Dominvrt.si

zorenje sadja

Preprost trik, da banane ne bodo postale rjave

Banane so priljubljeno sadje, polno kalija in drugih koristnih snovi. Toda ko se enkrat obarvajo rjavo, se marsikomu zdi, da niso več užitne. Čeprav to povsem ne drži, pa imamo za vas preprost trik, kako preprečiti, da bi prehitro dozorele.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi

Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Pazite se tega tihega ubijalca vaših sobnih rastlin

Čeprav so lahko težavne, verjetno ni doma, ki ga ne bi krasil vsaj en lonček s sobno rastlino. Če tudi vi poskušate ugotoviti, zakaj vaša lončnica nikakor ne uspeva tako, kot bi si želeli, je za to morda kriv etilen. V spodnjih vrsticah preberite, za kaj pravzaprav gre.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane

Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

To je najboljši način za shranjevanje jabolk

Ne glede na to, ali imate raje Granny Smith, Fuji, Red Delicious ali pa katero drugo sorto jabolk, ni vseeno, kako jih shranjujemo. Toda kako in kam jih pospraviti, da bodo ostala sočna, sladka in hrustljava čim dlje po tem, ko ste jih prinesli domov?

Kako vemo, da je lubenica zrela in je čas, da jo poberemo?

Lubenica je enoletno sadje, ki potrebuje razmeroma dolgo rastno sezono z veliko sonca in toplimi temperaturami, seveda, če je naš cilj velik, sočen in sladek sadež. Je sorodnica kumar in buč, a zaradi nekoliko zahtevnejše pridelave in predvsem potrebe po vročem in dolgem poletju, ni tako zelo pogosta na naših njivah in vrtovih. Mnogim pa težavo nenazadnje povzroča tudi izbira najustreznejšega časa za pobiranje.

Skrivnostni sadež, ki po okusu spominja na grozdje in kivi

Josta je razmeroma nov hibrid jagodičastega sadja, ki po okusu spominja na nekakšno mešanico grozdja, borovnic in kivija. Dobro se obnese v toplejših podnebjih, sicer pa je razmeroma nezahteven za vzgojo. Preberite vse, kar morate vedeti o tem zanimivem sadežu!

Triki in nasveti za manj zavržene hrane

Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Tako bo sveže cvetje dolgo časa lepo

Medtem ko cvetovi posajenih rastlin trajajo dolgo, imajo rože v vazi veliko krajši rok trajanja, zato morate vedeti, kam svežega cvetja ne smete dati.

Vsega tega o bananah niste vedeli

V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Ljubezen gre skozi želodec

Zagotovo vsi poznate pregovor, da gre ljubezen skozi želodec. Tako je razmišljala tudi Mihaela, in snubcema naročila, da ji spečeta okusen štrudelj iz domačih jabolk. Tisti, ki bo spekel najboljšega, pa ga čaka zmenek, toda sodnica, ki bo kar Mihaelina babica bo zelo stroga.

Kdaj sadje in zelenjavo shranjevati ločeno?

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste obiskali tržnico in domov prinesli polno košaro prekrasnega svežega sadja in zelenjave. A kmalu ste bili razočarani, saj se je marsikaj pokvarilo hitreje, kot ste pričakovali. Bi lahko to preprečili?

Znate hrano pravilno shraniti?

Kako shraniti čebulo in česen, kako jabolka in kako denimo oreščke? V sedanjih okoliščinah, ko pogosto kupujemo večje količine, je toliko pomembnejše pravilno shranjevanje, da bodo živila zdržala čim dlje. 

Če želite, da ta hrana ostane dlje časa sveža, naredite to

Dobro je poznati določene 'trike', ki pomagajo pri tem, da hrana, ki jo kupimo ali pa poberemo z vrta, ostane dlje časa sveža. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Katera živila ločiti, katera zlagati skupaj?

Čeprav običajno le na hitro zložimo stvari v hladilnik, ko jih prinesemo iz trgovine, si je bojda bolje vzeti čas in stvari vanj zložiti pravilno. Pa veste, kako?

Kaj storiti, da bodo čim dlje sveže?

Dlje kot banane stojijo, temnejše postajajo. To sicer ne pomeni, da so neužitne, ravno nasprotno, a vendarle nekatere ljudi motijo rjavi madeži na bananah. Preverite, kako lahko preprečimo, da bi banane prehitro potemnele!

Stop rjavim madežem: tako bodo vaše banane ostale sveže dneve in dneve!

Ste se spraševali, kako obdržati banane sveže dneve in dneve? Ponujamo vam nekaj preprostih trikov, ki jih bo vesela vsaka gospodinja.

Kaj se v maju dogaja v sadovnjaku?

Po sončnem začetku pomladi, ko so sadovnjaki cveteli v svojih najlepših barvah, je prišel čas rasti in zorenja. V naši fotogaleriji poglejte, katere plodove že nestrpno pričakujemo.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 860