zeliščni vrt

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Zdravilna rastlina, za katero so nekoč verjeli, da daje sposobnost letenja
Rakitovec je vrbi podoben grm, ki nima le okrasne funkcije, ampak tvori tudi okusne plodove, ki so poleg vsega še izjemno zdravilni. Iz njih si lahko pripravimo sok ali sirup, ki še posebno pride prav v jesenskih in zimskih mesecih.

Pametni načini uporabe plastičnih posodic
Gotovo imate tudi v svojih kuhinjskih predalih kup neuporabljenih plastičnih posod, ki bi se jih najraje znebili. Ne samo, da zasedajo prostor, po vrhu vsega jih je večina najverjeteje še brez pokrova, kar pomeni, da so za shranjevanje hrane precej neuporabni. Predstavljamo vam nekaj presenetljivih načinov za ponovno uporabo s katerimi bo vaš dom veliko bolj urejen.

Katera dela vas novembra čakajo na vrtu?
Čeprav se počasi približuje zima, delo na vrtu še zdaleč ni končano. Pravzaprav je sedaj idealen čas, da pripravimo zemljo na nasledno rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa je potrebno tudi zelišča in vrtnine, ki še kar vztrajajo na našem vrtičku.

Zeliščni čaj za tiste dni, ko potrebujemo pomiritev
Materina dušica ali poljski timijan je aromatično zelišče kot nalašč za tiste dni, ko potrebujemo nekaj pomirjujočega. Naberite ga sedaj in v njem uživajte celo zimo.

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?
S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

5 načinov, kako vrt zavarovati pred vročino in sušo
Prilagajanje vrta na ekstremno vročino, ki jo v zadnjih letih doživljamo, zahteva nekaj sprememb v načinu vrtnarjenja. Za vas imamo nekaj nasvetov, kako lahko prilagodimo svoj zelenjavni in zeliščni vrt, da bo bolje preživel visoke temperature in sušo.

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu
Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

Kako odgnati muhe?
Popolnoma se jih nikoli ne bomo znebili. Tudi muhe so del življenja. Toda marsikaj lahko naredimo, da bi jih bilo v našem domovanju vsaj manj.

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!
Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem
Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Vrtičkarska opravila, ki se jih lotimo v aprilu
Mnogi so, glede na pretekle sončne dni, že v marcu pričeli z vrtnimi opravili. Še vseeno pa velja, da se prava dela na vrtu začnejo v aprilu, ko je zemlja že dobro osušena in se ozračje že nekoliko otopli.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let
Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

Kaj lahko za svoj vrt postorimo pozimi?
S svojimi kratkimi dnevi in nizkimi temperaturami zima ljubiteljem vrtnarjenja ne ponuja prav veliko. A kako lahko navdušeni vrtnar ne izgubi stika z zemljo, tudi ko je ta zmrznjena in tako povsem neprimerna za delo?

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Kako pravilno sušiti zelišča?
Okusen in zdravilen čaj, dišeča kopel ali okusno kosilo z zelišči in dišavnicami se začnejo s pravočasnim nabiranjem in sušenjem. Popke smo nabrali že spomladi, cvetove in listje nabiramo poleti, jeseni pa bomo nabrali največ zdravilnih korenin. In kako se vsega tega pravilno lotimo?

Zeliščni vrt in Magical Butter Machine
Zeliščni vrtovi predstavljajo posebno strast mnogih domačih vrtnarjev. Aromatična zelišča in začimbe povezujemo z zdravjem, vitalnostjo in seveda okusnimi jedmi. Pogosto se zgodi, da vzgojimo preveč zelišč, da bi jih lahko uporabili zgolj za čaje, ali pa si preprosto želimo novih domačih pripravkov, ki so nastali iz neoporečnih sestavin, ki nam jih daje vrt. Pri takšnih izzivih vam bo v pomoč najsodobnejša naprava, botanični ekstraktor Magical Butter Machine.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji
Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Teh rastlin ne sadite v bližino sivke
Sivko s svojimi aromatičnimi listi in sladko dišečimi cvetovi pogosto štejemo med zelišča ali začimbe, a je v resnici zelnata trajnica. Če iščete ideje in nasvete, kaj posaditi zraven nje, in še bolj pomembno, česa ne, ste na pravem mestu.

