Nasveti za lepši in bolj zdrav vrt jeseni

NOVICE

Nasveti za lepši in bolj zdrav vrt jeseni

Oglas
PR
02.10.2024, 5:00

Vsak letni čas ima svoje čare, a če mene vprašate, je jesen čas, ko vrt zasije v najtoplejših barvah in nam ponudi tisti prav poseben občutek miru, ko narava počasi prehaja v zimski počitek. A kot vrtičkarji vemo, da to še zdaleč ne pomeni počitka za nas! Jesen je ključni čas, ko lahko z nekaj pametnimi potezami poskrbimo, da bo naš vrt spomladi še lepši in bolj zdrav. Pa poglejmo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem.

1. Priprava tal 

Če ste kdaj posadili rastlino v osiromašena tla, potem veste, da lahko pričakujete skromnejšo rast. Jesen je idealen čas za pripravo tal na novo sezono. Kaj to pomeni? Po spravilu zadnjih pridelkov je čas za prekopavanje zemlje in dodajanje organskih snovi, kot so kompost, gnojila ali celo odpadno listje, ki vam ga ponuja narava sama.

Kaj morate upoštevati pri pripravi tal?
- Prekopavanje zemlje: Zrahljanje tal omogoča, da korenine lažje absorbirajo hranilne snovi. Ne pozabite odstraniti vseh korenin plevela in ostankov prejšnjih rastlin.
- Dodajanje komposta: Kompost je zlato za vaš vrt. Z njim ne samo, da obogatite tla, ampak tudi izboljšate njihovo strukturo in zadrževanje vlage.
- Zelena gnojenja: Če imate možnost, posejte rastline, ki bodo delovale kot zeleno gnojilo. To so rastline, kot sta detelja in gorčica, ki tla obogatijo z dušikom in jih pripravljajo na novo sezono.

Pravilna priprava tal bo zagotovila, da bo vaš vrt spomladi eksplodiral v bujno rast, vi pa boste ponosni na trud, ki ste ga vložili jeseni.

2. Sajenje novih rastlin

Jesen je tudi že čas za načrtovanje nove sezone in sajenje trajnic, grmovnic in čebulnic. Čas je, da si zamislite, kako bo vaš vrt izgledal prihodnje leto, in posadite rastline, ki bodo pričarale čudovito kuliso. 

Nekatere rastline, ki jih lahko posadite jeseni, so:
- Tulipani, narcise in hijacinte: Klasične čebulnice, ki bodo v zgodnji pomladi prinesle barve na vaš vrt.
- Trajnice: Rastline, kot so sivka, potonike in hoste, so odlična izbira, saj bodo več let krasile vaš vrt.
- Grmovnice in drevesa: Jesen je najboljši čas za sajenje grmovnic in dreves, saj se korenine do zime dobro ukoreninijo, pomlad pa jih pričaka pripravljene na hitro rast.

Ne pozabite rastlin – predvsem mladih sadik in občutljivejših vrst – zaščititi pred prihajajočimi hladnimi dnevi.

Jesen je tudi že čas za načrtovanje nove sezone in sajenje trajnic, grmovnic in čebulnic. 
Jesen je tudi že čas za načrtovanje nove sezone in sajenje trajnic, grmovnic in čebulnic.  / FOTO: Arhiv naročnika

3. Zalivanje

Kdo bi si mislil, da bo jeseni treba še vedno zalivati? A resnica je, da tudi v tem obdobju rastline potrebujejo vlago, še posebej, če jesenski dež ne izpolni naših pričakovanj. Pravilna zaloga vode je ključna, da bo vrt zdravo in uspešno preživel zimo.

Tukaj je nekaj nasvetov glede zalivanja:
- Ne zalivajte preveč: V tem času rastline potrebujejo manj vode kot poleti. Zalivajte jih le takrat, ko so tla suha na dotik.
- Zalivajte zjutraj: Jesenske noči so hladne, zato je bolje, da rastline zalijete zjutraj, ko so temperature višje, saj se bo tako voda lažje absorbirala.
- Učinkoviti sistemi za zalivanje: Če imate večje vrtne površine, lahko razmislite o namestitvi namakalnih sistemov, ki bodo delo opravili namesto vas in zagotovili enakomerno vlažnost.

