Dominvrt.si

zelja

Zimska zelenjadnica, ki jo morate imeti na svojem vrtu

Listnati ohrovt je priljubljena zimska zelenjava, uporabna na mnogo načinov – v solatah, zelenjavnih napitkih, juhah in še marsikje. Je sorodnica zelja, zato po okusu rahlo spominja nanj, vendar njegovi ohlapni, pokončni listi z valovitimi robovi za razliko od zelja ne tvorijo glave. Poglejmo, kakšne pogoje potrebuje za rast.

Ta sestavina bo z vašega zelja pregnala gosenice

Lesni pepel ni le odpadni produkt v kaminu ali peči – ampak je dragocen vir hranil za vaš vrt. Jeseni in pozimi ga lahko uporabite celo za vzgojo zdravega zelja. Pravzaprav lahko pepel z vrta prežene najpogostejšega škodljivca te vrtnine.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Imate bele mušice na rastlinah? To morate vedeti

Ali ste na svojih rastlinah opazili drobnim belim mušicam podobne žuželke? Morda imate opravka z belimi mušicami ali tako imenovanimi rastlinjakovimi ščitkarji. Ge za precej pogostega in trdovratnega škodljivca vrtnin pa tudi okrasnega cvetja. Tu so nasveti o tem, kako ga prepoznati, nadzorovati in predvsem, kako se jih znebiti!

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!

Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Britanski kraljevi vrtnar svetuje, kako se znebiti polžev

Prav vsak vrtnar, naj bo ljubiteljski ali profesionalni, ima v rokavu skrit kakšen koristen nasvet, ki mu pomaga do lepšega vrta. Jack Stooks, ki ima kar 20-letne izkušnje z vzdrževanjem vrtov britanske kraljeve družine, ima teh na pretek, nekaj pa jih je zdaj delil z javnostjo.

Vrtičkarska opravila, ki se jih lotimo v aprilu

Mnogi so, glede na pretekle sončne dni, že v marcu pričeli z vrtnimi opravili. Še vseeno pa velja, da se prava dela na vrtu začnejo v aprilu, ko je zemlja že dobro osušena in se ozračje že nekoliko otopli.

Kako začeti z delom na vrtu?

Ne glede na to, ali ste v preteklih letih že obdelovali lasten vrtiček ali pa se z delom na vrtu šele seznanjate, vas v prihajajočih mesecih čaka kar nekaj dela, to pa bo seveda bogato poplačano, ko vas bo razveselil pridelek. Za tiste, ki ne veste, kje bi začeli, smo pripravili nekaj osnovnih napotkov ...

To so rastline, ki najbolje uspevajo poleg paradižnika

Paradižnik je ena najbolj cenjenih vrtnin nasploh, vendar nekoliko težaven za gojenje in še vedno povzroča težave tudi izkušenim vrtnarjem. Sajenje ustreznih rastlin v njihovo bližino lahko pomaga zmanjšati število škodljivcev in obogati zemljo ter tako pripomore k čudovitim, sočnim paradižnikom. Preberite, katere so tiste vrtnine, ki se dobro ujamejo s paradižnikom.

Je že čas, da se lotimo vzgoje lastnih sadik?

Če vas že rahlo srbijo prsti in prav težko pogledujete proti vašim vrtnim gredicam, ki so trenutno na zimskem počitku, je vzgoja lastnih sadik odličen način, da si čakanje nekoliko skrajšate. Z ustrezno svetlobo, nekaj osnovnimi pripomočki, pravimi nasveti ter seveda kakovostnimi semeni boste lahko spomladi, ko bo zemlja že primerno ogreta za delo na vrtu, tako posadili čisto svoje sadike najrazličnejših vrst zelenjave. Kako se tega lotiti, nam je zaupala Brigita Šušteršič, predavateljica, specializirana prav za vzgojo sadik in v prvi vrsti zagovornica naravnega načina življenja.

To morate v februarju postoriti na vrtu

Februar je za vrtičkarje lahko precej čuden mesec. Tisti v nekoliko bolj toplem podnebju ste morda že razmišljali, da bi začeli s sajenjem, medtem ko je v hladnejših predelih smiselno še nekoliko počakati, saj nas muhasto spomladansko vreme lahko vedno preseneti. Vendar pa lahko v februarju kljub nestanovitnim razmeram na svojem vrtu že marsikaj postorimo in se tako pripravimo na še eno uspešno sezono.

