zrel

Puntarelle: sorta radiča, ki je še posebej priljubljena v Italiji
Puntarelle so poganjki posebne sorte katalonskega radiča. Na pogled so videti kot šop majhnih kalčkov, ki jih obdaja skupina dolgih, koničastih listov in spominjajo na šparglje ali beluše. Mnogi to vrsto obožujejo zaradi hrustljavosti in nezamenljivega okusa. Če je še niste poskusili, vas prepričamo v nadaljevanju – morda celo do te mere, da jo posadite na svoj vrt.

Solata, ki jo obožujemo pozimi
Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi
Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Pri čiščenju teh jesenskih listov velja izjemna previdnost
Kompostiranje je ključni proces pri ohranjanju zdravih tal, vendar pa vsi organski materiali ne spadajo na kompostni kup. Med kočljivimi snovmi so zagotovo orehovi listi, predvsem zaradi nevarne spojine juglon, ki jo najdemo v njih. Kako škodljivi so v resnici?

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?
S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Čas je za obiranje kivija
November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Solata, ki je najboljša jeseni
Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Kako gojimo melancane ali jajčevce?
Jajčevci so preprosti za gojenje, nekatere sorte pa so tako lepe, da jih lahko sadimo celo kot okrasne rastline. Cvetovi so vijolične ali bele barve s petimi režnji, iz njih pa se razvijejo plodovi vijolične barve. Sadimo jih od sredine do pozne pomladi, pri tem pa je priporočljivo upoštevati nekaj napotkov, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Tudi vi lahko vzgojite ananas sami doma v 6 korakih
Ananas spada v družino bromelijevk. Morda boste pomislili, da ga je v naših razmerah težko ali celo nemogoče gojiti, vendar je, ko se enkrat ukorenini, v resnici precej nezahtevna rastlina. Pri nas bo dobro uspeval v zaprtih prostorih, v toplejšem delu leta pa ga lahko postavite tudi ven. Pot do užitnega ananasa je sicer nekoliko bolj zapletena in dolgotrajna, vseeno pa je rastlina lahko lep, eksotičen okras v vašem domu. Upoštevajte 6 korakov in kmalu boste imeli čisto svoj ananas!

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?
Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Ali veste, kaj je tamarind?
Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Preverite, kako pravilno shranjevati krompir
Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. A vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

Kako shranjujemo avokado?
Le kaj je boljšega kot zrel avokado na rezini opečenega kruha s ščepcem soli in nekaj začimbami? Ob nečem tako okusnem se vam res ni potrebno zadrževati, sploh, če gre za zdravo pregreho, kot je avokado. Edina težava pri pretiravanju z avokadom je, da ste ga kupili preveč in sedaj vas skrbi, da se bo pokvaril, še preden bi ga uspeli pojesti. In kaj storiti v primeru, da vam je ostala polovička? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako shraniti cele in narezane avokade!

Hrana, ki jo je dobro uživati v poletnih mesecih
Z razlogom pravijo, da moramo v hladnejšem delu leta uživati bolj polno in nekoliko bolj kalorično hrano, v poletnih mesecih pa je dobro, da posegamo po lahkotnejši hrani, ki vsebuje veliko vode. Nekaj izmed te vrste hrane, vrtnine, imamo lahko tudi na lastnem vrtu in vsekakor je še čas, če še niste, da jih posadite na svoje gredice.

Glede na vse njene koristi bi jo morali pogosteje gojiti
Stročnice že od nekdaj veljajo za zelo pomemben del prehrane, zato jih je na slovenskih vrtovih veliko. To pa ne velja za čičeriko, čeprav je ta med najbolj zdravimi in je primerna za prehrano otrok, vegetarijancev in v makrobiotični prehrani. Glede na vse njene koristi in na dejstvo, da zelo dobro prenaša vročino in sušo, bi jo morali pogosteje gojiti. Poglejte, kako se tega lotiti.

Preprosti triki za vzgojo avokada
Namesto klasičnih rastlin, značilnih za naše kraje, lahko v večji posodi ali na vrtu vzgojite avokadovec. Čeprav se le redko zgodi, da v naših pogojih rodi, naj vas to ne odvrne. Ob ustrezni skrbi bo iz semena v nekaj letih zraslo drevo s čudovito krošnjo.

Ste opazili nenavadne tvorbe na koruzi?
Imate doma vrt s koruzo ali pa ste se sprehajali v naravi in na koruzi na polju opazili čudne tvorbe? Zaradi suhega poletja se je namreč na koruzi razvila koruzna bulava snet, bolezen, ki se pojavlja ob dolgotrajni suši ali toči.

Jagode na balkonu? Poglejte, kako vam lahko uspe čudovit vrtiček
Tudi, če živite v stanovanju, imate lahko pri roki sveža zelišča, kot sta na primer bazilika in timijan, na svoj balkon pa boste lahko odšli tudi po svežo solato in si jo pripravili za odlično lahko kosilo. Vrtnarjenje na manjših površinah je namreč lahko zelo preprosto. V nadaljevanju si preberite nekaj koristnih nasvetov.

Kdaj sadje in zelenjavo shranjevati ločeno?
Verjetno se vam je že zgodilo, da ste obiskali tržnico in domov prinesli polno košaro prekrasnega svežega sadja in zelenjave. A kmalu ste bili razočarani, saj se je marsikaj pokvarilo hitreje, kot ste pričakovali. Bi lahko to preprečili?

10 vrst sadja, ki jih morate vedno kupiti popolnoma zrele
Ko nabiramo ali kupujemo sadje, si vedno želimo, da je zrelo, sladko, pa vendar ne prezrelo in da se naslednji dan ne pokvari. Vedeti pa je treba, katero sadje bo brez težav dozorelo po nekaj dneh doma in katero, če ga naberemo ali kupimo nezrelega, nikoli ne more doseči prave sladkosti, aromatičnega okusa in dobre teksture.

Kaj delamo na vrtu septembra?
September že pridno trka na vrata. Počasi se zaključuje čas dopustov, za šolarje in dijake se začenja pouk, za vrtičkarje pa se prijetno delo, ki traja že vse od zgodnje spomladi, še ne končuje. Ni še čas, da damo vse štiri od sebe in pridno čakamo na novo sezono. September je mesec, ko je treba na vrtu še marsikaj postoriti.

Vodnik za začetnike: zamrzovanje sadja in zelenjave
Predstavljate si, da je zamrzovalnik kulinarični časovni stroj, kjer bomo tudi pozimi okusili poletje. Potrebovali boste le nekaj osnovnih orodij in približno 30 minut za sadje, zelenjavo ali zelišče, ki ga želite zamrzniti.

Avokado v lončku? Zakaj pa ne!
Vzgoja avokada je v teoriji povsem enostavna, praksa pa je že druga zgodba. Kljub vsemu je vredno poskusiti – če vzklije, boste imeli prekrasno rastlino.

Zrel za oder?
Pri ogledu You Tube videa, v katerem v glavni vlogi nastopa jagenjček, se vsekakor poraja število vprašanj. Najprej, kaj sploh ta počne v stanovanju?