Dominvrt.si

zimska solata

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?

Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Solata, ki jo obožujemo pozimi

Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta

Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta

Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Kako pripraviti ozimnico?

Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Solata, ki je najboljša jeseni

Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav

Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?

So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic

V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Vstopili smo v meteorološko jesen

S prvim septembrom se je začela meteorološka jesen, ki nam po hladnem zaključku avgusta prinaša letnemu času dokaj primerne temperature. Tako so jutra sveža, ponekod meglena, temperature so nekje pod desetimi stopinjami, čez dan pa se še vedno dvignejo na bolj poletne.

Spoznajte osnovna pravila kolobarjenja

S kolobarjenjem upoštevamo različno porabo hranil pri rastlinah in preprečujemo bolezni. V profesionalnem kolobarjenju je načrt vrta malce bolj zapleten, za vrtičkarje pa enostavna različica popolnoma zadostuje.

Ni še prepozno!

Čeprav je v teh dneh vreme še skoraj preveč kičasto, jutra niso več najtoplejša in le še vprašanje časa je, kdaj bodo temperature padle krepko pod ničlo. In če še niste poskrbeli za svoj vrtiček, je sedaj skrajni čas, preden mraz pokaže zobe in uniči preostanek pridelka.

Čas je za ozimnico

Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Solata je na naši mizi od nekdaj

Solata sodi med vrtnine, pri katerih je zelo pomembna sorta. Ni vseeno, katero sejemo spomladi, katero poleti, vsi pa tudi vemo, da jih le malo prezimi. Specialistka za zelenjadarstvo, Miša Pušenjak, nam je naredila pregled nekaterih najpomembnejših sort solate pri nas.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836