Idealno živilo v zimskih dneh

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Ali veste, kaj je romanesco?

Romanesco je lepa in nenavadna zelenjava, ki postaja vse bolj priljubljena. Po okusu je podoben cvetači, vendar je aroma romanesca blažja, bolj oreščkasta in z bolj hrustljavo teksturo.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg

Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Čudoviti metuljček ali škodljivec, ki uničuje vašo zelenjavo in rože?

Povsem normalno je, da se, ko na vrtu opazite neznanega živalskega obiskovalca, vprašate, ali je za vaš vrt škodljiv ali koristen. Metulji so eni teh, ki s svojim na videz nedolžnim letanjem od cveta do cveta lahko naredijo tudi škodo, čeprav marsikdo na to ne bi niti pomislil. To sicer ne velja za vse metulje, prav tako pa je večja verjetnost, da bodo vaše vrtnine ogrozile prej gosenice kot odrasle živali.

Pirhe lahko pobarvate tudi z borovnicami

Od rdečega zelja do kurkume, borovnic in še naprej narava ponuja vrsto barvil, s katerimi je mogoče ustvariti čudovite pirhe v nežnih pastelnih barvah. Priprava je precej preprosta, večino sestavin pa zelo verjetno najdete v vaši kuhinji.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?

Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Zelenjava v pasji prehrani - da ali ne?

Zelenjava je bogata z vitamini in drugimi hranili, zato je priporočljivo, da jo vključimo tudi v vsakodnevno prehrano naših štirinožnih kosmatincev. Katera in kako pripravljena zelenjava je za pse najbolj primerna ter v kakšnih količinah jo ponuditi psu, nam je pojasnila svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot..

2021: mednarodno leto sadja in zelenjave

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Vrtičkarji, zavihajte rokave!

Marec je za vrtičkarje izredno pomemben. Preberite si, katera opravila vas čakajo v tem mesecu in kaj vse morate v tem mesecu postoriti!

Preden se lotite dela na vrtu, morate vedeti ...

Topli sončni žarki, ki smo se jih razveselili po mrzli zimi, nas opominjajo, da v deželo prihaja pomlad, kar pomeni, da nas čaka tudi ogromno dela na vrtu. Za začetek je potrebno vrt pripraviti, si narediti načrt zasaditve, nekatere zeljenjadnice pa že lahko zasejemo v posode, da vzgojimo lepe in zdrave sadike. Zavihajte rokave in veselo na delo!

Kako vzgojiti zdrave sadike?

Pomlad je že skoraj tu in s tem tudi čas za delo na naših vrtičkih. Včasih je na naši zemlji raslo veliko zelja, ohrovta, cvetače, kolerabe, v zadnjih letih pa smo postali nekakšen 'solatni' narod.

Miklavž in darila: Največ šteje čas, ki ga podariš nekomu

Počasi in vztrajno vstopamo v praznični čas. Najprej nas je pričakala prva adventna nedelja, zdaj pa na obisk že prihaja Miklavž. Za vogalom sta tudi božič in novo leto, ki sta tudi polna blišča in daril. Glede na to, da smo letos omejeni, kar se tiče trgovin, poleg tega pa želimo biti ekološko in potrošniško osveščeni, smo napisali nekaj besed o tem, kako do drugačnih daril in doživetja.

Pozeba sadjarjem ponovno uničila skoraj ves pridelek

V Posavju, kjer imajo skupaj približno 600 hektarjev sadnih nasadov, so nizke jutranje temperature povzročile skoraj popolno pozebo, v nasadih jablan pa je jutranji mraz uničil od polovice do približno štirih petih cvetov. Jablane v nižjih legah lahko sicer ob pravilni negi še vedno solidno obrodijo.

Čas je za domače sadike

Razlogov, zakaj je dobro vzgojiti domače sadike, je več, verjetno najbolj pomembna pa sta, da bodo rastline bolj odporne in zdrave, vi pa se boste prej razveselili pridelka. Če torej presaditev na vrt načrtujete v prvi polovici marca, je zdaj pravi čas za prvo setev.

Martinovo pri nas: številke, ob katerih se zvrti!

God svetega Martina praznujemo 11. novembra. Ta dan dandanes obeležujemo kot dan, ko se mošt spremeni v vino in ga običajno povezujemo z debelo obloženimi mizami. Pa sploh poznate zgodbo o svetem Martinu?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836