Zelišča so nepogrešljivi del vsake kuhinje. Z njimi dopolnjujemo okus ter vonj osnovnih sestavin in če jih znamo pravilno uporabljati ter kombinirati, lahko še tako preprosto jed spremenimo v pravo kulinarično mojstrovino. Pri tem nam pride prav tudi znanje o tem, kdaj je posamezno zelišče najbolje dodati jedem. Na začetku kuhanja denimo dodajamo zelišča s trdimi listi in močnim vonjem, kot so rožmarin, timijan, lovor in šetraj, saj se ta skozi proces priprave jedi ohranijo. Tik pred serviranjem oziroma na koncu kuhanja, pa v jedi dodajamo baziliko, peteršilj, koper, drobnjak in podobna zelišča z bolj nežnimi listi in okusom.
Najbolj pristen okus dajejo sveža zelišča, a ker teh nimamo vedno pri roki, so odlična alternativa tudi posušene različice, pri katerih pa je predpogoj kakovostna surovina, ki ni obremenjena z raznimi dodatki v obliki umetnih barvil, arom ter ojačevalcev okusa. Pri Kotányi so zelišča in začimbe skozi celotni proces dobave ter pakiranja podvržene strogemu nadzoru po najvišjih standardih v želji po zagotavljanju prehranske varnosti in prvovrstne kakovosti. Še več, po novem so vsa njihova zelišča in začimbe pakirane v nove embalaže, ki še vedno ohranjajo dolgotrajno svežino ter naravno aromo, opustili pa so dodatno plast plastike ter s tem zmanjšali količino odpadkov kar za 70 ton!

Po katerih zeliščih največkrat posegamo Slovenci?
Najbolj poznano in najpogosteje uporabljeno zelišče vsake slovenske kuhinje je zagotovo peteršilj, ki s svežim, aromatičnim limonastim in rahlo sladkastim okusom do popolnosti obogati kruhove cmoke, krompir, meso, ribe, zelenjavo, testenine in jajčne jedi, odlično pa se znajde tudi v zeliščnem maslu. Okusen je predvsem v kombinaciji z limono, čebulo, česnom in oljčnim oljem, ob tem pa je odličen tudi za okrasitev krožnikov v slogu velikih chefov.
Okus drobnjaka je enako svež kot okus čebule, a veliko bolj blagega in prefinjenega okusa. Njegova nežna aroma odlično obogati okuse obar, juh, enolončnic, omak, mesa in zelenjavnih jedi, solat, namazov, specialitet z jajci, blagih sirov in kruhkov. Drobnjak se odlično znajde v družbi krebuljice, pehtrana in peteršilja, ni pa ga pametno uporabljati v kombinaciji s česnom, saj bo okus premočan. Jedem ga dodajamo tik pred postrežbo, saj hitro izgubi okus, če je izpostavljen toploti.
Lovorjevi listi med kuhanjem sprostijo veliko okusa, jedem pa dodajo nežno, balzamično in aromatično noto, ki spominja na muškatni orešček. Lovor je odporen na vročino in tudi pri dolgotrajnejšem kuhanju ne izgubi veliko okusa, zato je kot nalašč za juhe, raguje, zloženke in omake, čudovito pa dopolni tudi okus mesnih jedi. Grenek okus lovorja prav tako odlično dopolni vložena živila, kot so olive, presenetljivo pa se dobro poda tudi k rižu ter mlečnim izdelkom.
Majaron se lahko pohvali z intenzivnim vonjem s cvetličnimi, pikantnimi, sladkimi in toplimi notami. Pogosto ga zamenjujejo z origanom, čeprav je okus majarona je veliko bolj subtilen, še posebej pa pride do izraza v kombinaciji s poprom, muškatnim oreščkom, timijanom in brinom. Posušeni majaron je jedem najbolje dodati tik pred serviranjem, z njim pa je najbolje obogatiti okus mesnih in ribjih jedi, juh in omak, mletega mesa, klobas ter sredozemskih specialitet. Je popolno zelišče za pečeno gos, čudovito pa se poda tudi gosji juhi, ki je lahko popolna topla predjed novoletnega kosila.

Recept za gosjo juho s kruhovimi cmoki je sila enostaven. Za 4 osebe potrebujemo:
- 400 g gosjega mesa
- različno gomoljno zelenjavo
- 1 čebulo
- 2 stroka nasekljanega česna
- 40 g moke
- 40 g masla
- 250 ml sladke smetane
- 8 zrn črnega celega popra
- 2 lovorjeva lista
- 1 žličko zdrobljenega majarona
Za pripravo cmokov pa bomo rabili:
- 100 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 250 g drobtin
- 3 žlice sveže nasekljanega peteršilja
- Jedilno sol
- Pisani celi poper
- Ščepec mletega muškatnega oreščka
Meso umijemo in ga damo v lonec z dvema litroma vode, zelenjavo ter ščepcem soli in zavremo. Dodamo česen, majaron, poper in lovorjeve liste ter kuhamo na srednjem ognju približno eno uro.
Nato juho precedimo. V loncu zmešamo moko in maslo ter dodamo juho in smetano. Kuhamo 15 minut na nizki temperaturi.
V tem času pripravimo cmoke. Zmehčano maslo mešamo, dokler ne postane kremasto, ter ga začinimo s soljo in ščepcem muškatnega oreščka. Dodamo jajce ter rumenjak. Primešamo drobtine in pustimo maso stati 10 minut, nato pa oblikujemo manjše cmoke, ki jih nato kuhamo 5 minut v slani vodi.
Juho serviramo skupaj s cmoki in okrašeno z nekaj svežega peteršilja.
Izpolnite prijavnico in si zagotovite praktičen set posod!
Praznikov še ni konec, zato nam v spodnjem obrazcu zaupajte, katero je vaše najljubše zelišče in se potegujte za super nagrade! 4 izžrebancem bomo podelili paket Kotányi začimb, 1 srečnež/srečnica pa bo prejel/-a komplet Kotányi posod, v katerih bodo tudi v letu 2023 zagotovo nastajale čudovite kulinarične kreacije. Veliko sreče in okusno 2023!
Sponzorirana vsebina