V kolikšnem deležu je Slovenija samooskrbna s hrano?
''Stopnje samooskrbe, ki zaradi sprememb v obsegu pridelave in porabe med leti precej nihajo, so bile leta 2018 višje kot leto prej. Višje so bile pri žitu, zelenjavi, sadju, jajcih in medu, znižale pa so se pri krompirju, mesu in mleku. V letu 2018 večjo domačo prirejo od domače porabe beležimo pri mleku (stopnja samooskrbe 128 %), mesu govedi (109 %) in perutninskem mesu (109 %). Zaradi večje rasti domače proizvodnje od porabe se je povečala samooskrba z mesom drobnice (92 %), samooskrba s prašičjim mesom pa je ostala na ravni iz leta 2018 (38 %). Samooskrba z jajci je v letu 2018 znašala (96 %) in medom (79 %). Stopnja samooskrbe z žitom je bila 68-odstotna. Pri krompirju je stopnja samooskrbe znašala v letu 2018 (48 %) . Za malenkost večja kot v letu 2017 je bila v letu 2018 samooskrba z zelenjavo (39 %), najbolj pa se je vpliv dobre letine 2018 izrazil pri sadju, kjer je stopnja samooskrbe znašala 48 % in je bila močno nad ravnijo povprečja zadnjih petih let,'' odgovarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Pri katerih živilih imamo največ zalog, kje najmanj?
''Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vsak dan pozorno spremljamo dogajanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji.Stanje na področju oskrbe z hrano in pretokom blaga (uvoz,izvoz) preverjamo na sektorjih mesa in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, sveže sadje in zelenjava, krušna žita, moka in pekovski izdelki, sestavine za peko in kuho (sladkor, kvas, olje, kis, sol ipd.), brezalkoholne pijače, kava ter ribe in ribji izdelki. Na področju repromateriala se preverja skupine materialov, kot so semena, gnojila, FFS in krmila. Ministrstvo dnevno preverja kakšno je stanje s temi živili in repromaterialom na notranjem trgu, na področju uvoza, izvoza ter njihove zaloge. Prav tako na MKGP pripravljamo scenarije, ki bi jih aktivirali ob nastopu morebitnih tveganj na posameznem področju preskrbe z živili in repromaterialom. Ministrstvo je tudi dnevno v stiku z državami EU in drugimi sosednjimi državami in v regiji, s katerimi preverjamo stanje glede živil, pretoka blaga in ukrepov, ki jih sprejemajo države, na podlagi katerih se tudi v Sloveniji odzivamo in lahko sprejemamo ukrepe doma. Ministrstvo tudi spremlja aktivnosti, ki jih nalaga vladni sklep o povečanju blagovnih rezerv; v primeru spremenjenih razmer bi se odzvali tako glede zmanjšanja predvidenih dodatnih količin ali povečanja. Vendar je za to področje odgovorno MGRT in Zavod RS za blagovne rezerve. Po naših podatkih imajo trgovske verige dovolj zalog z vsemi živili. Dobava poteka nemoteno.''
Kakšni so ukrepi v povezavi s hrano, v primeru, da ne uspemo zajeziti epidemije in da se stanje v Sloveniji poslabša?
''Vlada Republike Slovenije na 1. redni seji dne 13. 3. 2020 sprejela sklep, da se za zagotavljanje nujne oskrbe prebivalstva povečajo blagovne rezerve. Za povečanje blagovnih rezerv se zadolži Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, in sicer za naslednje kmetijske produkte: mleko UHT, mlečni prah, sir, piščančje meso ter mlado pitano govedo.Povečanje blagovnih rezerv se izvaja sukcesivno v roku treh mesecev od dne sprejema tega sklepa. Nabave bo Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve izvedel po 46. členu ZJN-3 iz razlogov skrajne nujnosti (postopek s pogajanji brez predhodne objave).''
Kakšne ukrepe bo ministrstvo oz. sama država sprejela v tem primeru, da bi zagotovila prebivalcem dostop do hrane?
''Na MKGP redno spremljamo in smo v kontaktu s proizvajalci, živilsko industrijo in trgovci glede stanja zalog živil. Ukrepi, ki so zaenkrat možni so opredeljeni v prejšnjem odgovoru. Do sedaj še ni bilo potrebe po aktiviranju. Na ministrstvu pa tudi pripravljamo navodila za prodajo hrane preko tržnic, prav tako smo pripravili navodila za ravnanje s hrano z vidika zagotavljanja varnosti hrane. Skupaj s KGZS vzpostavljamo prodajo hrane preko spletnega sistema, v okviru katerega bodo kmetje lahko obveščali širšo javnost in različne institucije (domovi za starejše, zdravstveni zavodi …), katere izdelke imajo na razpolago za nakup. Eden od ukrepov je tudi - kot je razvidno iz vladnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji – da so iz zaprtja trgovin izvzete zadruge in druge kmetijske trgovine, ravno s ciljem zagotavljanja vseh pogojev za nemoteno oskrbo s hrano tudi v primeru dolgotrajnejšega boja proti epidemiji koronavirusa.''
Menite, da bo prav trenutna situacija v Sloveniji in po svetu pripomogla k temu, da se bodo ljudje začeli zavedati pomena lokalne slovenske hrane, hkrati pa se bomo ljudje več odločali tudi sami za samooskrbo?
''Priporočljivo je, da potrošniki prehranske navade usmerijo na lokalne produkte, ki so sezonsko na voljo, so dostopni na lokalnem trgu in niso vezani na dolge logistične poti. S tem bomo na daljši rok zagotavljali neodvisnost na prehranskem področju v podobnih razmerah. S tem tudi zagotavljamo stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta in kakovost življenja. Zavedanje o pomenu lokalne hrane v Sloveniji po naših podatkih konstantno narašča.Ministrstvo s svojimi aktivnostmi že dalj časa osvešča slovenskega potrošnika o pomenu lokalne hrane. V zadnjih letih opažamo vedno večji trend potrošnikov k nakupu lokalnih slovenskih pridelkov oziroma živil kar pričakujemo, da se bo v tem obdobju še okrepilo. V teh viharnih časih, v katerih smo se znašli ministrstvo še močneje poudarja pomen lokalne slovenske hrane in nagovarja družbo ter posameznike k solidarnosti. Ministrstvo je v zadnjih dneh intenziviralo nagovarjanje k nakupu lokalne slovenske hrane in k temu, da podpremo slovenske proizvajalce, saj se v teh časih trudijo in tvegajo več, da nam omogočajo preskrbo z lokalno kakovostno hrano. Nakup lokalne hrane omogoča višjo stopnjo varnosti saj je manj posrednikov pri rokovanju z živili. Na ta način tudi učinkovito prispevamo k preprečevanju širjenja okužbe. Z vsemi sporočili želimo še posebej poudariti našo hvaležnost vsem zaposlenim v verigi preskrbe s hrano: kmetom, delavcem v živilskopredelovalni industriji, veterinarjem, trgovcem, prevoznikom in ostalim, ki so ostali na delovnih mestih in skrbijo za to, da bomo prebivalke in prebivalci Slovenije v teh zahtevnih trenutkih imeli na voljo lokalno pridelano slovensko hrano in tako nemoteno oskrbo.Zato se je ministrstvo tudi odločilo, da bo s pozivom na TV pozivalo vse nas, da stopimo skupaj in kupujmo hrano od slovenskih kmetov in živilske industrije. To lahko naredimo zase in zanje, ki se vsak dan kljub visokemu tveganju za svoje zdravje, odpravljajo na delo in se trudijo za Slovenijo.''
PREBERI ŠE:
Komentarji (14)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV