zorenje

Trik, s katerim bo cvetlični šopek ostal svež dlje časa
Sveže cvetje popestri prav vsak prostor v domu, ampak kaj, ko njegova svežina traja le nekaj dni. Kaj lahko storimo, da bo šopek dalj časa ostal svež? Če imate pri roki nekaj alkohola, ste na pravi poti.

Preprost trik, da banane ne bodo postale rjave
Banane so priljubljeno sadje, polno kalija in drugih koristnih snovi. Toda ko se enkrat obarvajo rjavo, se marsikomu zdi, da niso več užitne. Čeprav to povsem ne drži, pa imamo za vas preprost trik, kako preprečiti, da bi prehitro dozorele.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi
Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Pazite se tega tihega ubijalca vaših sobnih rastlin
Čeprav so lahko težavne, verjetno ni doma, ki ga ne bi krasil vsaj en lonček s sobno rastlino. Če tudi vi poskušate ugotoviti, zakaj vaša lončnica nikakor ne uspeva tako, kot bi si želeli, je za to morda kriv etilen. V spodnjih vrsticah preberite, za kaj pravzaprav gre.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

4 preprosti načini zorenja zelenih paradižnikov
Hladnejše temperature niso več primerne za zorenje paradižnika, čeprav so rastline še vedno polne sadežev, a kaj ko so zeleni. Toda, ni še konec sezone, paradižnike lahko prinesete na toplo in bodo še naprej zoreli, poglejte, kako.

To je najboljši način za shranjevanje jabolk
Ne glede na to, ali imate raje Granny Smith, Fuji, Red Delicious ali pa katero drugo sorto jabolk, ni vseeno, kako jih shranjujemo. Toda kako in kam jih pospraviti, da bodo ostala sočna, sladka in hrustljava čim dlje po tem, ko ste jih prinesli domov?

Kako vemo, da je lubenica zrela in je čas, da jo poberemo?
Lubenica je enoletno sadje, ki potrebuje razmeroma dolgo rastno sezono z veliko sonca in toplimi temperaturami, seveda, če je naš cilj velik, sočen in sladek sadež. Je sorodnica kumar in buč, a zaradi nekoliko zahtevnejše pridelave in predvsem potrebe po vročem in dolgem poletju, ni tako zelo pogosta na naših njivah in vrtovih. Mnogim pa težavo nenazadnje povzroča tudi izbira najustreznejšega časa za pobiranje.

To lahko storite, da se izognete plesni na paradižniku
Pobiranje svežih, pravkar dozorjenih paradižnikov z lastnega vrta je zagotovo vrhunec sezone in nekaj, k čemur stremi prav vsak domači vrtičkar. Toda ta priljubljena vrtnina ima eno težavo, je namreč precej dovzetna za razvoj plesni, zlasti v daljšem obdobju prekomernih padavin. V nadaljevanju bomo raziskali najpogostejše vrste plesni na rastlinah paradižnika, vzroke za njihov pojav, in kar je najpomembneje, podali praktične nasvete za zaščito rastlin pred škodljivimi učinki plesni.

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico
Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Trik za pobiranje zrelih paradižnikov
Več mesecev ste se trudili, vzgajali in skrbeli za svoje paradižnike, zdaj pa je končno napočil čas, da poberete sadove svojega trdega dela. Da ta ne bi šel v nič, imamo za vas nekaj nasvetov, kako te delikatne sadeže pravilno pobrati.

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!
Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Opravilo, ki je nujno za bogat pridelek kumar
Le katera vrtnina bolje opiše poletje kot osvežilne in sočne kumare? Ta zelenjava, polna vitaminov in mineralov, ki poleg tega vsebuje tudi veliko količino vode, načeloma ni zahtevna za vzgojo, vseeno pa potrebuje določeno nego. Tisto, kar mnogi pozabljajo, je sprotno obrezovanje – preberite, zakaj je to nujno.

Skrivnostni sadež, ki po okusu spominja na grozdje in kivi
Josta je razmeroma nov hibrid jagodičastega sadja, ki po okusu spominja na nekakšno mešanico grozdja, borovnic in kivija. Dobro se obnese v toplejših podnebjih, sicer pa je razmeroma nezahteven za vzgojo. Preberite vse, kar morate vedeti o tem zanimivem sadežu!

