zmrzal

Arso opozarja: To so drevesa, ki danes nujno potrebujejo zaščito
Ob nizkih jutranjih temperaturah so te dni v veliki nevarnosti predvsem drevesa in grmovnice. Predvsem tiste, bolj občutljive na mraz, ki so že začele cveteti, bi lahko utrpele hudo pozebo, zato jih je treba zaščititi.

Čudovita cvetoča grmovnica, ki se odlično obnese kot živa meja
Rododendron je cvetoča grmovnica, ki razcvet doživi v spomladanskih mesecih. Njegovi cvetovi različnih barv so v tem času prava paša za oči, listi pa poskrbijo za privlačen videz skozi vse leto. Čeprav bi glede na njegove nežne in krhke cvetove lahko sklepali, da je precej zahteven za vzgojo, pa temu sploh ni tako. Preberite vse, kar morate vedeti o tej čudoviti zunanji rastlini.

Semena, ki jim pripisujejo veliko zdravilno moč
Chia semena so v zadnjem času postala nadvse priljubljen dodatek v prehrani, saj naj bi imela široko paleto zdravstvenih koristi za naše telo. Semena rastline, ki je sorodnica mete, naj bi bila celo tako zdrava, da so si prislužila naziv superživila. Toda, ali ste se kdaj vprašali, kako rastejo ter od kje jih pridobivajo?

Namesto soli proti zmrzovanju na dvorišču raje uporabite to
Pozimi številni po dvoriščih, parkiriščih in dovoznih poteh potresejo sol. A če imamo po tleh izbrane tlakovce, jih s tem uničujemo. Obstaja odlična alternativa soli, ki pa ni tako škodljiva.

Ali lahko sneg poškoduje lepo zeleno trato?
Močno sneženje, čeprav je videti čarobno, lahko na vrtni trati povzroči opustošenje. Če ste vse leto skrbeli zanjo in jo skrbno negovali, lahko mraz in obilno sneženje, ki ga ta prinaša s seboj, povzročita, da bo ves trud zaman. Ali lahko sneg res poškoduje vašo trato? In če je tako, obstaja način, da posledice vsaj malo ublažimo?

Zakaj cvetača postane vijoličasta?
Vijoličasta cvetača se, razen po barvi, od nam bolj poznane in priljubljene bele različice pravzaprav ne razlikuje. Vendar pa mnoge njena živa barva prestraši in se ji raje izognejo. Ko se glavice cvetače na vašem vrtu po zunanjem robu obarvajo vijoličasto, vam ni treba skrbeti. Četudi ne gre za sorto, ki je že v osnovi take barve, obarvanje ni posledica plesni, škodljivcev ali drugih bolezni, takšna cvetača pa je še vedno povsem varna za uživanje.

Zunanje talno gretje - udobje za brezskrbno zimo
Zima je lahko čudovita, toda prinaša tudi svoje izzive – ledene dovozne poti, spolzke terase in vsakodnevno kidanje snega. Zunanje talno gretje, bolj poznano kot grelna mreža, je rešitev, ki lahko povsem spremeni vašo zimsko izkušnjo. Predstavljajte si, da stopite iz hiše in dvorišče ali terasa nista prekrita z ledom ali snegom, ne glede na to, koliko snega pade ponoči.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Nasveti za lepši in bolj zdrav vrt jeseni
Vsak letni čas ima svoje čare, a če mene vprašate, je jesen čas, ko vrt zasije v najtoplejših barvah in nam ponudi tisti prav poseben občutek miru, ko narava počasi prehaja v zimski počitek. A kot vrtičkarji vemo, da to še zdaleč ne pomeni počitka za nas! Jesen je ključni čas, ko lahko z nekaj pametnimi potezami poskrbimo, da bo naš vrt spomladi še lepši in bolj zdrav. Pa poglejmo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem.

Preverite, kako kakovostno je izvedena vaša fasada
Fasada je element, ki ga na hiši zagotovo najprej opazimo, vendar pa ta še zdaleč nima samo estetske funkcije. Pod plastjo barve se namreč skriva izolacija, ki preprečuje prevelike energetske izgube in znižuje stroške ogrevanja in hlajenja. Vse to seveda pod pogojem, da je narejena kakovostno.

