Dominvrt.si
Sveža zelišča in zdravilne rastline

Pred novim letom poskrbite za to

Ma.K.
28. 12. 2022 05.00
0

Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Zelišča so nepogrešljivi del vsake kuhinje. Z njimi dopolnjujemo okus ter vonj osnovnih sestavin in če jih znamo pravilno uporabljati ter kombinirati, lahko še tako preprosto jed spremenimo v pravo kulinarično mojstrovino. Pri tem nam pride prav tudi znanje o tem, kdaj je posamezno zelišče najbolje dodati jedem. Na začetku kuhanja denimo dodajamo zelišča s trdimi listi in močnim vonjem, kot so rožmarin, timijan, lovor in šetraj, saj se ta skozi proces priprave jedi ohranijo. Tik pred serviranjem oziroma na koncu kuhanja, pa v jedi dodajamo baziliko, peteršilj, koper, drobnjak in podobna zelišča z bolj nežnimi listi in okusom.

Najbolj pristen okus dajejo sveža zelišča, a ker teh nimamo vedno pri roki, so odlična alternativa tudi posušene različice, pri katerih pa je predpogoj kakovostna surovina, ki ni obremenjena z raznimi dodatki v obliki umetnih barvil, arom ter ojačevalcev okusa. Pri  Kotányi so zelišča in začimbe skozi celotni proces dobave ter pakiranja podvržene strogemu nadzoru po najvišjih standardih v želji po zagotavljanju prehranske varnosti in prvovrstne kakovosti. Še več, po novem so vsa njihova zelišča in začimbe pakirane v nove embalaže, ki še vedno ohranjajo dolgotrajno svežino ter naravno aromo, opustili pa so dodatno plast plastike ter s tem zmanjšali količino odpadkov kar za 70 ton! 

Boljša struktura, bolj trajnostni koncept, prijetno na otip in večja pisava: nov dizajn vrečk Kotányi  začimb in zelišč je videti odlično, okusi v njih pa so prava čarovnija. Ker je pred nami še nekaj priložnosti za pripravo prazničnih kulinaričnih mojstrovin, se splača še danes založiti s paleto najbolj uporabnih zelišč in začimb v domačem gospodinjstvu. A brez skrbi, ne rabite hiteti v trgovino – izpolnite prijavnico na dnu strani in z malo sreče vam jih dostavi dedek Mraz! Psst, tistim najbolj pridnim bo podaril tudi set praktičnih večnamenskih posod Kotányi! Hitro na dno strani za 'last minute' novoletna darila!
Peteršilj
Peteršilj FOTO: Arhiv naročnika

Po katerih zeliščih največkrat posegamo Slovenci?

Najbolj poznano in najpogosteje uporabljeno zelišče vsake slovenske kuhinje je zagotovo peteršilj, ki s svežim, aromatičnim limonastim in rahlo sladkastim okusom do popolnosti obogati kruhove cmoke, krompir, meso, ribe, zelenjavo, testenine in jajčne jedi, odlično pa se znajde tudi v zeliščnem maslu. Okusen je predvsem v kombinaciji z limono, čebulo, česnom in oljčnim oljem, ob tem pa je odličen tudi za okrasitev krožnikov v slogu velikih chefov

Okus drobnjaka je enako svež kot okus čebule, a veliko bolj blagega in prefinjenega okusa. Njegova nežna aroma odlično obogati okuse obar, juh, enolončnic, omak, mesa in zelenjavnih jedi, solat, namazov, specialitet z jajci, blagih sirov in kruhkov. Drobnjak se odlično znajde v družbi krebuljice, pehtrana in peteršilja, ni pa ga pametno uporabljati v kombinaciji s česnom, saj bo okus premočan. Jedem ga dodajamo tik pred postrežbo, saj hitro izgubi okus, če je izpostavljen toploti. 

Lovorjevi listi med kuhanjem sprostijo veliko okusa, jedem pa dodajo nežno, balzamično in aromatično noto, ki spominja na muškatni orešček. Lovor je odporen na vročino in tudi pri dolgotrajnejšem kuhanju ne izgubi veliko okusa, zato je kot nalašč za juhe, raguje, zloženke in omake, čudovito pa dopolni tudi okus mesnih jedi. Grenek okus lovorja prav tako odlično dopolni vložena živila, kot so olive, presenetljivo pa se dobro poda tudi k rižu ter mlečnim izdelkom. 

Majaron se lahko pohvali z intenzivnim vonjem s cvetličnimi, pikantnimi, sladkimi in toplimi notami. Pogosto ga zamenjujejo z origanom, čeprav je okus majarona je veliko bolj subtilen, še posebej pa pride do izraza v kombinaciji s poprom, muškatnim oreščkom, timijanom in brinom. Posušeni majaron je jedem najbolje dodati tik pred serviranjem, z njim pa je najbolje obogatiti okus mesnih in ribjih jedi, juh in omak, mletega mesa, klobas ter sredozemskih specialitet. Je popolno zelišče za pečeno gos, čudovito pa se poda tudi gosji juhi, ki je lahko popolna topla predjed novoletnega kosila. 

Gosja juha s kruhovimi cmoki
Gosja juha s kruhovimi cmoki FOTO: Arhiv naročnika

Recept za gosjo juho s kruhovimi cmoki je sila enostaven. Za 4 osebe potrebujemo:

- 400 g gosjega mesa

- različno gomoljno zelenjavo

- 1 čebulo

- 2 stroka nasekljanega česna

- 40 g moke

- 40 g masla

- 250 ml sladke smetane

- 8 zrn črnega celega popra

- 2 lovorjeva lista

- 1 žličko zdrobljenega majarona

Za pripravo cmokov pa bomo rabili:

- 100 g zmehčanega masla

- 1 jajce

- 1 rumenjak

- 250 g drobtin

- 3 žlice sveže nasekljanega peteršilja

- Jedilno sol

- Pisani celi poper

- Ščepec mletega muškatnega oreščka

Meso umijemo in ga damo v lonec z dvema litroma vode, zelenjavo ter ščepcem soli in zavremo. Dodamo česen, majaron, poper in lovorjeve liste ter kuhamo na srednjem ognju približno eno uro. 

Nato juho precedimo. V loncu zmešamo moko in maslo ter dodamo juho in smetano. Kuhamo 15 minut na nizki temperaturi. 

V tem času pripravimo cmoke. Zmehčano maslo mešamo, dokler ne postane kremasto, ter ga začinimo s soljo in ščepcem muškatnega oreščka. Dodamo jajce ter rumenjak. Primešamo drobtine in pustimo maso stati 10 minut, nato pa oblikujemo manjše cmoke, ki jih nato kuhamo 5 minut v slani vodi.

Juho serviramo skupaj s cmoki in okrašeno z nekaj svežega peteršilja. 

Izpolnite prijavnico in si zagotovite praktičen set posod!

Praznikov še ni konec, zato nam v spodnjem obrazcu zaupajte, katero je vaše najljubše zelišče in se potegujte za super nagrade! 4 izžrebancem bomo podelili paket Kotányi začimb, 1 srečnež/srečnica pa bo prejel/-a komplet Kotányi posod, v katerih bodo tudi v letu 2023 zagotovo nastajale čudovite kulinarične kreacije. Veliko sreče in okusno 2023!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 836