Ste vedeli, da lahko nekatera zelišča gojite tudi v vodi?
Da bi lahko v aromi in vonju svežih zelišč uživali celo leto, ne potrebujete velikega vrta – nekatere je mogoče gojiti kar v steklenem lončku, v katerega nalijete nekaj vode. Poglejmo torej, kako si lahko kar na okenski polici v kuhinji ustvarite svoj zeleni zeliščni kotiček.

Neopremljena hiša sredi gozda je postala topli dom srečne družinice
Po tednu dni je v priljubljeni oddaji Delovna akcija končno napočil čas, da se družina Bahč vseli v svojo sanjsko hišo. Presenečenja pa se bodo tokrat začela že pred hišo, saj je Ana Praznik poskrbela za zeliščni vrt in gugalnico za malega Karla, mojstri pa so uredili tudi okolico.

Nasveti in triki za gojenje bazilike
Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas
Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

Starodavna rastlina, ki lajša številne zdravstvene tegobe
Melisa je starodavna rastlina, ki izvira iz južne Evrope. Je tesna sorodnica mete in ima podobne nagubane liste ovalne oblike. Ponaša se svežim citrusnim vonjem, zaradi česar jo pogosto uporabljamo v kulinariki kot dodatek solatam, juham in sladicam. Že vrsto let je znana kot zdravilna rastlina tako za preventivo kot kurativo, njeno uporabo pa lahko zasledimo v različnih čajih, tonikih in drugih napitkih vse od stare Grčije in Rima pa do danes.

Slovenca ustvarila edinstven jabolčni sok
Jesenski dnevi so se z vračanjem ure nazaj še skrajšali, nizke temperature in krajši dnevi pa nas opominjajo, da moramo zaužiti več vitaminov in tako dodatno krepiti svoj imunski sistem. Jabolko na dan odžene zdravnika stran, je že zimzeleni rek, ki nikakor ni iz trte zvit. Jabolka so namreč prava zakladnica zdravja in energije, ki vam bo to jesen še kako prišla prav.

Kako uporabiti sveto baziliko?
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren sta se tokrat odpravila na Kras, ki se po grozovitih požarih že počasi postavlja na noge. Obiskala bosta Ferrarijev vrt v Štanjelu, se udeležila trgatve, mojster kamnoseka ju bo poučil o pomenu kamna in raznolikih izdelkih iz tega preprostega, a izredno zanimivega materiala, zeliščarica Magda Rogelja pa bo Tanji izdala skrivnost, kako okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na prihajajočo zimo.

Vse o uporabi ognjiča
Tanja Postružnik Koren je v tokratni epizodi priljubljene oddaje Zelena dežela obiskala družino Kalan, ki že več kot 40 let gospodari na največji ekološki zeliščni kmetiji pri nas. Poklepetala je z Milanom in Jasno, ki sta razkrila inovativne nasvete o raznoliki uporabi ognjiča. Preberete si jih lahko v nadaljevanju.

15 kraškopoljskih prašičev na posebni misiji
Slovenski državni gozdovi imajo prav posebne pomočnike. Za pomoč pri pripravi tal za naravno pogozdovanje so namreč prvič "najeli" kraškopoljske prašiče. Gre za pilotni projekt, in če bo uspešen, bi lahko postal primer dobre prakse.

Svetlobni koren ima prav posebne zdravilne učinke
Posebnost te rastline ni samo njena bogata škrobna sestava, ki pride prav v kuhinji, ampak tudi njene zdravilne učinkovine. Kitajska tradicionalna medicina, ki jo uporablja že več tisoč let, tako navaja številne učinke – tako za zdravje kot za lepoto.