Redke, a osupljive črne cvetlice
Črni cvetovi so v kraljestvu rastlin precej redki, a ravno zato toliko bolj osupljivi. Razlog za to, da črno barvo v naravi srečamo le malokrat, je njena nestabilnost in dejstvo, da je ne glede na to, katere naravne pigmente zmešamo, popolnoma črn odtenek preprosto nemogoče dobiti. Nenazadnje, ko govorimo o črnih rastlinah, niti nikoli niso popolnoma črne. Vseeno poglejmo, katere cvetlice so tiste, ki že na prvi pogled navdušujejo s svojo elegantno temno barvo.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke
Oktober je mesec, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Kam s čebulicami v jeseni, da bodo spomladi znova zacvetele?
Medtem ko z vrtov pobiramo še zadnje vrtnine in razmišljamo o tistih, ki jih bomo posadili za zimo, ne moremo mimo čebulnic. Pravzaprav tistih čebulnic, ki nas bodo, če bomo zanje pravilno poskrbeli sedaj, s svojimi čudovitimi cvetovi razveselile že zgodaj spomladi.

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?
Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Kako izbrati prave ploščice za kopalnico?
Kakšne ploščice izbrati za kopalnico? Danes, ko imamo na izbiro veliko različnih dimenzij, barv in vzorcev, odločitev zagotovo ni lahka. Preverili smo, na kaj vse je treba biti pozoren pred nakupom kopalniških ploščic.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Takšno vreme je napovedal ljudski vremenar
Na vprašanje, kakšno vreme nas čaka, ne poznamo vedno pravega odgovora, še posebej v zadnjih letih, ko nas je že ničkolikokrat presenetilo. Preden so bile razvite sodobne meteorološke naprave in raznorazne tehnologije, so se ljudje večinoma nanašali na ljudska verovanja in vraže, po katerih so se lažje orientirali. In verjetno ste tudi sami že slišali za ledene može in Zofko?

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem
Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Mehiška 'kumara', ki sploh ni kumara
Kaj dobiš, če združiš kumaro in lubenico? Odgovor se skriva na dlani – dobesedno, saj so ti, ravno dovolj, da jih ujamemo v dlan, veliki sadeži na las podobni svojim sorodnicam lubenicam. Kljub temu da v imenu namigujejo na kumaro, pa tehnično gledano to niso. Rod 'Cucumis' vsebuje veliko znanih poljščin, vključno z bučami, vendar le ena vrsta, to je 'Cucumis sativus', velja za pravo kumaro. Mehiška kisla kumarica pripada povsem drugemu rodu 'Melothria'.

Veste, kaj pomeni, če imate led v zamrzovalniku?
Led v zamrzovalniku ni le nadležen, ampak lahko vpliva na kakovost hrane, povzroči neprijeten vonj in celo oslabi učinkovitost zamrzovalnika. Vendar obstajajo načini za boj proti temu.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let
Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

Drevesa in grmovnice, ki jih obrezujemo v decembru
Z decembrom za večino rastlin na vrtu nastopi obdobje mirovanja, kar pomeni, da je to pogosto tudi za vrtnarja čas sprostitve. A bolj izkušeni vedo, da jih pozimi na vrtu še vedno čaka veliko opravil, vključno z nego dreves in grmovnic, ki jih je morda treba obrezati.

Zelišča, ki jih lahko gojimo tudi pozimi
Zelišča so precej trpežne rastline, ki ne uspevajo le na vrtu, ampak se odlično obnesejo tudi v cvetličnih koritih. Od timijana do aromatičnega žajblja v loncih, posodah in okenskih koritih. Poglejte, katera zelišča lahko gojimo tudi pozimi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?
Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni
Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Drevo denarja - zato ga je dobro imeti doma
Rastline imajo same po sebi sposobnost, da popolnoma in v celoti spremenijo še tako dolgočasne prostore, jim dodajo življenje in polepšajo še tako suhoparne kotičke doma. Vemo pa, da občudovanje in sama ljubezen do njih nista dovolj, da bi uspevale in nam dajale tisto, čemur so namenjene. Ena najbolj priljubljenih rastlin je drevo denarja, ki mu na kratko radi rečemo krasula ali tolstica.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času
Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Poprovka – rastlina, ki bo popestrila vsak dom
Peperomija ali poprovka sodi med tropske rastline. Večina sorodnih vrst je prav tako kot peperomija primerna za gojenje v notranjih prostorih, in čeprav se lahko po videzu med seboj razlikujejo, je zanje značilno, da imajo številne, rahlo zaobljene liste v različnih odtenkih zelene barve. Morda bo za vas pomembna novica tudi, da rastejo razmeroma počasi in zahtevajo malo vzdrževanja, če iščete še dodaten razlog, zakaj jo postaviti v svoj dom, pa berite dalje.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.