4. Priprava trave na zimo

Tudi vaša trava si zasluži nekaj pozornosti, preden se odpravi na zaslužen zimski počitek. Če ste poleti opazili gola mesta, suhe zaplate ali preveč zaraščena območja, je jesen zadnji trenutek, da to popravite.

Za nego trave pred zimo storite naslednje:
- Prezračevanje trave: S prezračevanjem boste omogočili boljši dostop kisika, vode in hranil do korenin, kar bo izboljšalo zdravje trate.
- Dodajanje peska ali komposta: Če je vaša trata stisnjena in se slabo drenira, lahko dodajanje peska izboljša njeno strukturo. Kompost bo prispeval k hranjenju korenin.
- Dosejavanje: Če imate gola mesta, jih dosejte z ustrezno travo, ki bo naslednje leto zapolnila vrzeli.

Vse te naloge bodo pomagale, da bo vaša trata naslednjo sezono zdrava in odporna.

5. Zaščita rastlin pred zimo

Preden pa se poslovimo od jeseni, ne pozabimo na zaščito naših ljubljenih rastlin pred prihajajočo zimo. Zimske temperature lahko rastline precej poškodujejo, še posebej tiste, ki niso prilagojene našemu podnebju. 

Tukaj je nekaj načinov, kako zaščititi rastline:
- Uporaba zaščitnih mrež in pokrival: Občutljive rastline lahko zaščitite z vrtnarskimi tkaninami, ki preprečujejo zmrzal.
- Mulčenje: Dodajanje debelejše plasti mulča okoli korenin bo zaščitilo rastline pred zmrzovanjem tal in jih ohranjalo toplejše celotno zimo.
- Rastlinjaki in pokrite gredice: Če želite podaljšati sezono pridelka ali zaščititi občutljivejše rastline, so rastlinjaki ali pokrite gredice odlična rešitev.

Z dobro načrtovano zaščito boste spomladi uživali v zdravih in močnih rastlinah.

Zimske temperature lahko rastline precej poškodujejo, zato jih je treba ustrezno zaščititi.
Zimske temperature lahko rastline precej poškodujejo, zato jih je treba ustrezno zaščititi. / FOTO: Arhiv naročnika

6. Nega vrtnega orodja

Ne le rastline, tudi vaša vrtna orodja si zaslužijo nekaj pozornosti. Jesen je idealen čas, da preverite, očistite in po potrebi zamenjate orodje, ki vam služi vse leto.

Kaj vse lahko storite?
- Čiščenje in oljenje orodja: Očistite vse kovinske dele in jih po potrebi naoljite, da pozimi ne bodo zarjaveli.
- Ostrenje rezil: Poskrbite, da bodo vsa rezila, kot so škarje in sekire, ostra in pripravljena na naslednjo sezono.
- Shranjevanje na suhem: Orodje hranite na suhem mestu, najbolje v vrtnarski omari ali pokritem prostoru.

S pravilno nego bo vaše vrtno orodje služilo dlje in bo pripravljeno za spomladanska opravila.

Ko tako stopam po svojem jesenskem vrtu, obdana z vonjem po odpadlem listju in nežnim vetričem, ki že diši po prihajajoči zimi, se zavedam, da je to čas, ko lahko vrtnarji najbolj izrazimo svojo ljubezen do narave. Pravi čas je za načrtovanje, skrb za vrt in razmislek, kaj bomo naredili naslednje leto, da bo naš vrt še lepši, bolj zdrav in rodoviten.

S pravimi pripomočki iz Bauhausa bo vse to postalo pravi užitek. Ne pozabite, vrt ni le prostor za delo, ampak tudi prostor za sprostitev in uživanje v čudežih narave.


Naročnik oglasa je Bauhaus, d. o. o.