zimska zelenjava

Zimska zelenjadnica, ki jo morate imeti na svojem vrtu
Listnati ohrovt je priljubljena zimska zelenjava, uporabna na mnogo načinov – v solatah, zelenjavnih napitkih, juhah in še marsikje. Je sorodnica zelja, zato po okusu rahlo spominja nanj, vendar njegovi ohlapni, pokončni listi z valovitimi robovi za razliko od zelja ne tvorijo glave. Poglejmo, kakšne pogoje potrebuje za rast.

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Solata, ki jo obožujemo pozimi
Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom
Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Zakaj cvetača postane vijoličasta?
Vijoličasta cvetača se, razen po barvi, od nam bolj poznane in priljubljene bele različice pravzaprav ne razlikuje. Vendar pa mnoge njena živa barva prestraši in se ji raje izognejo. Ko se glavice cvetače na vašem vrtu po zunanjem robu obarvajo vijoličasto, vam ni treba skrbeti. Četudi ne gre za sorto, ki je že v osnovi take barve, obarvanje ni posledica plesni, škodljivcev ali drugih bolezni, takšna cvetača pa je še vedno povsem varna za uživanje.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta
Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav
Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic
V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Vstopili smo v meteorološko jesen
S prvim septembrom se je začela meteorološka jesen, ki nam po hladnem zaključku avgusta prinaša letnemu času dokaj primerne temperature. Tako so jutra sveža, ponekod meglena, temperature so nekje pod desetimi stopinjami, čez dan pa se še vedno dvignejo na bolj poletne.

Spoznajte osnovna pravila kolobarjenja
S kolobarjenjem upoštevamo različno porabo hranil pri rastlinah in preprečujemo bolezni. V profesionalnem kolobarjenju je načrt vrta malce bolj zapleten, za vrtičkarje pa enostavna različica popolnoma zadostuje.

Ni še prepozno!
Čeprav je v teh dneh vreme še skoraj preveč kičasto, jutra niso več najtoplejša in le še vprašanje časa je, kdaj bodo temperature padle krepko pod ničlo. In če še niste poskrbeli za svoj vrtiček, je sedaj skrajni čas, preden mraz pokaže zobe in uniči preostanek pridelka.

Čas je za ozimnico
Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Solata je na naši mizi od nekdaj
Solata sodi med vrtnine, pri katerih je zelo pomembna sorta. Ni vseeno, katero sejemo spomladi, katero poleti, vsi pa tudi vemo, da jih le malo prezimi. Specialistka za zelenjadarstvo, Miša Pušenjak, nam je naredila pregled nekaterih najpomembnejših sort solate pri nas.

Sadno-zelenjavna zima
Zimski čas oziroma slabo vreme, megla in veliko teme pri nekaterih ljudeh povzročajo kopico težav - od pomanjkanja energije, brezvoljnosti, povečanja teka itd. Kaj storiti za boljše počutje?