ne le pospravljen in očiščen, ampak tudi okrašen – in to od znotraj.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko ostale zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanjo ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da jo lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Zdravilna cvetlica, ki pomaga pri vrsti zimskih bolezni
Kamilica je edinstveno evropsko zelišče, ki jo odlikuje lep in zdravilen cvet. Uporablja se kot sestavina zeliščnih zdravil, pijač in izdelkov za nego kože. Poznamo dve vrsti navadne kamilice - nemško in rimsko. Obe vrsti pa se ponašata z dišečimi cvetovi, podobnimi marjetici, z belimi cvetnimi listi, ki obkrožajo rumeno sredino.

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom
Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Sobne rastline, ki odlično uspevajo v vsaki kuhinji
Sobne rastline predstavljajo hiter in enostaven način za popestritev prostora, ko gre za kuhinjo, pa ima zelenje lahko tudi praktično vrednost. Če izberete pravo rastlino, lahko ta pomaga prečistiti zrak, doda nekaj barvitosti in je celo uporaben dodatek k vašim jedem.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Katera dela vas novembra čakajo na vrtu?
Čeprav se počasi približuje zima, delo na vrtu še zdaleč ni končano. Pravzaprav je sedaj idealen čas, da pripravimo zemljo na nasledno rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa je potrebno tudi zelišča in vrtnine, ki še kar vztrajajo na našem vrtičku.

Oksimel – čudežna naravna mešanica v boju proti zimskemu prehladu
Jesen se počasi izteka, s hladnejšimi dnevi pa prihajajo na plano tudi bacili, virusi in druge bolezenske nadloge. Na poti do dobrega imunskega sistema je zato oksimel nepogrešljiv zeliščni pripravek. Ta vam bo služil celo zimo, pripravite pa si ga lahko kar sami doma.

Če naberete preveč kostanja, vas lahko doleti kazen
Jeseni, ko je gozd poln najrazličnejših dobrot, vreme pa prijetno toplo, je to idealen kraj za aktiven oddih. Četudi ste se pod krošnjami dreves nameravali le sprehoditi, vas bo morda zamikalo, da bi nabrali nekaj kostanja. Le privoščite si ga, a pazite, da ga ne naberete preveč, saj vas v tem primeru lahko doleti kazen.

Tako zelo zdravilno je divje korenje
Divje korenje je rastlina, ki je kljub svoji zdravilni vrednosti še vedno precej nepoznana. Za razliko od navadnega korenja, ki ga najdemo na vrtu, rastlina z latinskim imenom 'Daucus carota' raste na travnikih in neobdelanih področjih. Preberite več o tej izjemno cenjeni kobulnici.

Zanimiv način shranjevanja svežih zelišč
Če ste na svojem vrtu letos pridelali veliko zelišč, potem je čas, da jih nekaj shranite tudi za zimske dni. Del vašega pridelka ste morda posušili, a če vam še vedno ostajajo, lahko iz njih pripravite zeliščno sol.

Znana igralka v prostem času daleč od blišča in glamurja
Jennifer Garner se na družbenih omrežjih rada pohvali z bujnim vrtom, ki ga kljub razgibanemu tempu življenja skrbno neguje. Kakšne vrtnarske nasvete je delila s svojimi oboževalci?

Bosanski podjetnik svoje sanje spremenil v atrakcijo
Osrednja Bosna se lahko pohvali z novo pridobitvijo, ki je še pred odprtjem pritegnila kar nekaj mednarodne pozornosti.

Zeliščni čaj za tiste dni, ko potrebujemo pomiritev
Materina dušica ali poljski timijan je aromatično zelišče kot nalašč za tiste dni, ko potrebujemo nekaj pomirjujočega. Naberite ga sedaj in v njem uživajte celo zimo.

Trik za shranjevanje peteršilja
Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?
S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

Preverite, kdaj je najprimernejši čas za pobiranje in sušenje bazilike
Če imate radi okus bazilike in ste jo v poletnih mesecih pridelali dovolj, si s sušenjem njenih listov lahko zagotovite, da vam bo v kuhinji na voljo skozi vse leto. Pri tem upoštevajte najboljši čas za pobiranje, ne spreglejte pa tudi nasvetov, kako jo shraniti, da bo ohranila čim več vonja in okusa.

Teh rastlin ne sadite poleg hortenzij
Hortenzije so ene izmed najlepših cvetočih grmovnic. Znane po svojih spektakularnih cvetovih v različnih barvah se odlično obnesejo na vrtu pozno poleti ali zgodaj jeseni. Vendar se izkaže, da se nekatere druge rastline z njimi zelo slabo ujamejo.

Kako zaščititi vrt pred neurjem?
Močan veter, ki ruva korenine, toča, ki uničuje liste in plodove ter nenazadnje dež, zaradi katerega so rastline bolj dovzetne za razvoj plesni in gliv, so vremenski pojavi, ki so v zadnjem času še posebej pogosti. Vreme nam jo lahko precej zagode – in čeprav nanj nimamo vpliva, lahko marsikaj storimo, da vrt kolikor je le mogoče zavarujemo in razdejanje čim bolj omilimo.

8 pogostih napak urbanih vrtičkarjev
Sajenje v lonce in korita je odličen način, da uživate v svojih rastlinah od blizu in poživite svoj balkon, teraso ali verando. Za razliko od vrta tu veljajo nekoliko drugačna pravila, ki se jih velja držati, ne glede na to, ali nameravate posaditi cvetlice, zelišča ali zelenjavo. Oglejmo si deset pogostih napak, ki jih delajo ljudje pri gojenju rastlin v posodah, da se jim boste zagotovo izognili.

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico
Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte
V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Hitro rastoča zelenjava, ki jo posadimo poleti
Poletje je v polnem razmahu. Na vrtu smo že pobrali grah in redkvice, pobiramo prvi krompir, nekatera solata nam že divja, tudi motovilec smo že zdavnaj pojedli. Tu je nekaj hitrih rastlin, ki ne potrebujejo veliko časa, da dozorijo.

Kako odgnati muhe?
Popolnoma se jih nikoli ne bomo znebili. Tudi muhe so del življenja. Toda marsikaj lahko naredimo, da bi jih bilo v našem domovanju vsaj manj.

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja
Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.