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Ali kvas res lahko reši vaše težave z greznico?
Greznica je v bistvu vodotesen rezervoar, ki je zakopan pod zemljo. Zasnovan je za sprejem in delno obdelavo odplak, pri čemer se težke trdne snovi usedejo na dno rezervoarja, medtem ko maščobe in druge lahke snovi plavajo na vrhu. Težava nastane, ko se ta napolni in zamaši. Po nekaterih nasvetih naj bi v ta namen učinkovito deloval kvas, pa je to res?

Tako bo sveže cvetje dolgo časa lepo
Medtem ko cvetovi posajenih rastlin trajajo dolgo, imajo rože v vazi veliko krajši rok trajanja, zato morate vedeti, kam svežega cvetja ne smete dati.

Najhitrejši način, da dozorimo banano
Banane so eno najbolj priljubljenih živil, hkrati pa so tudi izjemno priročen prigrizek. Preberite si, kako jih lahko 'dozorimo' najhitreje, če se nam slučajno zgodi, da iz trgovine prinesemo še premalo zrele.

Vsega tega o bananah niste vedeli
V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Ljubezen gre skozi želodec
Zagotovo vsi poznate pregovor, da gre ljubezen skozi želodec. Tako je razmišljala tudi Mihaela, in snubcema naročila, da ji spečeta okusen štrudelj iz domačih jabolk. Tisti, ki bo spekel najboljšega, pa ga čaka zmenek, toda sodnica, ki bo kar Mihaelina babica bo zelo stroga.

Tako bo vino še boljšega okusa
Na slovenskem podeželju velja rek, da nisi pravi Slovenec, če nimaš doma zasajenih vsaj nekaj trsov vinske trte. Dovolj je že domača brajda, ki v poletnih dneh nudi prijetno senco, jeseni sladko grozdje, pozimi pa rujno vino. A čeprav se sliši sila enostavno, je tisto pravo vinarjenje vse prej kot to. Tako nega trte kot tudi predelava in pravilno skladiščenje žlahtne kapljice zahtevajo veliko pozornosti in natančnosti. To pa še ni vse: tudi za ljubitelje vina je pomembno, da steklenice vina hranijo na pravilen način. Le tako bodo namreč lahko zares uživali v njegovih okusih in aromah.

Kdaj sadje in zelenjavo shranjevati ločeno?
Verjetno se vam je že zgodilo, da ste obiskali tržnico in domov prinesli polno košaro prekrasnega svežega sadja in zelenjave. A kmalu ste bili razočarani, saj se je marsikaj pokvarilo hitreje, kot ste pričakovali. Bi lahko to preprečili?

'Če pred Martinom zmrzuje, je pred božičem povodenj'
Pravijo, da korenine martinovanja segajo vse do keltskega praznika, ko so se ljudje poklonili rodovitnosti jesenskega časa na poljih in v vinogradih. Sv. Martin, škof iz francoskega Toursa, z madžarskimi koreninami, je tedaj bil najprimernejši naslednik in zaščitnik tega pomembnega časa.

Znate hrano pravilno shraniti?
Kako shraniti čebulo in česen, kako jabolka in kako denimo oreščke? V sedanjih okoliščinah, ko pogosto kupujemo večje količine, je toliko pomembnejše pravilno shranjevanje, da bodo živila zdržala čim dlje.

Počasi spet prihaja njegov čas
’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.

Če želite, da ta hrana ostane dlje časa sveža, naredite to
Dobro je poznati določene 'trike', ki pomagajo pri tem, da hrana, ki jo kupimo ali pa poberemo z vrta, ostane dlje časa sveža. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Katera živila ločiti, katera zlagati skupaj?
Čeprav običajno le na hitro zložimo stvari v hladilnik, ko jih prinesemo iz trgovine, si je bojda bolje vzeti čas in stvari vanj zložiti pravilno. Pa veste, kako?

Tudi vi delate to napako?
Za letos ste sicer že nekoliko prepozni, a če se je tudi pri vas letos zgodilo, da je kar nekaj paradižnikov med zorenjem popokalo, je pred vami nekaj napotkov, kako lahko to v prihodnje preprečite.