Pred nami spektakel na nebu

NOVICE

Pred nami spektakel na nebu

Ni.Š.
09.10.2024, 5:00
0

V naslednjih dneh bo na našem nočnem nebu s prostim očesom viden komet, ki ga z Zemlje niso videli že vse od neandertalcev. Kot so si enotni astronomi, gre za komet stoletja!

Govorimo o kometu z oznako C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ki se je približal Zemlji, kar je ena od zelo redkih priložnosti za opazovanje kometa s prostim očesom. Ta dolgoperiodični komet, katerega obhod okoli Sonca traja približno 80.000 let, bo najbližje Zemlji 12. in 13. oktobra. Če bo preživel bližnje srečanje s Soncem, bo lepo viden na večernem nebu, astronomi pa pričakujejo, da bo moč opazovati tudi njegov svetel rep.

Komet bomo lahko v naših krajih opazovali sicer med 9. in 26. oktobrom v večernih urah na zahodnem delu neba, a bo najbolje viden med 9. in 13. oktobrom, ko bo dosegel navidezni sij vse do –3 magnitude, poroča Portal v vesolje, kjer dodajajo: "Če bomo imeli srečo in bo vreme takrat popolnoma jasno, bomo lahko komet skupaj z njegovim kraljevskim repom kakšno uro po Sončevem zahodu opazovali kar s prostim očesom, hkrati pa bo naravnost čudovita tarča tudi za ljubiteljske fotografe. Čeprav bo v teh dneh na nebu razgrajala tudi Luna, bo v prvih dneh komet tako ali tako najlepše viden ob somraku, ko mesečina še ne bo tako svetla."

Komet bomo lahko v naših krajih opazovali med 9. in 26. oktobrom v večernih urah na zahodnem delu neba.
Komet bomo lahko v naših krajih opazovali med 9. in 26. oktobrom v večernih urah na zahodnem delu neba. / FOTO: AP

Pomen tega pojava je izjemen, saj poleg redkosti prinaša tudi priložnost za vpogled v zgodovino našega Osončja, saj kometi, kot je ta, izvirajo iz časa njegovega nastanka. Za časnik The Guardian je Gregory Brown, astronom na Kraljevem observatoriju v Greenwichu dejal, da naj bi komet nastal v Oortovem oblaku, ki leži onkraj Neptunove orbite. Nahaja se v velikem sferičnem območju okoli Sonca, kjer so ledeni ostanki iz obdobja, ko je sončni sistem šele nastajal.

"Kometi so umazane gmote ledu, velike vse od nekaj deset metrov pa do nekaj deset kilometrov, ki se gibljejo okoli Sonca. Ko zavandrajo v Sončevo okolico, začne led hlapeti, zato se okoli kometa pojavi žareča koma, iz katere se razteza dolg svetlikast prašnati rep. Bliže ko je komet Soncu, več svetlobe se odbije od kome in njegovega repa, zato je takrat videti svetlejši," še navaja Portal v vesolje.

Kometi, vidni s prostim očesom, so zelo redki, ta pa ima potencial, da bo med najsvetlejšimi, kar smo jih videli v zadnjih desetletjih. Zato se ga vsekakor splača pogledati na nočnem nebu," še svetuje Brown. Po njegovih besedah bo komet s prostim očesom verjetno videti kot pega na nebu, njegov rep pa naj bi bil viden že skozi daljnogled ali majhen teleskop. 

Mi ga bomo zagotovo opazovali, upam, da tudi vi. Če ga boste ujeli v svoj objektiv, nam pošljite kakšno njegovo fotografijo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke